Οι τζιχαντιστές «κελαηδούν» στο Twitter

Τουλάχιστον 46.000 λογαριασμοί στο Twitter συνδέονταν με τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στα τέλη του 2014, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη, που ωστόσο προειδοποιεί εναντίον της τάσης που υπάρχει να λογοκρίνονται γενικά αυτές οι σελίδες όπως δημοσιεύει το ΑΜΠΕ.

“Εκτιμούμε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 οι υποστηρικτές του ΙΚ χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον 46.000 λογαριασμούς, αν και δεν ήταν όλοι τους ενεργοί ταυτόχρονα” αναφέρει η έκθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκ με χρηματοδότηση από το Google Ideas.
Σύμφωνα με την ανάλυση των γεωγραφικών δεδομένων των μηνυμάτων, οι περισσότεροι από τους χρήστες κατοικούν σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ αλλά πολλοί βρίσκονται επίσης στη Σαουδική Αραβία. Τα τρία τέταρτα των λογαριασμών ήταν στα αραβικά, το ένα πέμπτο στα αγγλικά και το 6% στα γαλλικά.
Οι λογαριασμοί που στηρίζουν το ΙΚ έχουν κατά μέσο όρο 1.000 “ακολούθους” ο καθένας, αριθμό μεγαλύτερο από τους κοινούς λογαριασμούς. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του ΙΚ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να οφείλεται “σε μια σχετικά μικρή ομάδα υπερδραστήριων χρηστών”, συμπληρώνει η έκθεση.
Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 τουλάχιστον 1.000 λογαριασμοί απενεργοποιήθηκαν από το Twitter, όμως ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος.
Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν πάντως το Twitter να μην επιβάλει βαριά μέτρα, παρά τις πιέσεις που δέχεται από ορισμένες κυβερνήσεις ή πολιτικούς αξιωματούχους χωρών της Δύσης. Θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα “απομονώνονταν” οι υποστηρικτές του ΙΚ στο Twitter και θα αναγκάζονταν να υιοθετήσουν μια διαφορετική στάση που θα ευνοούσε τη ριζοσπαστικοποίησή τους.
Στην έκθεση καλούνται τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και οι αμερικανικές αρχές να συνεργαστούν για να καθορίσουν τους κανόνες με βάση τους οποίους θα απενεργοποιούνται λογαριασμοί. Σήμερα, τα δίκτυα κλείνουν λογαριασμούς “χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς να λογοδοτούν” σε κανέναν.
Το Twitter ερευνά αυτήν την περίοδο, σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, τις απειλές που εκτοξεύτηκαν εναντίον του αφού έκλεισε λογαριασμούς που συνδέονταν με το ΙΚ και με άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Μπόκο Χαράμ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ΑΜΠΕ, δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι ότι στρατολογούσαν τζιχαντιστές συνελήφθησαν στα τέλη Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ενώ εκδόθηκε επείγον σήμα για τον εντοπισμό της μητέρας μιας οικογένειας που ζούσε στην περιοχή των Βρυξελλών κι υπάρχουν υποψίες ότι έχει εγκαταλείψει την χώρα για να μεταβεί στη Συρία μαζί με τα παιδιά της, ηλικίας 3 και 5 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική Δικαιοσύνη.
Στους 2 άνδρες που συνελήφθησαν την 26η Φεβρουαρίου και των οποίων οι αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία τους, απαγγέλθηκε η κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση».
Ο ένας, ηλικίας 24 ετών, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ ο δεύτερος, ηλικίας 45 ετών, έχει προφυλακιστεί, διευκρίνισε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.
Οι αρχές δεν κατέσχεσαν κανένα όπλο κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους, της πρώτης που συνδέεται με τζιχαντιστική δράση έπειτα από την ευρεία επιχείρηση που διεξήχθη την 15η Ιανουαρίου στο Βερβιέ (ανατολικά) και στο Μολενμπέκ Σεν Ζαν, στην περιοχή των Βρυξελλών, εναντίον ενός πυρήνα που προετοίμαζε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Δεν είχε εξακριβωθεί εκ των προτέρων κάποια σύνδεση μεταξύ των 2 ανδρών και του πυρήνα του Βερβιέ ή με άλλα δίκτυα στρατολόγησης που έχουν ήδη αποκαλυφθεί στο Βέλγιο, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα. Οι ερευνητές θέλουν να εξακριβώσουν από πότε δρούσαν οι δύο άνδρες, όπως επίσης τον αριθμό των προσώπων που στρατολογήθηκαν από το δίκτυό τους.
Εξάλλου, μια μητέρα ηλικίας περίπου 30 ετών, η Φατίμα Μπ., έφυγε από το Μολενμπέκ την 13η Φεβρουαρίου μαζί με τους γιους της, ηλικίας 3 και 5 ετών προκειμένου να μεταβεί στη Συρία, μέσω Ολλανδίας και Τουρκίας, γνωστοποίησε σήμερα η εισαγγελία των Βρυξελλών. Η Φατίμα είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί» μέσω επαφών της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ιδίως από έναν από τους αδελφούς της, που βρίσκεται στη Συρία εδώ και πολλούς μήνες, σύμφωνα με το βελγικό Τύπο. Η ίδια έφυγε εν αγνοία του πατέρα, που ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνισή τους.
«Έως σήμερα τα παιδιά δεν έχουν εντοπιστεί, ούτε στην Τουρκία ούτε στη Συρία. Συνεργαζόμαστε στενά με τους τουρκικές αρχές και πραγματοποιούνται εκτενείς έρευνες για τον εντοπισμό των παιδιών όπως επίσης και του ανήλικου αδελφού της μητέρας» που τη συνόδευε, εξήγησε η εισαγγελία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα