Οι τιμές των φαρμάκων στο μικροσκόπιο του ΕΟΦ

 

 

Τη σύσταση  παρατηρητήριου τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αύξησή τους προανήγγειλε στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη (3/5) με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Με δεδομένη την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ ) η οποία έχει νομοθετηθεί από το 2014 με ισχύ από 1.1.2017, ο κ. Ξανθός τους ενημέρωσε για τις «δικλείδες ασφαλείας» που θέτει το υπουργείο με στόχο την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές. Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των τιμών, ενώ θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ – εκτός του δελτίου τιμών – με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων.

Ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι. Έτσι, τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα