ΝΔ: «Ο Τσίπρας έφερε 4ο Μνημόνιο για χάρη της νεοδιαπλοκής»

Σύσκεψη κορυφαίων στελεχών πραγματοποιήθηκε στη ΝΔ με την συμμετοχή συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή με σκοπό να αναλύσουν όσο μπορούν τις παραμέτρους της συμφωνίας.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

«Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», λέει ο θυμόσοφος λαός και την άποψη αυτή υιοθετεί πλήρως ο συγκεκριμένη ομάδα κρούσης της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο βάθος 4ο μνημόνιο…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α» η συμφωνία – προθάλαμος του 4ου μνημονίου δείχνει τα κενά που άφησε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Μάλιστα και σε συνδυασμό με το θέμα Σαββίδη που έχει προκαλέσει το μένος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκμυστηρεύονται στην “Α” ότι “ο Αλέξης Τσίπρας λειτούργησε με βάση τα συμφέροντα των φίλων του και όχι της χώρας”, τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος και συνεχίζει: “Ο στόχος μιας κυβέρνησης είναι να κινείται με βάση τα συμφέροντα του λαού και όπου διαπιστώνει φαινόμενα διαπλοκής να τα καταπολεμά με σκοπό να μην υπάρχει διαπλοκή και όχι να τα βάζει με επιχειρηματίες που δεν μπορεί να ελέγξει με σκοπό να βοηθήσει δικούς του επιχειρηματίες δημιουργώντας συνθήκες νέας διαπλοκής”, καταλήγει… Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha ήταν σαφής όταν έλεγε «Ο ορισμός της διαπλοκής η σχέση Τσίπρα Σαββίδη»

ΝΔ: Οι λόγοι που συμφώνησαν για 4ο μνημόνιο…

  • Πρώτον, δέχθηκαν από τώρα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα όχι μόνο για το 2019 και το 2020. Αλλά και για το 2018! Περί τα 400 εκατομμύρια (πέρα από τα 3,6 δισεκατομμύρια για τα δύο επόμενα χρόνια)!

Τα νέα αυτά μέτρα για του χρόνου, είναι κυρίως περικοπές φοροαπαλλαγών και επιδομάτων τέκνων!

  • Δεύτερον, δέχθηκαν ότι η «επέκταση της μετενέργειας» στις συλλογικές συμβάσεις θα ισχύσει και μετά τον Ιούλιο του 2018!

«Το αντίθετο απ’ ό,τι κόμπαζαν ως τώρα. Και το πλήρως αντίθετο απ’ ό,τι υπόσχονταν προεκλογικά», λέει στην «Α» ένας εκ των στελεχών…

  • Τρίτον, δέχθηκαν πως στο εξής, το όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος για να υπάρξουν – από την υπέρβασή του – «θετικά αντίμετρα», θα είναι το 3,7% κι όχι το 3,5%. Δηλαδή του πρόσθεσαν κι άλλο «μαξιλάρι» ασφαλείας στο «όριο» που πρέπει να ξεπεράσει.
  • Τέταρτον, και τα τέσσερα κυριότερα θετικά «αντίμετρα» που θα ενεργοποιηθούν, αν και όταν καταφέρουν να ξεπεράσουν το 3,7% πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι αυτά που είχε ήδη κάνει ο Σαμαράς από το 2014!

–η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

–ο κατώτατος συντελεστής εισοδήματος 20%

–η μείωση του φόρου επί των κερδών: από το 29% που το πήγε ο Τσίπρας στο 26% που το είχε κρατήσει ο Σαμαράς ως το 2014…

— και η «ελάχιστη μείωση» του ΕΝΦΙΑ κατά 0,1% το πολύ (ή 7% του συνολικού ποσού)

Έτσι στην «καλύτερη των περιπτώσεων», ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να πέσει το 2019 ή το 2020, όσο θα ήταν ήδη από το 2015.

Αλλά όλοι οι άλλοι φόροι (ΦΠΑ, προκαταβολή φόρων, και ασφαλιστικών εισφορών, φόροι ενοικίων κλπ.) δεν προβλέπονται να μειωθούν!

Ακόμα κι αν ισχύσουν τα «θετικά αντίμετρα»…

Άλλωστε και τα «αντίμετρα» αυτά δεν θα ισχύσουν όλα! Θα ισχύσουν, ίσως κάποια, αν και όταν ξεπεραστεί το όριο πλεονάσματος του 3,7%!

Και μόνο μετά το 2019-20.

Και το κερασάκι στη τούρτα κατά τη ΝΔ είναι ότι δεν πήρε τίποτα, λέξη, για το χρέος…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα