Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της κάλπης

Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Έτσι και την Κυριακή η κάλπη που μοιάζει με εγκυμονούσα γυναίκα κάποιους τους ανέβασε στον ουρανό και άλλους τους έστειλε στα τάρταρα της πολιτικής ζωής του τόπου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως ορισμένοι από τους πολιτικούς αρχηγούς οδηγούνται με βάση τα αποτελέσματα στη συνταξιοδότηση. ΌμωςM εάν πιστέψουμε στα όσα είπε πριν από λίγο καιρό στο Bloomerg ο καθηγητής Θάνος Βερεμής, «οι πολιτικοί στην Ελλάδα ποτέ δεν συνταξιοδοτούνται, ούτε σκέφτονται την απόσυρση». Και αυτά που είπε ο καθηγητής αποδεικνύονται περίτρανα στην περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, αν και βρέθηκε επί μία οκταετία στο ταμείο ανεργίας, όχι μόνο επανήλθε στο επίκεντρο, αλλά πέτυχε και τον στόχο όλων των πολιτικών: Να ανέλθει στο μεγαλύτερο αξίωμα, δηλαδή να γίνει πρωθυπουργός.

Οπότε δεν πρέπει να μας κάνει καμία εντύπωση εάν σε δύο ή και περισσότερα χρόνια δούμε κάποιους από αυτούς που υπέστησαν συντριβή να επανέρχονται και από κομπάρσοι να μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι νικητές είναι λιγότεροι από τους ηττημένους των εκλογών. Θριαμβευτής είναι αναμφίβολα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έζησε όλη την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Από το άγχος της επιβίωσης των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009 στον θρίαμβο του Ιανουαρίου του 2015. Και από το 4% στο 37%.
Στους κερδισμένους αναμφίβολα είναι και ο Πάνος Καμμένος. Οι αρχικές δημοσκοπήσεις τον είχαν ξεγραμμένο, όμως οι ΑΝΕΛ όχι μόνο επιβίωσαν του αρνητικού και πολωτικού κλίματος, εισήλθαν στη Βουλή και απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με τον αρχηγό τους να είναι ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Στους κερδισμένους σίγουρα συμπεριλαμβάνεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού μπορεί να μην κατάφερε να λάβει την 3η εντολή όπως ήταν ο βασικός του στόχος, αλλά μέσα σε 12 μήνες το νεοσύστατο κόμμα κατάφερε να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές και 17 βουλευτές. Δεν είναι δα και μικρό κατόρθωμα.
Αναμφίβολα επιτυχημένη κρίνεται και η πρεμιέρα ως επικεφαλής του ΚΚΕ του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος μέσα σε ένα σκληρό πολωτικό κλίμα πέτυχε να ανεβάσει κατά 1% το κόμμα και από το 4,5% του Ιουνίου του 2012 και τους 12 βουλευτές να ανέβει στο 5,47% και στους 15 βουλευτές.

Οι χαμένοι
Αναμφίβολα οι χαμένοι της εκλογικής διαδικασίας ήταν οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να πείσει τους Έλληνες για την ορθότητα της διακυβέρνησής του και την εμμονή του στο πρόγραμμα διάσωσης που ακολούθησε πιστά στα 2,5 χρόνια που ήταν ένοικος του Μαξίμου. Και η ήττα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστούμε ότι η προεκλογική στρατηγική του φόβου που επέλεξε αποδείχθηκε στην πράξη ένα τεράστιο φιάσκο. Και αυτό διότι από το 3% που ήταν η διαφορά στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου εκτοξεύθηκε στο 8%. Ό,τι κι εάν λένε από τη Συγγρού ότι η Ν.Δ. κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της, η ήττα είναι ήττα και γι’ αυτό δίχως να το έχει θέσει κάποιος ανοιχτά υπάρχουν γκρίνιες που ζητούν μέχρι και αλλαγή ηγεσίας. Εξάλλου, και όλα αυτά τα σούρτα-φέρτα στο γραφείο του Καραμανλή στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ. δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.
Πιο παταγώδης μπορεί να χαρακτηριστεί η αποτυχία του πρώην αντιπροέδρου και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ποτέ στην ιστορία του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε πέσει τόσο χαμηλά. Και το σημαντικότερο, ποτέ δεν ήταν κάτω από τρίτο στην κατάταξη. Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο το ΠΑΣΟΚ ξεκινά από την ουρά του… βαθμολογικού πίνακα και ήδη ο Βενιζέλος μετράει τις τελευταίες του εβδομάδες στην ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος έθεσε ως χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του το συνέδριο του Μαΐου, όπου θα αποφασιστεί πότε θα γίνει η εκλογή νέου προέδρου, όμως ήδη η Φώφη Γεννηματά, μία εκ των υποψηφίων να αναλάβει το κόμμα, δήλωσε πως πρέπει άμεσα να γίνει η αλλαγή ηγεσίας και το συνέδριο να διεξαχθεί υπό νέα ηγεσία. Οι ορκισμένοι εχθροί του Ευάγγελου Βενιζέλου ισχυρίζονται ότι σύντομα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί στη συνταξιοδότηση και ότι απλά τώρα συμπληρώνει τα τελευταία ένσημα της πολιτικής του καριέρας. Μία πορεία που, αν και προσπάθησε πολύ, δεν κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία. Έφθασε μέχρι την αντιπροεδρία. Και επί κυβέρνησης Παπανδρέου και επί κυβέρνησης Παπαδήμου και επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Γνώρισαν τη συντριβή
Κι εάν Σαμαράς και Βενιζέλος ήπιαν το πικρό ποτήρι της ήττας, τι να πούμε για κάποιους άλλους, όπως η τριάδα Παπανδρέου, Κουβέλης και Καρατζαφέρης, οι οποίοι γνώρισαν τη συντριβή. Κι εάν το νεοπαγές κόμμα Παπανδρέου το πάλεψε για να εισέλθει στη Βουλή, ο ΛΑΟΣ και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους για τη χρησιμότητά τους. Οι τρεις περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές σίγουρα, και πλέον την επόμενη ημέρα ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών υποστηρίζουν ότι τώρα ξεκινά η πορεία του κόμματος και φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μοιάζει ζαλισμένο από το εκλογικό αποτέλεσμα. Πάνω σε αυτό το σενάριο στις 7 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η 1η πανελλαδική σύσκεψη του Κινήματος στο ΣΕΦ, όπου εκεί αναμένεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη. Όπως λένε οι αναλυτές, ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να αποφύγει τη συνταξιοδότηση και απλά να βρεθεί για κάποιο διάστημα στο ταμείο ανεργίας, όπως είχε γίνει με τον συμφοιτητή του, τον Αντώνη Σαμαρά, την οκταετία 1996-2004, όμως το Κίνημα θεωρείται απίθανο να καταφέρει να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ επί αρχηγίας του στις εκλογές του 2009, όπου τις κέρδισε με το πολύ μεγάλο 44%. Και αυτό διότι αποκλείεται να έχει τον ίδιο χρόνο προβολής από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Κι όταν δεν σε βλέπουν, σε ξεχνούν. Εκτός βέβαια του ότι οι ψηφοφόροι τον θεωρούν υπαίτιο για το μνημόνιο και για τα βάσανα που ακολούθησαν.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης στις ευρωεκλογές έδειξε ότι για μία ακόμη φορά θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του. Για λίγες χιλιάδες ψήφους απέτυχε τον Μάιο να εκλέξει ευρωβουλευτή, όμως οι δικαστικές του περιπέτειες με τα εξοπλιστικά επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τους ψηφοφόρους κι έτσι ο ΛΑΟΣ με 63.698 ψήφους με το ζόρι ξεπέρασε το ένα τοις εκατό (1,03%). Ποιο είναι το μέλλον του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού; Ο ίδιος ο Καρατζαφέρης στην τηλεοπτική του εκπομπή ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος για να αποφασίσουν για το μέλλον. Το πιθανότερο είναι ότι ο ΛΑΟΣ θα παραμείνει εν ζωή, αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει από τη μιζέρια του 1%.
Θεωρητικά ο Κουβέλης μάλλον τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υποβάλει τα δικαιολογητικά για τη συνταξιοδότησή του, καθώς η ΔΗΜ.ΑΡ., παρά την εκλογική συνεργασία με τους Πράσινους, πήρε λιγότερο και από μισό τοις εκατό (0,49%). Το μέλλον της μάλλον είναι πολύ θολό με όση επιείκεια και εάν δείξουμε. Πολύ δύσκολα η ΔΗΜ.ΑΡ. θα μπορεί να ξεφύγει από αυτά τα ποσοστά, καθώς ήδη άλλα κόμματα που κινούνται στον ίδιο χώρο, είτε είναι στην κυβέρνηση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά όπως το Ποτάμι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι πολλά από τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. θα ζητήσουν άλλη κομματική στέγη. Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη θα σταθούμε στη ρήση Βερεμή, «οι πολιτικοί στην Ελλάδα ποτέ δεν συνταξιοδοτούνται». Ο ίδιος είναι επίμονος άνθρωπος και όπως έλεγε ο αείμνηστος Λεωνίδας Κύρκος «είναι ικανός να σκάσει γάιδαρο με την επιμονή του». Οπότε, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε την αντίδρασή του. Πάντως, προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος, αν εξαιρέσουμε μία ανακοίνωση κατά του Βενιζέλου για τα όσα είπε στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.
Λεβέντης: Από τη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει η επανάσταση
«Με έπαιρναν τηλέφωνο από τη Θεσσαλονίκη κάθε μία ώρα. Αφού το έδωσα στον βοηθό μου και το είπα σήκωνέ τα εσύ, δεν αντέχω άλλο. Μου λέγανε ότι τούτη η φορά είναι η μεγάλη ώρα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, που εξασφάλισε ποσοστό 1,79% στις εθνικές εκλογές της Κυριακής.
«Η γυναίκα μου έλεγε να σταματήσω, να μην επιμένω γιατί θα καταστραφούμε οικονομικά. Μου έλεγε, βλέπεις έναν λαό αμαθή που θέλει το εύκολο, το πλάγιο. Όμως μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής ήρθε με φίλησε και μου είπε, έχεις δίκιο».
Ο Βασίλης Λεβέντης και η Ένωση Κεντρώων αν μη τι άλλο ήταν η έκπληξη των εκλογών. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, την έδρα του Βενιζέλου, πέτυχε μία τεράστια νίκη επί του ΠΑΣΟΚ. Συνολικά σε Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης το κόμμα Λεβέντη απέσπασε 26.038 ψήφους, ενώ το ΠΑΣΟΚ μόλις 23.089. Ο ίδιος υποστηρίζει πως «από τη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει η επανάσταση». Ερωτηθείς για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ανέφερε πως «ο Βενιζέλος φαγώθηκε μόνος του, με το ύφος του. Ούτε ο Παττακός να ήταν. Είναι εξαιρετικός ρήτορας, είναι μορφωμένος, είναι αξιόλογος».
Συνολικά η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη πήρε σε όλη την Ελλάδα 110.827 ψήφους και 1,79%.
Μπορεί η Θεσσαλονίκη να πίστεψε τον Λεβέντη, αλλά ο ίδιος γεννήθηκε στη Μεσσήνη και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου το 1969 εισήχθη στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Με την ενεργό πολιτική ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1974 ως ιδρυτικό μέλος και έπειτα υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Μετά το 1981 εκδήλωσε έντονες διαφωνίες, υπό την άποψη ότι το κόμμα μετά τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης σταδιακά απομακρυνόταν από τις αρχές του και στην ουσία συνέχιζε την πολιτική των προκατόχων του.
Το 1982 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Πειραιά, ενώ το 1984 ίδρυσε το πρώτο οικολογικό κόμμα, ενώ ο συνδυασμός που δημιούργησε με τον τίτλο «Ελεύθεροι» συμμετείχε στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς αποσπώντας 8.816 ψήφους και ποσοστό 0,15%.
Το 1986 έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων, λαμβάνοντας 2.352 ψήφους και ποσοστό 0,57%. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 μετείχε ως υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στη Β΄ Αθήνας, όμως με 5.212 σταυρούς προτίμησης κατατάχθηκε μόλις 29ος ανάμεσα σε 31 υποψήφιους και δεν εκλέχτηκε.
Το 1992  πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό συνέδριο της Ένωσης Κεντρώων. Το όνομα του κόμματος επελέγη για να θυμίζει την Ένωση Κέντρου, της οποίας ιδρυτής και πρόεδρος ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου. Σκοπός της ίδρυσης του κόμματος ήταν να στεγάσει στον κεντρώο χώρο την παραδοσιακή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Βασίλης Λεβέντης θεωρούσε πως αυτή προδόθηκε από τη μετεξέλιξη του κινήματος. Η Ένωση Κεντρώων έκτοτε έλαβε μέρος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με πληρότητα συνδυασμών.

 

Γκλέτσος: Μεγάλα ποσοστά στα τμήματα που ψήφισαν οι Ρομά

Μια από τις εκπλήξεις των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ήταν αναμφίβολα το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα Τελεία, με ηγέτη τον ηθοποιό και δήμαρχο Στυλίδας, Απόστολο Γκλέτσο. Η Τελεία ήταν το 10ο κόμμα σε ψήφους, καθώς προτιμήθηκε από 109.483 πολίτες, ξεπερνώντας τόσο τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη όσο και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τον συνασπισμό Πράσινοι – ΔΗΜ.ΑΡ.
Η Τελεία έλαβε ένα πανελλαδικό ποσοστό 1,77%. Με ηγέτη τον δημοφιλή δήμαρχο Στυλίδας, πολύ φυσιολογικά το κόμμα έλαβε ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στη Φθιώτιδα – 4,12%, πάνω δηλαδή από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Στην πόλη της Στυλίδας το κόμμα του δημάρχου έλαβε 8,77%! Ωστόσο δεν ήταν μόνο εκεί που εντυπωσίασαν τα σχετικά υψηλά ποσοστά του κόμματος του Απόστολου Γκλέτσου: στη Β΄ Πειραιά πήρε συνολικά 2,63% ενώ σε περιοχές όπως η Σαλαμίνα πήρε το αξιόλογο 3,22%. Εξαιρετικά εντυπωσιακό πάντως είναι ότι στον δήμο Φυλής ο Απ. Γκλέτσος (πρωταγωνιστής θυμίζουμε των τηλεοπτικών «Ψίθυρων Καρδιάς», του σίριαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεθέασης με τον έρωτα του ηθοποιού με μια αθίγγανη) πήρε 3,82% προφανώς με την προτίμηση των Ρομά της περιοχής. Ιδιαίτερα στα εκλογικά τμήματα των Άνω Λιοσίων ο Απ. Γκλέτσος έλαβε το εντυπωσιακό 4,22%.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα ο Γκλέτσος προσδιορίζει ήδη τους στόχους του κόμματος, προγραμματίζοντας το συνέδριο όπου θα γίνει εκλογή μελών και προέδρου με κάλπη. Για τον λόγο αυτό ζητά και την υποστήριξη των ψηφοφόρων του, καθώς χωρίς την κρατική επιχορήγηση ο αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Όπως λέει, «όσοι φίλοι της Τελείας επιθυμούν θα μπορούν να καταθέσουν μέχρι ένα ευρώ στον λογαριασμό του κόμματος, ο οποίος ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να βοηθήσουν να συνεχίσει να υπάρχει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα