Οι 210.000 ψηφοφόροι τρομάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Προς τα πού θα κινηθεί ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς; Θα επιμείνουν οι πρωταγωνιστές στον όρο Σοσιαλδημοκρατία ή θα αποτινάξουν από πάνω τους τις ταμπέλες; Θα φοβηθούν την κάμψη που έχουν υποστεί όλοι οι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη και θα ανανεώσουν την φρασεολόγια, ή θα επιμείνουν στο «σκληρό ροκ» της σοσιαλδημοκρατίας;

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν η Φώφη Γεννηματά και όλοι όσοι θα αποτελέσουν την ηγετική ομάδα του νέου φορέα. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και πλέον η μπάλα είναι στα χέρια των πολιτικών στελεχών, που θα πρέπει να μετατρέψουν όλο αυτό το σκορποχώρι σε ομάδα ικανή για πρωταθλητισμό.

Τα δεδομένα στα πολιτικά πράγματα του τόπου είναι ξεκάθαρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του μνημονίου, έχει υποστεί τεράστια φθορά και είναι βέβαιο ότι πολύ δύσκολα θα γλιτώσει την ήττα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Επίσης, και η νίκη της Ν.Δ. θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Οπότε, ο στόχος για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς είναι διττός. Πρώτον, να επανακάμψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που άφησαν το ΠΑΣΟΚ από το 2012 για τα… παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, να δημιουργηθεί ένα φράγμα για τους κεντρώους, που σκέφτονται να ψηφίσουν την Ν.Δ. λόγω Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με βάση τα στοιχεία που μελετούν οι εκλογολόγοι του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, εντός της υπό σχηματισμό παράταξης δημιουργούνται τρεις τάσεις. Η μία πιο μεγάλη και οι άλλες πιο μικρές. Η βασική τάση είναι η Σοσιαλδημοκρατική, την οποία εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ., το ΚΙΔΗΣΟ και συνολικά η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι δύο ομάδες είναι η Σοσιαλδημοκρατική τάση, που αγκαλιάζει τους περισσότερους ψηφοφόρους. Η δεύτερη είναι η μικρότερη, αλλά δεν μπορείς να την πεις και αμελητέα, καθώς είναι αυτή που ακόμη διατηρεί αντιδεξιά αντανακλαστικά. Και τέλος, η νέα τάση, η οποία όπως παραδέχονται όλοι στην Χαριλάου Τρικούπη έχει σημαντική διείσδυση σε περιοχές και κοινωνικές ομάδες, που ακόμη και στα καλύτερά του το ΠΑΣΟΚ είχε πρόβλημα. Ο λόγος για την κεντρώα τάση που εκφράζουν οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης, τους οποίους εμπιστεύθηκε το 25% των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές της 12ης Νοεμβρίου.

 Οι κεντρώοι

Οι κεντρώοι, λοιπόν, που υποστηρίζουν με πάθος τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζονται κατά κόρον από τον επικεφαλής του Ποταμιού και κατά δεύτερο λόγο από τον δήμαρχο Αθήνας. Με βάση την ψηφοφορία της 12ης Νοεμβρίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης σάρωσε στην κυριολεξία σε δεξιά κάστρα, όπου το ΠΑΣΟΚ παραδοσιακά είχε προβλήματα. Μιλάμε για περιοχές με υψηλά εισοδήματα, αλλά και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Κηφισιά, Μελίσσια, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Παπάγου, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν μακράν πρώτος. Στη δε Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό απέσπασε τις διπλάσιες ψήφους από το σύνολο των υπολοίπων.

Επίσης, ο Γιώργος Καμίνης μπορεί να μην ήταν σε κάποιες περιοχές πολύ μπροστά, αλλά είχε τεράστια δυναμική ακόμη και σε δήμους, όπου οι τοπικοί άρχοντες δεν προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Δείγμα ότι στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ο κ. Καμίνης μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στον νέο φορέα.

 Το κερδισμένο στοίχημα

Πριν από τις εκλογές, η «Α» είχε αποκαλύψει για τις περιοχές-κλειδιά, με βαθιά ΠΑΣΟΚική παράδοση και από τις οποίες ανέμεναν το εύρος της συμμετοχής, για να δουν εάν υπάρχει όντως ρεύμα επιστροφής ψηφοφόρων που εμπιστεύθηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015.  Και όντως τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη.

Αυτά τα αποτελέσματα ανάγκασαν και το κυβερνητικό στρατόπεδο να μην τοποθετηθεί επισήμως και να επιμείνουν σε όσα έχουν διαμηνύσει από καιρό ότι «το κεντρικό ζήτημα δεν αφορά τα πρόσωπα, αλλά την πολιτική κατεύθυνση του νέου φορέα». Όσο για την υποψηφιότητα Καμίνη –που τελικά δεν… περπάτησε– έλεγαν ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες, καθώς τυχόν επικράτησή του θα οδηγούσε μάλλον σε πλήρη ρευστοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι υπήρξε ανακούφιση στους κόλπους του Μαξίμου από την μη εκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη, με τον οποίο όπως επισημαίνουν «δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής», ειδικά μετά την αγωγή που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στον Πάνο Καμμένο για συκοφαντική δυσφήμηση.

Σε αυτήν την «γραμμή» κινούνται όλα τα κορυφαία στελέχη και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. «Ενδοπασοκική υπόθεση, χωρίς κανένα ευκρινές πολιτικό περιεχόμενο» χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι «αν το κέντρο παραμείνει αγκιστρωμένο στην στρατηγική της Ν.Δ., τότε θα αντιμετωπίσει εντονότερα αδιέξοδα υπαρξιακού χαρακτήρα».
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «βαθιά απολίτικη αυτήν την διαδικασία». Για να προσθέσει ότι «η μέχρι τώρα συζήτηση δεν αναδεικνύει κάτι το καινούργιο. Δεν φαίνεται να ενισχύεται μια τάση στρατηγικού επαναπροσδιορισμού και οριοθέτησης απέναντι στην Νέα Δημοκρατία».
Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, πετώντας το γάντι στην νέα ηγεσία δήλωσε πως αν «καταλάβουν ότι κέντρο και κεντροαριστερά δεν μπορεί σε εποχές παγκόσμιας λιτότητας να έχουν σαν στόχο την αριστερά, εδώ είμαστε να συζητήσουμε».

Αυτό, όμως που τους ενοχλεί περισσότερο είναι ότι σύμφωνα με τους δημοσκόπους αυτοί οι 210.000 ψηφοφόροι με αναγωγή οδηγεί τον νέο φορέα στα ποσοστά που είχε το ΠΑΣΟΚ το 2012, δηλαδή στο 13%, κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα ποσοστά τα χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και στην Νέα Δημοκρατία δεν πέταξαν από την χαρά τους για την νίκη της Φώφης Γεννηματά. Κι αυτό διότι μία πιθανή συνεργασία θα είναι δύσκολη, εάν σκεφτούμε και τα όσα είπε πριν από λίγες ημέρες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γιώργος Παπανδρέου: «Δέχθηκα να συμμετάσχει το ΚΙΔΗΣΟ στην όλη διαδικασία με δύο όρους. Να μην υπάρξει συνεργασία με την Ν.Δ., και να αποτελέσουμε το φράγμα για να λάβει κάποιο αξίωμα ο Κ. Καραμανλής». Αν σε αυτά προσθέσουμε ότι οι μοναδικοί εντός του νέου φορέα που είναι πιο διαλλακτικοί (Θεοδωράκης – Καμίνης) ζητούν συμφωνία μόνο με προγραμματική διακήρυξη όπως της Γερμανίας, τότε στην Πειραιώς ελπίζουν μόνο στον αδιαμφισβήτητο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Και τέλος, ένα κόμμα που αναμφίβολα πλήττει η δημιουργία του νέου φορέα είναι η Ένωση Κεντρώων, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις επόμενες εθνικές εκλογές θα επιστρέψει στο… σπίτι της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα