Οι «27» της Ε.Ε. ζητούν 60 δισ. ευρώ από τη Βρετανία

Το «σκληρό» σχέδιο της για το Brexit παρουσίασε την Παρασκευή η Ευρώπη, δυο μέρες μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας από την βρετανίδα πρωθυπουργό,Τερέζα Μέι. Οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν 55-60 δισ. ευρώ από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνανλτ Τουσκ, ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως « η Βρετανία πρέπει να τηρήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις προς την ΕΕ».

Σύμφωνα με το προσχέδιο «των κατευθυντήριων γραμμών των διαπραγματεύσεων» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συζητήσεις για «τη μελλοντική σχέση» των Βρυξελλών με το Λονδίνο μπορούν να ξεκινήσουν πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας. Όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί «επαρκείς πρόοδοι» στη συμφωνία που θα ρυθμίσει το διαζύγιο και θα πρόκειται απλώς για «προπαρασκευαστικές συνομιλίες».

Οι 27 χώρες μέλη είναι έτοιμες να καθορίσουν στη διάρκεια των προκαταρκτικών συνομιλιών «μεταβατικές ρυθμίσεις» για να περιοριστεί η αβεβαιότητα μετά το Brexit και πριν τεθεί σε εφαρμογή το επίσημο διαζύγιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε το έγγραφο από τη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας που αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. και το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ στη διάρκεια της Συνόδου της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Τι ορίζει το προσχέδιο

Το προσχέδιο ορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, καθώς και το όραμά της για τον χρόνο των διαπραγματεύσεων, που μοιάζει να είναι ένα από τα πρώτα θέματα που έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, από την πρώτη στιγμή, έχει κάνει σαφές πως θέλει να προχωρήσει γρήγορα και να μπορεί να διαπραγματευτεί παράλληλα μια συμφωνία που θα καθορίζει και τη μελλοντική σχέση Λονδίνου – ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο.Όμως οι 27 δεν συμφωνούν και θέλουν να είναι εκείνοι που καθορίζουν τον ρυθμό των συζητήσεων.

Προετοιμάζονται επίσης και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. «Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ΕΕ θα ενεργεί ενωμένη. Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», τονίζεται στο προσχέδιο.

Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας του Brexit παρουσιάστηκε ένα ακόμη μήλον της Έριδας: η μελλοντική συνεργασία του Λονδίνου με την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας.

Οι τρεις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι ήδη γνωστές. Επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την τύχη των περισσότερων από 3 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των περισσότερων από ένα εκατομμύριο Βρετανών που ζουν σε χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά και να άρει τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέλους της ΕΕ.

Οι 27 θα ζητήσουν επίσης να τηρήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, οι οποίες σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυμαίνονται μεταξύ 55 και 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο το Λονδίνο «δεν αναγνωρίζει τα συχνά πολύ μεγάλα ποσά που κυκλοφόρησαν στις Βρυξέλλες», προειδοποίησε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις»

Το… οικονομικό ήταν πάντως ένα από τα θέματα που έθιξε ιδιαίτερα ο Ντόναλντ Τουσκ. Και κάλεσε το Λονδίνο να «τιμήσει» όλες του τις οικονομικές δεσμεύσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις και τα χρέη που απέκτησε ως χώρα μέλος. Δεν είναι παρά δίκαιο απέναντι σε όλους τους πολίτες, τις κοινότητες, τους αγρότες, τους επιστήμονες κτλ, στους οποίους εμείς, οι 28, υποσχεθήκαμε και οφείλουμε χρήματα», εξήγησε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε, επίσης, πεπεισμένος ότι η Βρετανία δεν θα χρησιμοποιήσει το θέμα της ασφάλειας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit. «Οι εταίροι μας είναι σώφρονες και ειλικρινείς και γι’ αυτό είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ως αντικείμενο παζαριού», επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα πρέπει να γίνουν αντικείμενα παζαριού στις διαπραγματεύσεις για το Brexit είπε και ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ. «Διαβεβαιώνουμε ότι οι πολίτες δεν θα χρησιμοποιηθούν σαν αντικείμενα παζαριού από οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε ο Μουσκάτ, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Η ασφάλεια της χώρας δεν θα γίνει αντικείμενο παζαριού»

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον τόνισε την «άνευ όρων» δέσμευση της χώρας του στην ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία δεν θα γίνει αντικείμενο «παζαριού» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης», δήλωσε ο Τζόνσον προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Είναι άνευ όρων και δεν αποτελεί αντικείμενο παζαριών στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αλλού σε αυτή την πρωτεύουσα», πρόσθεσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για το Brexit.

«Υποσχόμαστε μια άνευ όρων δέσμευση στην ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, διότι πιστεύουμε πραγματικά ότι αφορά την ασφάλεια και την ευημερία όλης της διατλαντικής περιοχής», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα