Οι 3 καλικάντζαροι που αγχώνουν το Μαξίμου

Σε τρία μέτωπα καλείται να παλέψει η κυβέρνηση: το ένα με το ΔΝΤ, το άλλο με το Βερολίνο, και το τρίτο με την εσωτερική αντιπολίτευση. Και την ίδια ώρα να κλείσει την πληγή που η ίδια άνοιξε κατά τον αυτοτραυματισμό της με τη… 13η σύνταξη. Και όλα αυτά το συντομότερο δυνατόν ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σε μάχη εντυπώσεων αποδίδει το κυβερνητικό στρατόπεδο τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που πυροδότησε το έκτακτο βοήθημα που παρ’ όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να αποκαλεί 13η σύνταξη μολονότι έχει εφάπαξ χαρακτήρα. Αν και στο παρασκήνιο κάποιοι ομολογούν πως η ζημιά που έγινε είναι μεγάλη, επίσημα επιμένουν πως η κυβέρνηση κινήθηκε εντός των συμφωνηθέντων του Αυγούστου του 2015 και πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα.
«Αν η Γερμανία δεν βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο δεν θα υπήρχε καν θέμα. Ή αν είχαμε ζητήσει την “άδεια” του Σόιμπλε ώστε να δείξουμε υποταγή. Αν καταγράψει κανείς τις αντιδράσεις, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι μόνο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και οι ακόλουθοί του δημιουργούν ζητήματα», σχολιάζει σε καυστικό τόνο γνωστός πολιτικός αναλυτής με καθημερινές επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το αν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και του εκπροσώπου του κ. Ντάισελμπλουμ διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα και ανησυχία για την Ελλάδα, τόνισε πως «αυτό εξαρτάται από το πού επιλέγει κανείς να εστιάσει. Επιλέγει να εστιάσει στο ερώτημα που έθεσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ή στην πλειάδα δηλώσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής από Επιτρόπους, από Ευρωπαίους αξιωματούχους, από τον κ. Μοσκοβισί, από τον κ. Σαπέν, από τον κ. Ολάντ, από τον κ. Πιτέλα;».

«Αυτή τη στιγμή, το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη είναι ένα κλίμα στήριξης των προσπαθειών που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Είναι ένα κλίμα θετικό σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένα κλίμα θετικό σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά μας να κλείσουμε την αξιολόγηση το δυνατόν συντομότερο. Το προβληματικό είναι ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, αλλά και δημοσιογραφικοί όμιλοι, οι οποίοι επιλέγουν διαρκώς να εστιάζουν στις δηλώσεις των πιο σκληρών εκ των δανειστών, δημιουργώντας μάλιστα ένα κλίμα το οποίο είναι διαστρεβλωτικό της πραγματικότητας», συμπλήρωσε.

«Αποκάλυψη» Παππά

Με την τελευταία δήλωση ο υπουργός Επικρατείας έδειξε τον στόχο της κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπίσει την εσωτερική αντιπολίτευση.

Τις αποκαλύψεις όμως έκανε ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη σύσταση Προανακριτικής των Πραγμάτων Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ με βάση τα όσα ακούσθηκαν κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. «Ακούσθηκαν σημεία και τέρατα, δεν μένουν κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσει μετά την καθαρογραφή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Διευκρινίσεις που «δείχνουν» μειώσεις

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκτός από το να καταστρώνει σχέδια, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και τη σκληρή πραγματικότητα. Μετά από το άρθρο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μαζί με τον επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ, για την Ελλάδα, το ΔΝΤ επέστρεψε με νέα ανάρτηση και «με στόχο να αποκαταστήσουμε την παραπληροφόρηση και να αποσαφηνίσουμε τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα».

Στη νέα ανάρτηση υπογραμμίζεται πως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα έχουν βλαβερές επιπτώσεις για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στην οικονομία, και για τον λόγο αυτό «τασσόμαστε υπέρ μιας μείωσης των συντελεστών στους φόρους και στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, που θα χρηματοδοτηθεί από μια μείωση στο αφορολόγητο εισόδημα φυσικών προσώπων».
Αναφέρει ακόμη πως «οι γενναιόδωρες απαλλαγές από την πληρωμή φόρου εισοδήματος και οι πολύ υψηλές δαπάνες για συντάξεις επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και εμποδίζουν την εισαγωγή καλά στοχευμένων επιδομάτων, ειδικά για τις ομάδες εκείνες που είναι οι πιο ευπαθείς και έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση». Με άλλα λόγια, ζητά μειώσεις.

Σε μια κλωστή η αξιολόγηση

Όλα αυτά ενώ η αξιολόγηση φαίνεται να κρέμεται σε μια κλωστή παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα κλείσει πριν τα τέλη Γενάρη. Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, αν λάβει κανείς υπόψη του πως αντίστοιχες υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα για ολοκλήρωση, π.χ., πριν τα Χριστούγεννα.
Όσον αφορά τη φημολογούμενη επιστολή-δέσμευση Τσακαλώτου, από την κυβέρνηση γίνεται σαφές ότι δεν θα σταλεί αν δεν προηγηθεί επιστολή των θεσμών που να ζητά συγκεκριμένες διευκρινίσεις. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι για να ενεργοποιηθούν θα πρέπει να απαντηθούν από την ελληνική πλευρά κάποιες ανησυχίες που είχαν διατυπώσει οι θεσμοί.

Έστω και καθυστερημένα, σε επίσημο τόνο, διευκρίνιζαν ότι η παροχή για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ και σε καμία περίπτωση 13η σύνταξη.

Στην άλλη πλευρά, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, η επιστολή συντάσσεται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και επομένως πρόκειται να πάρει περισσότερο χρόνο από αυτό που προβλεπόταν. Ωστόσο, η ίδια πηγή εκτιμούσε πως «οδεύουμε προς μία λύση» και απέκλειε το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτο Eurogroup.

Την πεποίθηση ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση για το «ξεμπλοκάρισμα» της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος, εξέφρασε ακόμη μία πηγή της ευρωζώνης. «Εργαζόμαστε εποικοδομητικά με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρεθεί μια λύση σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», ανέφερε η εν λόγω πηγή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί «σύντομα». «Κατά συνέπεια, δεν θεωρείται αναγκαίο κάποιο νέο έκτακτο EuroWorking Group», κατέληξε η ίδια πηγή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα