Οι 37 όροι που “φοβούνται” οι Βρετανοί ενόψει Brexit

Τους συνολικά 37 όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη  Βρετανία, ενόψει του Brexit που θα γίνει σε περίπου δύο χρόνια από τώρα, αποκαλύπτει  η «Telegraph».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα αναγκαστεί να δεχθεί σχεδόν 40 οδηγίες της ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας διετούς μεταβατικής περιόδου μετά την έξοδο της από την ΕΕ, σύμφωνα με μια ανάλυση του Whitehall.

Η έκθεση, που αποκτήθηκε από την Telegraph, αποκαλύπτει ότι μια σειρά αμφιλεγόμενων νόμων της ΕΕ θα μπορούσε να επιβληθεί εν μέσω ανησυχιών ότι η Βρετανία είναι αδύναμη να τους σταματήσει.

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες από τις 37 οδηγίες θα μπορούσε να απαιτεί από κάθε βρετανικό νοικοκυριό να έχει τέσσερις διαφορετικούς κάδους σε μια προσπάθεια να χτυπήσει «μη εφικτούς» νέους στόχους ανακύκλωσης της ΕΕ.

Μια άλλη οδηγία θα μπορούσε να δώσει στις Βρυξέλλες την εξουσία να πραγματοποιήσουν μαζική επιδρομή στο Δήμο του Λονδίνου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε επίσης να δεσμεύεται από στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης για μια δεκαετία μετά το Brexit.

Είναι πιθανό το έγγραφο αυτό να προκαλέσει μια νέα σειρά υπουργικών συμβουλίων, καθώς οι ευρωσκεπτικιστές, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Βρετανία δεν πρέπει να δεχθεί νέους κανόνες της ΕΕ κατά τη μετάβαση.

Ο Jacob Rees-Mogg, ηγέτης μιας ομάδας 60 ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, δήλωσε στη The Daily Telegraph ότι «οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσαν να έρθουν μετά την αποχώρησή μας, μπορεί να φαίνονται στην κυβέρνηση ως ένα σύννεφο όχι μεγαλύτερο από το χέρι ενός ανθρώπου, αλλά θα μπορούσε να μετατραπεί σε χείμαρρο παρόμοιο με αυτό που απελευθερώθηκε από τον Προφήτη Ηλία».

«Μπορεί να πνίξει την πόλη του Λονδίνου, να απορροφήσει τους καταναλωτές και τους πλημμυροκαλλιεργητές. Το εύρος και η έκταση αυτών των νόμων καλύπτει σχεδόν τους πάντες στη χώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και δεν θα έχουμε λόγο σε ορισμένους νόμους στους οποίους θα μπορούσαμε τώρα να ασκήσουμε βέτο.

Η πιθανότητα για μια εκδικητική ΕΕ να προκαλέσει δυσκολίες στην καθημερινότητα μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη για να αντισταθούν και η κυβέρνηση πρέπει να είναι ισχυρή στην άρνηση να δεχτεί νέους νόμους μόλις αποχωρήσουμε».

Το ζήτημα είναι πιθανό να συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις της υποεπιτροπής του υπουργικού συμβουλίου για το Brexit την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι πηγές των οποίων λένε ότι είναι πιθανό να οδηγήσουν σε «εκρηκτικές» συγκρούσεις.

Οι υπουργοί βρίσκονται ήδη σε εμπόλεμη θέση σε σχέση με τα σχέδια τελωνειακού διακανονισμού με την ΕΕ, μετά το Brexit τα οποία προκαλούν ανησυχίες ότι είναι πιθανό να περιορίσουν την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Η ανάλυση Whitehall αξιολογεί την κάθε πολιτική ως προς το πόσο πιθανό είναι να “υλοποιηθεί” και τον πιθανό “κίνδυνο” που δημιουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Aναλυτικά οι 37 όροι 

Χαμηλός κίνδυνος και χαμηλότερη πιθανότητα υλοποίησης

– Κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (CCTB)

– Κανονισμός 883

Μεσοπρόθεσμος κίνδυνος και χαμηλότερη πιθανότητα υλοποίησης

– Εξοπλισμός ελέγχου αερολιμένων

– Φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

– Τραπεζικό πακέτο

Υψηλός κίνδυνος και μικρότερη πιθανότητα υλοποίησης

– Νόμος περί προσβασιμότητας

– Οι γυναίκες στα συμβούλια

Μεσοπρόθεσμος κίνδυνος και μεσαία πιθανότητα υλοποίησης

– Αναθεώρηση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών (ΕΕΑ)

– Ένωση Κεφαλαιαγοράς

– Μέσα εμπορικής άμυνας

– Πακέτο κινητικότητας

– Πακέτο σιδηροδρόμων (τεχνικός πυλώνας)

– Η κρίση του Vnuk

– εκπομπές CO2 (αυτοκίνητα και φορτηγά)

Υψηλός κίνδυνος και μεσαία πιθανότητα υλοποίησης

– Πλατφόρμες για επιχειρήσεις

– Διεθνές μέσο προμηθειών

– Έλεγχος επενδύσεων

– Δουβλίνο IV (Άσυλο)

Χαμηλός κίνδυνος και υψηλότερη πιθανότητα υλοποίησης

– Οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι

– Υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων

– Σχεδιασμός αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

– Αθέμιτη τιμολόγηση και επιδότηση (αεροπορία)

– Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Μεσοπρόθεσμος κίνδυνος και υψηλότερη πιθανότητα υλοποίησης

– Μεταρρύθμιση πνευματικών δικαιωμάτων

– Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

– Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης

– Σιδηροδρομική δέσμη (πυλώνας της αγοράς)

– Κανονισμός / γεωργία

– Την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

– Εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών

– Ενεργειακή απόδοση κτιρίων

– Σταματημένα αρχεία αεροπορίας

Υψηλός κίνδυνος και υψηλότερη πιθανότητα υλοποίησης

– Εποπτεία του κανονισμού για την υποδομή της ευρωπαϊκής αγοράς (EMIR)

– Ενεργειακής απόδοσης

– Ρύθμιση λιπασμάτων

– Πακέτο αποβλήτων

– Ρύθμιση του ιδιωτικού απορρήτου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα