Ολιγόλεπτη συνάντηση Ομπάμα- Βαρουφάκη στο Λευκό Οίκο

Ολιγόλεπτη συνάντηση είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας.

Ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνομίλησε με κάποιον Έλληνα υπουργό για τόσο χρονικό διάστημα στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Πέραν της συνομιλίας, ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας, έσπασε ένα πρωτόκολλο πολλών ετών, καθώς εμφανίστηκε ενώπιον του Αμερικανού προέδρου χωρίς γραβάτα, κάτι που προκάλεσε ποικίλα σχόλια από τους παρευρισκόμενους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την «έμπρακτη και ψυχολογική» συμπαράστασή του χωρίς «να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε».

Σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της τελετής ο Γιάνης Βαρουφάκης «είχαμε μια πεντάλεπτη συζήτηση, όπου ουσιαστικά κάναμε μια ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε εκείνος όταν έγινε πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση και πίεση προς την κατεύθυνση της λιτότητας την οποία έπρεπε να την αποδομήσει.

Και κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα».

Κατά τις ίδιες πηγές ο αμερικανός πρόεδρος μοιράστηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών την εμπειρία του με τις δυσκολίες της διαχείρισης της Γουόλ Στριτ.

«Εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογούμενων της Ελλάδος και της Ευρωζώνης και καταλήξαμε πως μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπος για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Μας δήλωσε την συμπαράσταση του και της κυβέρνησης του και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να δείξουν όλες οι πλευρές ευελιξία. «Εγώ του είπα», τόνισε, «ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία.

Πρέπει να είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο στόχο μας και απολύτως ενταγμένοι στην διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Και οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν».

Αναφερόμενος στο άτυπο χρονοδιάγραμμα της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά, στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος.

Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε μετά τον Ιούνιο εποχή, ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για την μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέκτειναν το πρόβλημα, προσποιούμενοι ότι το είχαν λύσει. Δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε προκειμένου να βρούμε μέρος της λύσης από κάτω».

Παρούσα στην εκδήλωση και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα