Ολοήμερη κατάθεση του προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν, που φέρεται αναμεμειγμένος σε υπόθεση δωροδοκίας

Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν και διευθύνων σύμβουλος της τηλεοπτικής πλατφόρμας «beIN Media Group», Νασέρ αλ Κελαϊφί, κατέθετε για μία ολόκληρη μέρα την Τετάρτη (25/10) ενώπιον Ελβετών ομοσπονδιακών εισαγγελέων, σχετικά με την πιθανή ανάμιξή του στην υπόθεση δωροδοκίας αξιωματούχου της FIFA για τα δικαιώματα μετάδοσης των προσεχών Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Η υπόθεση ερευνάται από τους Ελβετούς δικαστικούς, οι οποίοι θεωρούν ύποπτο τον Καταριανό παράγοντα για τέλεση του αδικήματος. Ο Αλ Κελαϊφί, από την πλευρά του, δηλώνει αθώος.

Η κατάθεση, η οποία μεταφράστηκε στα αγγλικά, άρχισε στις 9:45 το πρωί της Τετάρτης και διήρκεσε αρκετές ώρες. Κατά τη διάρκειά της, στην αίθουσα παρευρίσκονταν δώδεκα άτομα, ένα εκ των οποίων δικηγόρος της FIFA. Μάλιστα, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο δεύτερης κατάθεσης σε μελλοντική ημερομηνία.

«Ο κόσμος του ποδοσφαίρου πρέπει να είναι υπομονετικός για τα αποτελέσματα της πρώτης ανάκρισης. Υπάρχει τεράστια πολυπλοκότητα στις διώξεις, υπάρχουν θέματα μετάφρασης, υπάρχουν ερωτήσεις για πληθώρα πληροφοριών που χρειάζεται επεξεργασία και φυσικά να προσφερθεί στον κατηγορούμενο η ευκαιρία να απαντήσει σύμφωνα με τα νόμιμα δικαιώματά του», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της ελβετικής εισαγγελίας, Αντρέ Μάρτι.

Ο Αλ Κελαϊφί και ο πρώην γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βαλκ, είναι ύποπτοι για δωροδοκία, απάτη, κακοδιαχείριση και πλαστογραφία που συνδέεται με τη συμφωνία για τα δικαιώματα μετάδοσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2026 και του 2030. Τα δικαιώματα των δύο διοργανώσεων, καθώς και για τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022, έχουν παραχωρηθεί στην τηλεοπτική πλατφόρμα του Αλ Κελαϊφί.

Κλειδί στην υπόθεση αποτέλεσε η πολυτελής βίλα στη Σαρδηνία που κατασχέθηκε προ δύο εβδομάδων. Η ιταλική αστυνομία οικονομικού εγκλήματος υποστηρίζει ότι ο Αλ Κελαϊφί επέτρεψε στον Βαλκ να χρησιμοποιήσει την περιουσία στο Πόρτο Τσέρβο, η οποία αποτιμάται στα 7.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις αρχές, ιδιοκτήτης της βίλας είναι μιά διεθνής κτηματομεσιτική εταιρία, για την οποία κατέθεσαν οκτώ άτομα.

Περιουσίες ερευνήθηκαν σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία στις 12 Οκτωβρίου, περιλαμβανομένων και των γραφείων του “beIN” στο Παρίσι. Ο Βαλκ, από την πλευρά του, κατέθεσε στην Ελβετία και αποτελεί το επίκεντρο ξεχωριστής δικαστικής έρευνας.

Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν έχει εμπλακεί δημόσια στην υπόθεση, αν και ο Αλ Κελαϊφί κινδυνεύει με προσωρινή ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο από την Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA, όσο συνεχίζονται οι έρευνες. Η FIFA γνωστοποίησε ότι οι άνθρωποί της πραγματοποιούν προκαταρκτική έρευνα, αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποιο αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα