Ολοκληρώνεται η ανάκριση για τη λίστα Λαγκάρντ

Ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούνιο η ανάκριση για το σκάνδαλο της… ξεχασμένης λίστας Λαγκάρντ με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Oικονομικών επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο αρεοπαγίτης ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο οποίος ερευνά την υπόθεση, έχει ήδη δώσει προθεσμίες σε όλους τους κατηγορούμενους ως την 11η Ιουνίου. Ο πρώην υπουργός, η ξαδέλφη του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τις καταθέσεις ύψους 1,22 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν στην πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ, αλλά φέρονται να είχαν διαγραφεί από το αρχείο που έδωσε προς διερεύνηση στις αρμόδιες αρχές ο τότε ΥΠ.ΟΙΚ., Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου. Μετά το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας θα αποφασιστεί αν ο Γ. Παπακωνσταντίνου και οι συγγενείς του που διώκονται ως συμμέτοχοι, θα παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο.

Η δικαστική διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ ωστόσο περιλαμβάνει κι άλλες εκκρεμότητες όπως η δικογραφία σε βάρος των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πρώην εισαγγελικού λειτουργού, Ιωάννη Διώτη και Ιωάννη Καπελέρη. Ο πρώτος φέρεται να δημιούργησε αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ, το οποίο έδωσε στη συνέχεια στον διάδοχό του, ενώ ο Ι. Καπελέρης φέρεται να μην αξιοποίησε τη λίστα προκειμένου να ελεγχθούν τα περίπου 2000 ονόματα καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη είναι πλέον οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για όσους περιλαμβάνονται στη λίστα, από τους οποίους έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα