Ολομέτωπη επίθεση Ντόρας στον Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του πέταξε το γάντι στους δελφίνους καλώντας τους να θέσουν θέμα ηγεσίας ανοικτά. Η Ντόρα Μπακογιάννη το σήκωσε και δίχως να πει ότι θέλει να είναι υποψήφια ζήτησε έκτακτο συνέδριο και επανεκκίνηση του κόμματος. Επίσης στο θέμα ηγεσίας τόνισε με έμφαση: «Όλοι οι πρόεδροι της ΝΔ όταν έχαναν τις εκλογές παραιτούνταν και οδηγούσαν το κόμμα σε συνέδριο».
Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποίησε ολομέτωπη επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ, αλλά και στον περίγυρο του τονίζοντας πως «για την ηγεσία της ΝΔ η εσωκομματική δημοκρατία ήταν υπονόμευση». Μεταξύ άλλων η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε καις τους λόγους που κατά τη γνώμη της οδήγησαν στην ευρεία ήττα:
• Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε το Μάιο του 2010. Και τότε, χωρίς να ερωτηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε «να αρνηθεί εαυτόν». Σήκωσε το λάβαρο του αντιμνημονιακού αγώνα και ακολούθησε μια πολιτική ξένη προς τις αρχές και τις αξίες της.
• Η συλλογικότητα και ηαξιοκρατία, εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Αν υπήρχε εσωκομματική δημοκρατία όλο αυτό το διάστημα πολλά από τα λάθη θα είχαν αποφευχθεί. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, κράτησε τις πόρτες κλειστές. Λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας, χάνοντας αξιόλογα μυαλά από τις τάξεις της.
• Να επαναπροσδιορίσουμε τον πολιτικό προσανατολισμό μας, το ιδεολογικό μας στίγμα και τη στρατηγική μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι και να δρα ως μεγάλο κόμμα εξουσίας, ως η ισχυρή πολυσυλλεκτική ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη.
• Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλλαν την παραίτηση τους, διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης μέρας.
• Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο, όπου θα συζητηθούν τα πάντα: η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία, τα οργανωτικά, η στρατηγική, τα πρόσωπα.
• Η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν είναι πια συνομιλητής μεγάλων ομάδων της κοινωνίας, τις οποίες παραδοσιακά εξέφραζε. Έπαψε να είναι συνομιλητής της νεολαίας. Έπαψε να είναι συνομιλητής των επιστημονικών κλάδων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών. Έπαψε να είναι συνομιλητής του επιχειρηματικού κόσμου και των μισθωτών. Στην ουσία, έπαψε να συνομιλεί με τους δημιουργικούς Έλληνες, με εκείνους που αισθάνονται ισότιμοι Ευρωπαίοι.
• Η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν έχει στίγμα. Δεν είναι το κόμμα που εκφράζει τη μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς. Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία του σήμερα δεν είναι ούτε θεσμικός συνομιλητής. Κι αυτό με φοβίζει περισσότερο από καθετί. Δεν είναι θεσμικός συνομιλητής της κυβέρνησης, ούτε και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως πρόσφατα απεδείχθη. Κι αυτό, σε περίοδο κρίσης, είναι το πιο ανησυχητικό.

Συμφωνία για συνέδριο
Με την Ντόρα Μπακογιάννη συμφώνησαν και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας και Νικήτας Κακλαμάνης σε ότι αφορά την αναγκαιότητα της διεξαγωγής συνεδρίου και όχι εθνικής συνδιάσκεψης που πρότεινε ο Σαμαράς. Μεταξύ άλλων υποστήριξαν:
• ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Χάσαμε με 8 μονάδες διαφορά από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Σε σχέση με το 2004 έχουμε απολέσει το μισό της δύναμής μας. Υποστήκαμε πανωλεθρία στις παραγωγικές ηλικίες. Πατούσαμε σε δυο βάρκες, δεν υπερασπιστήκαμε τις μεταρρυθμίσεις με την απαραίτητη θερμή. Από τον περασμένο Ιούνιο πατήσαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις. Έπρεπε να είχαμε κλείσει την αξιολόγηση παρά τις δυσκολίες.Να σταθούμε απέναντι στο λαϊκισμό. Εκπροσωπούμε τις φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Δεν έχουμε λύσει ακόμα τους λογαριασμούς μας με τον κρατισμό. Είμαστε κόμμα της μεσαίας αστικής τάξης, του σκεπτόμενου έλληνα. Δυναμικά στρώματα της κοινωνίας είναι πολιτικά ορφανά. Εμείς πρέπει να τα εκφράσουμε. Η σιωπηλή πλειοψηφία θέλει μεταρρυθμίσεις. Είμαστε η παράταξη των αξιών και όχι των προνομίων. Να ακούσουμε τον κόσμο μας. Να επικοινωνήσουμε με τη βάση μας. Ένα έκτακτο συνέδριο θα είναι χρήσιμο σε αυτήν την κατεύθυνση».
• ΔΕΝΔΙΑΣ: «Εσείς κ. Πρόεδρε εκ του ρόλους σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκλιση Έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Μετά την ήττα υποκατάστατο δεν υπάρχει. Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η Εθνική Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται από το καταστατικό ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα. Η ΝΔ οφείλει τάχιστα να ανακτήσει τον χαρακτήρα, το ιδεολογικό και πολιτικό της εύρος που της δίνει η καταστατική της πράξη και το όνομα του Ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η πορεία προς μια μεγάλη ΝΔ δεν μπορεί να θεωρείται εσωστρέφεια. Δύναται και Δικαιούται να εκφράσει όχι μόνο το σύνολο της Κεντροδεξιάς, έξω ορισμού πατριωτικής, αλλά το πλειοψηφικό φιλοευρωπαϊκό ρεύμα που πιστεύει στα δικαιώματα του ανθρώπου και του Πολίτη, όπως αυτά προσδιορίζονται στην σύγχρονη Ευρώπη».
• ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Να γίνει έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης, καθώς η επικοινωνιακή μας πολιτική είναι ανύπαρκτη. Επίσης για το θέμα ηγεσίας θέλω να πω ότι οποίος θέλει να το θέσει τώρα και να εξηγήσει γιατί θα είναι καλύτερος αρχηγός από τον σημερινό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα