ΟΠΑΠ: Στον… κουβά του παράνομου τζόγου €1 δισ. κάθε χρόνο

Το βήμα της 16ης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΟΠΑΠ Α.Ε. που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα στάθηκε μια πρώτης τάξεως αφορμή για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΠΑΠ Α.Ε., Καμίλ Ζίγκλερ, να… ξεσπαθώσει κατά του παράνομου τζόγου και του παγώματος της επένδυσης των παιγνιομηχανημάτων (VLTs)

Τα όσα είπε ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ δεν ακούγονται για πρώτη φορά. Ωστόσο συνεχίζει να ξενίζει η εξωφρενική ανορθογραφία ότι την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε δημοσιονομικό αδιέξοδο, στον παράνομο τζόγο (κατά βάση διαδικτυακό) τζιράρονται ποσά που διαφεύγουν των φορολογικών ελέγχων και είναι ίσα με τον κύκλο εργασιών που έχουν τα νόμιμα παίγνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Ζίγκερ έκανε λόγο για «χάος με τον παράνομο τζόγο», καθώς χάνονται τεράστια έσοδα για το κράτος και για τις στοιχηματικές εταιρείες οι οποίες λειτουργούν κάτω από ένα απόλυτα γκρίζο καθεστώς, σε βάρος των αποκλειστικών δικαιωμάτων που έχει ο ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο.

Εξίσου ανορθόγραφη συνεχίζει, βεβαίως, να είναι η κατάσταση και στη γνωστή υπόθεση των VLTs. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ΟΠΑΠ Α.Ε. εμφανίσθηκε ανυποχώρητος στη θέση που έχει διαμορφώσει η εταιρεία αναφορικά με τις αιφνίδιες αλλαγές που έκανε η ΕΕΕΠ στον κανονισμό για τα παιγνιομηχανήματα και υπογράμμισε ότι εξαιτίας του παγώματος του πρότζεκτ η εταιρεία στερείται καθαρά έσοδα 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκατ. ευρώ αναλογούν στο ελληνικό Δημόσιο ως φόρος επί του παιγνίου.

Αναφερόμενος στο ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο ο κ. Ζίγκλερ εξήγησε πως οι περιορισμοί και η αβεβαιότητα παραμένουν αλλά, όπως είπε, η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα συμμορφωθεί με την επιβολή φόρου 35% επί των μεικτών εσόδων των παιγνίων (Gross Gaming Revenue), αν και ο συγκεκριμένος φόρος συγκαταλέγεται στους υψηλότερους επιβαλλόμενους φόρους στην Ευρώπη. Όπως είπε εμφατικά ο Τσέχος CEO, η ΟΠΑΠ Α.Ε. βρίσκεται ανάμεσα στις εταιρείες που δίνουν τους υψηλότερους φόρους στην Ελλάδα. «Μόνο το 2015 συνεισφέραμε περισσότερα από 600 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία», συμπλήρωσε ο Κ. Ζίγκλερ, λέγοντας πάντως ότι «εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να λειτουργούμε σε ένα ορθολογικό και ισορροπημένο περιβάλλον με σκοπό να προστατεύουμε τα δικαιώματα της εταιρείας και του δικτύου των πρακτόρων μας».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου ΟΠΑΠ, η νέα φορολογία, εφόσον ψηφιστεί από τη Βουλή, θα επιφέρει ετήσια επιβάρυνση ύψους 70-75 εκατ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του ομίλου.

Εύσημα των μετόχων στον Καμίλ Ζίγκλερ
Τα συγχαρητήριά τους μετέφεραν, εξάλλου, στη διοίκηση Ζίγκλερ οι μέτοχοι της εταιρείας που μίλησαν στη Γενική Συνέλευση. Ειδικότερα, μνημόνευσαν το «συμμάζεμα» που έχει συντελεστεί στον οργανισμό τα τελευταία δύο χρόνια και χαρακτήρισαν την εταιρεία παράδειγμα για όλους. Παράλληλα, χαιρέτησαν την κοινωνική συνεισφορά της εταιρείας τόσο στον τομέα της υγείας με την ανακαίνιση των νοσοκομείων παίδων όσο και στον αθλητισμό με τη δημιουργία των 125 αθλητικών ακαδημιών. Επίσης, θετικά ήταν τα σχόλια των μετόχων ως προς την επιλογή του Καμίλ Ζίγκλερ να εκφωνήσει ολόκληρη την ομιλία του στα ελληνικά.

Κλείνοντας να πούμε ότι στα θέματα της Γ.Σ. οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν μέρισμα €0,40/μετοχή ή 127 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο Κ. Ζίγκλερ, η απόφαση αυτή καθιστά τον ΟΠΑΠ μία από τις λίγες εταιρείες που επιστρέφουν σήμερα αξία στους μετόχους τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα