ΟΠΑΠ: Σύμφωνα με τις προσδοκίες τα κέρδη

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης του ΟΠΑΠ για το έτος 2016 δεν βρήκε την ηγετική ομάδα του Οργανισμού να πανηγυρίζει ξέφρενα στη λεωφόρο Αθηνών, αλλά τηρουμένων των αναλογιών ούτε τις προσδοκίες των διοικούντων γκρέμισε ούτε άφησε πικρή γεύση. Αντίθετα, υπάρχουν αρκετοί δείκτες που κρατούν ζωντανή την αισιοδοξία ότι η χρονιά που ήδη «τρέχει» θα είναι πετυχημένη.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

«Παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στη συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, οι επιδόσεις του ΟΠΑΠ το 2016 ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες μας», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε., Ντάμιαν Κόουπ, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση του προλόγου.

Η αναφορά του CEO «φωτογραφίζει» κατά κύριο λόγο τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του ΟΠΑΠ τα οποία διαμορφώθηκαν το 2016 σε 307,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 18,4% σε σχέση με το 2015, καθώς και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους τα οποία διαμορφώθηκαν σε 172 εκατ. ευρώ (-17,7% συγκριτικά με το 2015).

Όπως εξηγούν από τη λεωφόρο Αθηνών, η κάμψη της κερδοφορίας είναι απόρροια της σημαντικής αύξησης της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου επί των καθαρών εσόδων στο 35% από 1/1/2016. Μη συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων, τα προσαρμοσμένα EBITDA για τη χρήση διαμορφώθηκαν σε €365,1 εκατ. μειωμένα κατά μόλις 3,2%.

Αντοχή…

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR), αυτά επέδειξαν εξαιρετική ανθεκτικότητα καθώς μειώθηκαν μόλις κατά 0,2% στα 1,397 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών στο δ΄ τρίμηνο του 2016 ακολούθησαν την ίδια τάση σημειώνοντας πτώση κατά 0,5% στα 399,6 εκατ. ευρώ, με τα παιχνίδια αθλητικού στοιχηματισμού και τα Σκρατς & Λαχεία να καταγράφουν μικρή αύξηση. Τα αριθμολαχεία σημείωσαν πτώση κατά 3,1%.

Σε κάθε περίπτωση η ΟΠΑΠ Α.Ε. παρουσίασε τη χρονιά που πέρασε ισχυρή ταμειακή θέση (273,5 εκατ. ευρώ), ενώ δεν μπορεί παρά να πιστωθεί ως ένδειξη αισιοδοξίας της διοίκησης να προτείνει στην επόμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,72 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου. Λαμβάνοντας υπόψη την ήδη πραγματοποιηθείσα διανομή προμερίσματος ύψους €0,12, το υπόλοιπο μερίσματος που θα προταθεί ανέρχεται στα €0,60 ανά μετοχή.

 

ΝΤΑΜΙΑΝ ΚΟΟΥΠ (CEO ΟΠΑΠ):

«Έτος σημαντικών αλλαγών για τον ΟΠΑΠ το 2017»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσης 2016, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε., Damian Cope, θύμισε ότι την περασμένη χρονιά έθεσε το μακροπρόθεσμο όραμα της εταιρείας και τις κύριες στρατηγικές προτεραιότητες και δήλωσε ευχαριστημένος με την πρόοδο που έχει επιτύχει η ομάδα του ΟΠΑΠ σε πολλές από τις βασικές πρωτοβουλίες της.

«Το 2017 θα είναι ένα έτος σημαντικών αλλαγών για τον ΟΠΑΠ και ήδη έχουμε κάνει καλή αρχή», είπε εξάλλου ο κ. Κόουπ και συνέχισε:

«Το έτος ξεκίνησε με την ομαλή ανάπτυξη των πρώτων παιγνιομηχανημάτων (VLTs) στους νέους αποκλειστικούς χώρους Gaming Halls. Επίσης συνάψαμε συμφωνίες με νέους συνεργάτες στον τομέα της τεχνολογίας και η αναβάθμιση του ρόλου της τεχνολογίας στον οργανισμό μας είναι σε πλήρη εξέλιξη.

»Πριν από λίγο καιρό προχωρήσαμε με μία επιτυχημένη έκδοση ομολόγου και οριστικοποιήσαμε το νέο πλαίσιο συνεργασίας με το δίκτυο των πρακτόρων μας. Παρόλο που έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, είμαι πεπεισμένος ότι η επιτυχημένη υλοποίηση των σχεδίων μας για το 2017 θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του Οράματός μας για το 2020».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα