«Οσμή»… φιάσκου με τα «βραχιόλια» επιτήρησης

Έπειτα από τη φυγή της 43χρονης κρατούμενης η οποία εξαφανίστηκε πριν από μία εβδομάδα ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι», το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε την παράταση της πιλοτικής εφαρμογής καθώς κρίθηκε ότι χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη χρήση του.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση, ουσιαστικά, δίνει το δικαίωμα σε κρατούμενους, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και φορούν το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», να παραμείνουν εκτός φυλακής συνολικά για το διάστημα των 36 μηνών, δηλαδή για τρία χρόνια, αντί για 18 μήνες που ίσχυε αρχικά. Τη ρύθμιση, με την οποία δίνεται η παράταση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής επιτήρησης, κατέθεσε με μορφή τροπολογίας ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Η αλήθεια είναι πως το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με «βραχιολάκι» δεν είχε τα αποτελέσματα που όλοι ανέμεναν στη χώρα μας και η πραγματικότητα είναι πως βρίσκεται ένα βήμα πριν από το «φιάσκο». Η αποτυχία της πιλοτικής εφαρμογής του θεσμού ήρθε να επισφραγιστεί με την απόδραση της 43χρονης κατηγορούμενης για την υπόθεση της Energa-Hellas Power, η οποία έκοψε το «βραχιολάκι» που φορούσε εδώ και έξι μήνες.
Η 43χρονη απέδρασε μόλις πληροφορήθηκε ότι το περιοριστικό αυτό μέτρο παρατάθηκε για την ίδια και παρά την παρέλευση του 18μήνου. Η κατηγορουμένη φαίνεται ότι ένιωσε «αδικημένη» με δεδομένο ότι οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί της, οι οποίοι φορούσαν επίσης «βραχιολάκι», αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις έληξε το 18μηνο, χωρίς το δικαστικό συμβούλιο να παρατείνει την ηλεκτρονική επιτήρησή τους. Για αυτήν, ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο είχε άλλη άποψη, επιβάλλοντάς της τη συνέχιση της επιτήρησης για ακόμη έξι μήνες

Μόλις 11 το φορούν
Από τον Μάρτιο του 2015 που μπήκε το μέτρο σε πολιτική εφαρμογή, «βραχιολάκι» φορούν μόλις 11 κρατούμενοι. Ανάμεσά τους δύο φοιτητές, για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και να δίνουν εξετάσεις, αλλά και κάποιοι επώνυμοι κατηγορούμενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, όπως ο Θωμάς Λιακουνάκος. Το ζήτησε μάλιστα πρόσφατα και ο επιχειρηματίας που κατηγορείται για τη συμμετοχή του στο κύκλωμα των Ρομά, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό. Στόχος ήταν να φορεθεί από 250 κρατουμένους. Ωστόσο η υλοποίησή του δεν προχώρησε. Μάλιστα, πριν από 5 μήνες το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε καμπάνια ενημέρωσης για το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», μοιράζοντας ακόμη και φυλλάδια στις φυλακές σε μια προσπάθεια «προώθησης» του μέτρου στους κρατουμένους, οι οποίοι φαίνονται εξαιρετικά διστακτικοί να το φορέσουν.
Η νομοθεσία πάντως μέχρι στιγμής δίνει τη δυνατότητα της χρήσης της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας: από την ανάκριση και την αποφυλάκιση υπό όρους μέχρι και τις εκπαιδευτικές άδειες. Εξαιρούνται ωστόσο αδικήματα κατά της ζωής (ανθρωποκτονίες, βιασμοί, τρομοκρατία, πορνογραφία), αλλά και αυτό της εσχάτης προδοσίας. Αυτό μάλιστα σύμφωνα με νομικούς κύκλους είναι ένα από «κλειδιά» τής μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα, γεγονός ενδεχομένως που αφορά μόνο κρατούμενους και υπόδικους ήπιας εγκληματικότητας οι οποίοι αντιμετωπίζουν αδικήματα τα οποία επισείουν ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη.

 

Δαπανηρό σύστημα

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως πρόκειται για ένα δαπανηρό σύστημα καθώς το ημερήσιο κόστος υπολογίζεται στα 15 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, δηλαδή μηνιαίως κάποιος που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλλει περίπου €450. Βέβαια, υπάρχει η πρόβλεψη για την κάλυψη των δαπανών από το ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για να αποδείξει πως βρίσκεται σε ένδεια.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για την ελάχιστη συμμετοχή στην πιλοτική εφαρμογή είναι το γεγονός πως αρκετοί τρόφιμοι φυλακών έχουν παραπάνω από μία υποθέσεις και αυτό τους εμποδίζει να ενταχθούν στον νόμο. Ακόμη, οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έδωσαν το δικαίωμα στους ανακριτές να μην προφυλακίζουν τόσο εύκολα (για αδικήματα που επισύρουν ποινή φυλάκισης 5 έως 10 έτη) και έτσι είναι σύνηθες να τίθενται περιοριστικοί όροι, όπως η εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα, αντί για την επιβολή ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα