ΟΤΕ vs EETT: «Μας στοχοποιείτε…»

Οι… καπνοί που βγαίνουν τις τελευταίες ημέρες από το μέγαρο του ΟΤΕ στην λεωφόρο Κηφισίας πιθανότατα προέρχονται από την φωτιά που άναψε στον όμιλο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την επιβολή προστίμου που ξεπερνά τα €6.000.000, και κατ’ επέκταση από την οργή της διοίκησης Τσαμάζ για την τιμωρητική αντιμετώπιση που εκτιμούν στο Μαρούσι ότι τυγχάνει ο «μεγαλοεπενδυτής» ΟΤΕ από την εποπτική αρχή.

Το χιούμορ προφανώς και δεν αποτυπώνει κατά κυριολεξία τα γεγονότα, περιγράφει ωστόσο άλλο ένα επεισόδιο στην χρόνια κόντρα του ΟΤΕ με την ΕΕΤΤ που βρίσκει… αφορμές για να αναζωπυρώνεται από καιρού εις καιρόν.

Τελευταίος κρίκος της είναι η διοικητική «καμπάνα» που έριξε προ ημερών η εποπτική αρχή στον ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, η ΕΕΤΤ επέβαλε στον ΟΤΕ πρόστιμο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για παράβαση των κανονιστικών υποχρεώσεών της περί μη διακριτικής μεταχείρισης και 3,5 εκατ. ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Στο αιτιολογικό της η ΕΕΤΤ ισχυρίζεται ότι ο ΟΤΕ καταχράστηκε την δεσπόζουσα θέση του μέσω της πρακτικής της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά της αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο, σε βάρος άλλων εταιρειών (σ.σ. είχαν κάνει σχετικές καταγγελίες η HOL και η WIND, ενώ υπήρχαν και αναφορές από την CYTA και την Forthnet) και υπέρ του λιανικού της άκρου, για την τριετία 2012-2014.

Μάλιστα, η αρχή υπογράμμισε ότι για την επιμέτρηση των προστίμων συνεκτιμήθηκε η χρονική διάρκεια της παράβασης, η φύση και η σοβαρότητά της, το όφελος που αποκόμισε ο ΟΤΕ, η οικονομική βλάβη που προκλήθηκε στους ανταγωνιστές της, η αρχή της αναλογικότητας, η ανάγκη αποτροπής παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον και οι γενικότερες επιπτώσεις της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά και τους καταναλωτές.

Η απάντηση του ΟΤΕ
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν την διοίκηση Τσαμάζ σε μία άκρως καταγγελτική απάντηση στην οποία η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής χαρακτηρίζεται αβάσιμη. Με την υπόμνηση ότι η εταιρεία επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός της, οι άνθρωποι του ομίλου λένε ότι «η EETT τιμωρεί τον ΟΤΕ χωρίς να έχει αποδειχθεί παράβαση. Οι ενεργοποιήσεις ή μεταφορές χονδρικής από τον ΟΤΕ ήταν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει ορίσει η ίδια η ΕΕΤΤ (Κανονισμός Χονδρικής RUO – Regulated Unbundled Offer)».

Σύμφωνα, πάντα, με τον ΟΤΕ, η EETT τον τιμωρεί χωρίς να έχει αποδειχθεί ζημία. «Οι αιτιάσεις του ανταγωνισμού περί απώλειας πελατών δεν αποδείχθηκαν. Αντίθετα, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ενεργοποιήσεις του ανταγωνισμού εμφάνισαν σταθερή αύξηση», λέει στην απάντησή της και συνεχίζει:

«Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ κατέχουν πλέον μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς από τον ΟΤΕ, άρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος από πλευράς ΕΕΤΤ περί προστασίας του ανταγωνισμού.

»Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΕΤΤ, με τις τιμωρητικές αποφάσεις εναντίον του ΟΤΕ, τα προσκόμματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη δικτύων και την διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αντί να προωθεί τις επενδύσεις, κρατάει την αγορά και την χώρα πίσω και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό».

«Περιορίζετε την πρόσβαση των πολιτών σε προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές»

Στο κλείσιμο της απάντησή του ο ΟΤΕ καταγγέλλει την ΕΕΤΤ ότι με τις πρακτικές της περιορίζει την δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών της χώρας σε προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, «καθώς τιμωρεί την μόνη εταιρεία που υλοποιεί τεράστιες επενδύσεις, πάνω από το 65% του συνόλου του κλάδου, για να δημιουργήσει τα δίκτυα του μέλλοντος τώρα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει επανειλημμένα στο παρελθόν καταγγείλει στην ΕΕΤΤ αθέμιτες συμπεριφορές προσέλκυσης πελατών από παρόχους, αλλά και περιπτώσεις δημιουργίας προσκομμάτων σε πελάτες που θέλουν να επιστρέψουν στον ΟΤΕ. Για την τύχη αυτών των καταγγελιών, ο ΟΤΕ δεν έχει καμία ενημέρωση από την ΕΕΤΤ. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΕΕΤΤ έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου ενώ επέδιδε το 103 σελίδων κείμενο της Απόφασης στον ΟΤΕ».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα