Ο άνθρωπος των ντέρμπι

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής και υποψήφιος για νέα θητεία Γιάννης Σγουρός είναι όντως ένα πολιτικό πρόσωπο, που έχει μεν τεράστια αποδοχή, αλλά όλες οι εκλογικές μάχες που έχει κληθεί να δώσει στην καριέρα του ήταν εξαιρετικά αμφίρροπες.

 Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η αρχή της προεκλογικής περιόδου περιελάμβανε ουκ ολίγα σχόλια για τον Γιάννη Σγουρό, όπου όλοι τον θεωρούσαν «μια χαψιά»! Πριν από 12 χρόνια, όταν ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωνε πως για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς θα ήταν υποψήφιοι οι Φώφη Γεννηματά, ο Γιάννη Σγουρός και ο Γιάννης Μίχας, όλοι μιλούσαν ότι είναι τα εξιλαστήρια θύματα για ένα ΠΑΣΟΚ όπου είχε πάρει την κατιούσα και όλοι θεωρούσαν πως θα έχανε στις επόμενες εθνικές εκλογές. Κάτι που τελικά έγινε δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2004.

Τότε, λοιπόν, οι περισσότεροι έλεγαν πως ο Γ. Σγουρός, παρά την επιτυχημένη του θητεία στα διοικητικά του αθλητισμού και στη γενική γραμματεία Αθλητισμού, ήταν ο αδύναμος κρίκος της τριάδας που επέλεξε ο Κώστας Σημίτης για να είναι υποψήφιοι στην υπερνομαρχία με το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε οι γνωρίζοντες, πως το μούδιασμα στο Μαξίμου στην πρώτη σύσκεψη ήταν γενικό, όμως τότε ο Γ. Σγουρός παίρνοντας τον λόγο έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας στους συμμετέχοντες, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα κερδηθεί η μάχη. Σε αυτό συνετέλεσε, όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευθεί, το γεγονός ότι ως άνθρωπος του αθλητισμού έχει μάθει να δίνει αγώνες.

Επίσης «μέτρησε» καλύτερα από τον καθένα το αντίπαλο δέος, που ήταν ο Γιάννης Τζανετάκος, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είχε τεράστια αναγνωρισιμότητα δεν απέφυγε τα λάθη. Το αποτέλεσμα των νομαρχιακών εκλογών του 2002 δικαίωσαν τον Γ. Σγουρό και η νίκη ήρθε με μεγάλη διαφορά στον δεύτερο γύρο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2006, το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε φάση εσωστρέφειας, ο Παπανδρέου δεν μπορούσε να επιβληθεί, την ώρα που η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν στα «χάι» της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πολύ λογικά ήθελε να κατεβάσει την ίδια ομάδα για τις νομαρχιακές εκλογές. Όμως υπήρχαν πολλά εσωτερικά προβλήματα, με σημαντικότερο την απαίτηση της Φώφης Γεννηματά να μην είναι υποψήφιος νομάρχης Αθηνών ο Γ. Σγουρός.

Οι σχέσεις των δύο ήταν χείριστες και για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Τύπος ασχολείτο με την κόντρα, ενώ δεν έλειπαν τα δημοσιεύματα ότι τελικά θα κοπεί ο Σγουρός. Τελικά επικράτησαν οι λογικοί, που στήριξαν στο εσωκομματικό πεδίο τον Σγουρό, προβάλλοντας όχι μόνο το έργο του, αλλά και το ότι τα οικονομικά της νομαρχίας ήταν άριστα. Τελικά οι αντιδράσεις της Φώφης κάμφθηκαν και ο Σγουρός συμμετείχε κανονικά. Βέβαια όλοι θυμούνται ότι στις κοινές τους εμφανίσεις ήταν και οι δύο «μαγκωμένοι».

Η τριάδα Γεννηματά-Σγουρού-Μίχα επανεξελέγη με αντίπαλο τον Αργύρη Ντινόπουλο, στηριζόμενη κατά βάση στο οικονομικό θαύμα της νομαρχίας Αθηνών.

Η περιφέρεια

Το 2010 ήταν η χρονιά που ο Γιώργος Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης και τον Μάιο υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο. Τότε ήταν που ο Γιάννης Ραγκούσης, ως υπουργός Εσωτερικών πέρασε τον «Καλλικράτη» και για πρώτη φορά οι πολίτες θα αποφάσιζαν αυτοί για τους περιφερειάρχες. Μετά από μία έντονη περίοδο, όπου ακούστηκαν πολλά και διάφορα το ΠΑΣΟΚ έδωσε το χρίσμα στον Γ. Σγουρό, αφού προηγουμένως οι «παπανδρεϊκοί» είχαν φροντίσει να τον «κοντύνουν», περιφέροντας διάφορους υπουργούς ως πιθανούς υποψήφιους. Τελικά, το πλεόνασμα στη νομαρχία αποτέλεσε για μία ακόμη φορά το κριτήριο για την επιλογή του από το ΠΑΣΟΚ.

Όμως κατά την προεκλογική περίοδο όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι του «φόρτωσαν» τις κυβερνητικές επιλογές του Παπανδρέου, ενώ κατηγορήθηκε για το πλεόνασμα στη νομαρχία Αθηνών. Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πανηγύρισε τη νίκη του έναντι του Βασίλη Κικίλια, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν τον βοήθησε. Αντίθετα, καθημερινά δεχόταν πιέσεις για το ποιους αντιπεριφερειάρχες θα επέλεγε, όπως και για πρόσωπα που είχαν υπουργικές ευλογίες.

Τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Γ. Σγουρός καλείται να αντεπεξέλθει σε ένα ακόμη εκλογικό ντέρμπι. Αυτή τη φορά με ένα συνδυασμό πραγματικά υπερκομματικό, αλλά και δίχως καμία πλάτη. Αυτό εξάλλου είναι ορατό σε όλους, καθώς οι βασικοί του αντίπαλοι, η Ρένα Δούρου και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, προέβαλαν τηλεοπτικά σποτ, σε αντίθεση με τον ίδιο.

Αυτό, όμως, που λέει διαρκώς στους συνεργάτες του, μη μπορώντας και ο ίδιος να το χωνέψει, είναι το ότι παρά το γεγονός ότι δεν χρεοκόπησε την περιφέρεια εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών παρουσιάζοντας πλεόνασμα, εν τούτοις οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν και γι’ αυτό.

 

Η ομάδα σε πλήρη παράταξη

Το ότι ο Γιάννης Σγουρός προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού είναι γνωστό τοις πάσι. Εξάλλου ποτέ δεν το έκρυψε, αλλά αντίθετα περηφανεύεται. Γι’ αυτό και στο ψηφοδέλτιό του συμπεριέλαβε πολλά γνωστά πρόσωπα από τον αθλητισμό. Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο διακρίνεται με φόντο το Μουσείο της Ακρόπολης ο Γιάννης Σγουρός με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Κωτσάκο (υποψήφιος στον Νότιο Τομέα και για πολλά χρόνια διευθυντή στον «Φίλαθλο»), τον Ηλία Ατματσίδη (υποψήφιος στον Κεντρικό Τομέα, πρώην διεθνής τερματοφύλακας και αρχηγός της ΑΕΚ) και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο (υποψήφιος στον Πειραιά, πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και αρχηγός του Ολυμπιακού).

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα