Ο Έλληνας μεσάζοντας των Panama Papers

Ένας πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με έδρα το λιμάνι του Πειραιά φέρεται να ήταν ο άγνωστος κύριος δημιουργός σημαντικού μέρους των Panama Papers στην Ελλάδα.

Την αποκάλυψη έκανε με χθεσινό ρεπορτάζ της η εφημερίδα το «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ένας άντρας 66 ετών ο οποίος κατείχε σημαντική θέση στο προξενείο του Παναμά στην Ελλάδα, είχε συστήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 εξειδικευμένη εταιρεία η οποία λειτουργούσε ως «γέφυρα» με δικηγορικά γραφεία της Πόλης του Παναμά. Σκοπός της σύμφωνα με το δημοσίευμα; Να «στηθούν» μαζικά εξωχώριες εταιρείες ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν ναυτιλιακές και άλλες εταιρείες.

Ανάμεσα σε αυτά τα γραφεία φέρεται να ήταν, σύμφωνα με τα έγγραφα, και το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca που αποτέλεσε στόχο της πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας για την προσπάθεια απόκρυψης «μαύρου χρήματος» και υποθέσεων φοροαποφυγής σε όλον τον πλανήτη.

Στο επίμαχο ρεπορτάζ του Βήματος αναφέρεται ότι ο 66χρονος εμφανιζόταν να είχε θέση σε δύο εταιρείες – παραγωγούς του Ελληνικού Νηογνώμονα με έδρα στον Παναμά και οι οποίες ιδρύθηκαν τον Μάρτιο του 1993 και τον Αύγουστο του 2009.

Επιπλέον τον Μάρτιο του 2001 σύστησε εταιρεία «Παναμαϊκών Υπηρεσιών» με έδρα την οδό 2ας Μεραρχίας, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως αναφέρεται στο καταστατικό, «σκοπός της επιχείρησης είναι η παροχή υπηρεσιών συμβούλου επιχειρήσεων και η επιμέλεια και διαμεσολάβηση εν σχέσει με διαδικασίες ίδρυσης, οργάνωσης , διοίκησης και διαχείρισης (management consulting) επιχειρήσεων, project management και σχεδιασμού – προγραμματισμού επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business planning).

Συμμετοχή στην εταιρεία εμφανίστηκε ακόμη να έχει η Associated Consultants Bureau SA του Παναμά αλλά και αργότερα μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων με έδρα στην ίδια περιοχή του Πειραιά και η οποία φέρεται να έχει δημιουργηθεί στην οδό Θεσσαλονίκης στη Λεμεσό της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα