Ο Γάλλος «απεσταλμένος» και το… μουλωχτό «μνημονιάκι»

Παρηγοριά στον… χρεοκοπημένο για να υπογράψει ότι του δώσουν προσφέρουν Ευρωπαίοι παράγοντες που εκτιμούν πως η 15η Ιουνίου θα φέρει την πολυπόθητη συμφωνία, όχι όμως όπως θα την ήθελε η Αθήνα αλλά όπως εξυπηρετεί τη Γερμανία. Και η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά με μια επίσκεψη αμφιβόλου περιεχομένου.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να συνεχίσει τις επαφές του με τους διάφορους παρεμβαίνοντες στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ώστε να «προσεγγίσει τις πλευρές» πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από το περιβάλλον του. Ο Λε Μερ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Ο Γάλλος υπουργός θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή αφού προηγουμένως δεχθεί στο Μπερσί, το υπουργείο Οικονομίας στο Παρίσι, πολλούς παρεμβαίνοντες στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup. Στόχος του Λε Μερ είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup σχετικά με «την αποδέσμευση κεφαλαίων τα οποία θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις προθεσμίες της», αλλά επίσης «πάνω στις μεγάλες αρχές μιας αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους», ανέφερε το περιβάλλον του.

Ασπίδα από Μοσκοβισί
Στο δρόμο, λοιπόν, προς το Eurogroup πληθαίνουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως θα βρεθεί λύση αλλά και κάποιοι που πιέζουν για καλύτερη συμφωνία. Όπως ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος για ακόμα μια φορά τάσσεται υπέρ της Ελλάδας. «Πρέπει να βρούμε λύση στην επόμενη συνεδρίαση το eurogroup. Κανείς δεν θα καταλάβαινε γιατί δημιουργήσαμε από το τίποτα ένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να προτείνουμε στην Ελλάδα –μετά από όλες αυτές τις μεγάλες προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει– ακριβώς την ίδια πρόταση με εκείνη της περασμένης συνεδρίασης και να της πούμε ή τη δέχεσαι ή πεθαίνεις. Απλώς δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WiWO» (WirtscaftsWoche).

Το πρόβλημα με τον Πιερ Μοσκοβισί είναι πως μέχρι ώρας ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί…

Σχεδόν απόλυτα βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου εμφανίζεται ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ. Σε συνέντευξή του προς αυστριακές εφημερίδες, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup εκτιμά ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα είναι «πάνω από 95%». Ο οικονομολόγος σκιαγραφεί μάλιστα και το περίγραμμα της διαφαινόμενης λύσης, που όμως δεν είναι άλλη από εκείνη που κατατέθηκε και στις 22 Μαΐου και καταρχήν απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά αλλά φαίνεται να απορρίπτει και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Όπως εξηγεί, η συμφωνία θα προβλέπει ότι «το ΔΝΤ θα συναινέσει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να προβεί σε εκταμιεύσεις χρημάτων εάν δεν έχει προηγηθεί μια κοινή έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Όλα αυτά στη σκιά των δηλώσεων του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, υπουργού εξωτερικών της Πορτογαλίας ο οποίος με συνέντευξή του απορρίπτει ως αποτυχημένα τα προγράμματα τόσο της χώρας του όσο και της Ελλάδας, ενώ προτάσσει το παράδειγμα του μείγματος πολιτικής που επέλεξε η κυβέρνησή του και φαίνεται να αποδίδει κόντρα στα μοντέλα του ΔΝΤ.

Όπως συγκεκριμένα σημειώνει «δεν υπάρχει μία συνταγή για όλες τις χώρες της κρίσης» και ότι κάθε χώρα «χρειάζεται το δικό της πρόγραμμα» (σ.σ. προσαρμοσμένο στις ανάγκες της). Ο υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας που έχει αναλάβει τα ηνία στην ιβηρική χώρα αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση της κυβέρνησής του να ακυρώσει ορισμένες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις αλλά και κάποιες φορολογικές επιβαρύνσεις που είχε επιβάλει η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση. Όπως εξήγησε «δεν ασκήσαμε κριτική στο πρόγραμμα της τρόικας επειδή ήμασταν κατά της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των περικοπών. Ήμασταν όμως της άποψης ότι μια ταχεία και δραστική εξυγίανση δεν θα εξυπηρετούσε τους στόχους μας».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση με κατηγορίες για ταπείνωση και… ψαροκοπάδια!
Πίσω στην Αθήνα η συζήτηση στη Βουλή για τις τροπολογίες-μνημόνιο που συμπεριλήφθησαν στην κύρωση σύμβαση για την αλιεία διεξήχθη χθες Παρασκευή σε υψηλότατους τόνους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους τόσο για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να κατατεθούν (ως τροπολογίες) όσο και για τον περιορισμένο χρόνο της συζήτησης (με κατεπείγουσες διαδικασίες), με το ΚΚΕ μάλιστα να ανακοινώνει την αποχώρηση του από την ψηφοφορία για να μην νομιμοποιήσει τα μέτρα.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως «με την εμφάνιση αιφνιδίως εκπρόθεσμων τροπολογιών που διορθώνουν πράγματα που πρόσφατα ψηφίστηκαν αποτελεί πλήρη γελιοποίηση του κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας. Γελοιοποιούμαστε όλοι», θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως «η διαδικασία είναι εξευτελιστική. Υποτέλεια δείχνετε ακόμα και στο πως γράφετε την αιτιολογική έκθεση».

Ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) μίλησε για «απόλυτη κοινοβουλευτική ταπείνωση. Περνάτε πάλι στα μουλωχτά ένα μνημονιάκι», ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είπε πως “σας αντιμετωπίζουν σαν κοπάδι ψάρια που θα ψηφίζουν σε ρυθμούς ταχύτητας μέτρα που κόβουν συντάξεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα