Ο εισαγγελέας με το βαρύ βιογραφικό

Έγινε ευρέως γνωστός ως ο εισαγγελέας της «Χρυσής Αυγής» και το όνομά του αποτελεί εδώ και μήνες «κόκκινο πανί» για τους προφυλακισμένους βουλευτές του ναζιστικού κόμματος. Εσχάτως, όμως, πέρα από τα καθήκοντά του ως εισαγγελέας, καλείται να διαχειριστεί και ένα νευραλγικό πόστο στη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα τη θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας.

Της Αγγελικής Κοσμποπούλου

Ο λόγος για τον εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος είναι ο νέος προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, θέση για την οποία είχε εκλεγεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο συνάδελφός του εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο οποίος όμως προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Έτσι, στην Εισαγγελία διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές με τον κ. Ντογιάκο, που τελικώς εξελέγη προϊστάμενος, να έρχεται πρώτος στην προτίμηση των συναδέλφων του συγκεντρώνοντας 45 ψήφους. Δεύτερη με 37 ψήφους ήρθε η εισαγγελέας Εφετών κα Γεωργία Τσατάνη, η οποία και παραμένει αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών, όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Γνωστός για την αγάπη του στον «Παναθηναϊκό» και ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του, τόσο για την προσωπικότητά του όσο και για την νομική του κατάρτιση, ο κ. Ντογιάκος έχει χειριστεί σειρά σημαντικών υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη αλλά και διαμόρφωσαν τη νεοελληνική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, για τον τρόπο που χειρίστηκε κάποιες από τις υποθέσεις αυτές είχε μπει κατά καιρούς στο «στόχαστρο» πολιτικών και κομμάτων, οι οποίοι του χρέωναν πολιτικές σκοπιμότητες, κάτι που κατά βάση συνέβαινε όταν οι αποφάσεις του δεν τους ήταν αρεστές.

«Κόκκινο πανί» για τη Χ.Α.

Η πλέον πρόσφατη υπόθεση που χειρίστηκε ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ήταν αυτή που αφορά στη δράση της Χρυσής Αυγής. Ο κ. Ντογιάκος, μαζί με τις ειδικές ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, μεταξύ άλλων αποφαίνονταν για το αν βουλευτές του ναζιστικού κόμματος αλλά και στελέχη του, που περνούσαν την πύλη του Εφετείου ως κατηγορούμενοι, έπρεπε να προφυλακιστούν ή όχι μετά τις απολογίες τους.

Μάλιστα, μετά το πέρας της ανάκρισης, ο κ. Ντογιάκος ζήτησε με πολυσέλιδη πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 70 προσώπων, μεταξύ των οποίων και των 18 κατηγορούμενων βουλευτών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης για τη Χρυσή Αυγή, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είχαν στρέψει τα βέλη τους με ιδιαίτερη επιμονή κατά του κ. Ντογιάκου, επιχειρώντας να προσδώσουν πολιτική χροιά στις αποφάσεις που ελάμβανε ως εισαγγελέας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα μέλη της Χρυσής Αυγής όταν αναφέρονται στον κ. Ντογιάκο κάνουν λόγο για εισαγγελέα «ειδικών αποστολών», ενώ στην περιβόητη συνομιλία τού πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου με τον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός αποκαλείται ως «υποχείριο του Σαμαρά».

Τριάντα χρόνια στον εισαγγελικό κλάδο

«Κόντρα» στα όσα του καταλογίζουν σχετικά με τα κίνητρα των αποφάσεών του οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας έχει να επιδείξει ένα πλούσιο «βιογραφικό» και μια θητεία 30 περίπου ετών στον εισαγγελικό κλάδο.

Κατ’ αρχάς τη δεκαετία του ’90, το όνομα του κ. Ντογιάκου «μονοπωλούσε» τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς ήταν ο εισαγγελέας που είχε ψάξει τον τρόπο απόκτησης της περιβόητης βίλας του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη.

Επίσης, με επιμονή και μεθοδικότητα ερεύνησε τη σοβαρή υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων, η οποία τελικά αρχειοθετήθηκε με πολιτική πράξη.

Μια ακόμη υπόθεση, με αμιγώς πολιτικό πρόσημο που πέρασε από τα χέρια του κ. Ντογιάκου, ήταν και αυτή που ταλάνισε επί μήνες την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για το αποκαλούμενο και ως σκάνδαλο των άγονων γραμμών με «πρωταγωνιστές» τον πρώην υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αριστοτέλη Παυλίδη και τον στενό του συνεργάτη Παναγιώτη Ζαχαρίου.

Ακόμη, χειρίστηκε τη δικογραφία που αφορούσε στα αμαρτωλά ομόλογα των Ταμείων, όπως αυτό των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ), αλλά και την υπόθεση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας. Κεντρικό πρόσωπο στην τελευταία αυτή δικογραφία ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην «τσάρος» της Οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ και σήμερα ελεγχόμενος για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Εξίσου σημαντική ήταν όμως και η δικογραφία που χειρίστηκε ο κ. Ντογιάκος και η οποία αφορούσε τη δράση του κυκλώματος που λυμαίνονταν τον χώρο των ακινήτων. Στην υπόθεση αυτή, ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, έπειτα από πολύχρονη έρευνα, και αφού εκμεταλλεύτηκε το υλικό της ΕΥΠ αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις ενός δικηγόρου, ο οποίος παρεισέφρησε στο κύκλωμα, κατέληξε στο πόρισμα-κόλαφο, το οποίο οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργηματικά αδικήματα σε περισσότερα από 20 πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα