Ο «καυτός» Σεπτέμβριος της κυβέρνησης Τσίπρα

Σε… κανονικούς ρυθμούς –μετά τη θερινή ραστώνη- αναμένεται να επανέλθει από τη Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να διακόψει τις διακοπές του νωρίτερα λόγω των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.

Η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα είναι γεμάτη από δύσκολα ζητήματα, ενώ ο ίδιος έχει διαμηνύσει στους στενούς συνεργάτες του ότι αρχής γεννωμένης από τη ΔΕΘ πρέπει να ξεκινήσει ένα θετικό αφήγημα που θα καταλήγει στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Κάτι, που με βάση τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί αλλά τις πρόσφατες εμπειρίες, μόνο εύκολο δεν είναι. Άλλωστε οι «θεσμοί» ή τρόικα έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται και ιδιαίτερα για το επικοινωνιακό παιχνίδι της όποιας κυβέρνησης, παρά μόνο για τα νούμερα.

Ο πρώτος κάβος που θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει στο τέλος του μήνα είναι η ετήσια… επίσκεψη του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος εξακολουθεί να στοιχειώνει την κυβέρνηση, καθώς η κατάργησή του υπήρξε ένας από τους πυλώνες των προεκλογικών υποσχέσεων του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Έπειτα από 2,5 χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε και κατάφερε να προχωρήσει σε διορθώσεις που υποσχέθηκε εν τω μεταξύ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα και την απήχησή της.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον κυβερνητικό εταίρο, κ. Πάνο Καμμένο, αναφορικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον ισοβίτη κρατούμενο της υπόθεσης «Noor 1». Η συντήρηση του θέματος στην επικαιρότητα κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η υποχρέωση των στελεχών του να υπερασπισθούν τα πεπραγμένα του εταίρου τους, πολύ περισσότερο, δε, με την πιθανότητα νέων αποκαλύψεων να παραμένει ανοικτή.

Τέλος, μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι πρώτες προπαρασκευαστικές συναντήσεις σε χαμηλόβαθμο, υπηρεσιακό επίπεδο, ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Η αξιολόγηση αυτή προβλήθηκε σχεδόν ως διεκπεραιωτική από την κυβέρνηση, που έσπευσε να διακηρύξει με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ότι τα δύσκολα έχουν πλέον περάσει, ωστόσο, δεν είναι έτσι!

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα