Ο Κούγιας, ο Γκαγκάτσης και ο ωσεί παρών υπουργός…

Με αφορμή το τελευταίο –ένα από τα πολλά – επεισόδια του σίριαλ Κούγια, αυτό με τον αλλοδαπό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Ελ Καντουρί, το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια θα είναι η αντιμετώπισή του από τις αρμόδιες αρχές.

Και δεν μιλάμε για τις δικαστικές αρχές που θα επιληφθούν μόνο εάν οι πρωταγωνιστές αλληλομηνυθούν αλλά για τις αθλητικές αρχές, και κυρίως για τις διοικητικές αρχές που εποπτεύουν την τήρηση της νομοθεσίας στο ποδόσφαιρο.

Ο Κούγιας έχει κληθεί από την Πειθαρχική Επιτροπή της Super League ως στέλεχος της ΑΕΛ ιδιότητα που του επιτρέπει να αναγράφεται στο φύλλο αγώνα και να μπορεί κάθεται στον πάγκο της ομάδας. Άλλοτε αναγράφεται ως μεταφραστής, άλλοτε ως μασέρ, και διάφορα άλλα ευφυολογήματα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία δεν μπορεί να είναι μέλος του Δ.Σ. ούτε «ειδικός συνεργάτης» της ΑΕΛ, «ούτε μπορεί να αναλάβει με οποιονδήποτε τρόπο ή απόφαση της εταιρείας οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο ιδίως με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση της εταιρείας».

Τα εντός εισαγωγικών αναγραφόμενα δεν τα λέμε εμείς, αλλά ο Νόμος 2725/99, άρθρο 3, με τίτλο «Κωλύματα εγγραφής – Περιορισμοί».

Μέχρι σήμερα τι γίνεται; Πολύ απλά ο Κούγιας, παραβαίνοντας τις διατάξεις του νόμου, εμφανίζεται να συμμετέχει στα συμβούλια της Super League είτε ως δικηγόρος είτε με κάποια άλλη ιδιότητα. Την διαδικασία αυτή αποδέχεται αδιαμαρτύρητα το προεδρείο της διοργανώτριας Αρχής, της οποίας ο πρόεδρος Γιώργος Στράτος είναι και νομικός, και βεβαίως ο νομικός σύμβουλός της Γιάννης Οικονομάκης, ο οποίος ως γνωστόν υποφέρει από περιοδικές διαλείψεις μνήμης με αποτέλεσμα να επιτρέπει την συμμετοχή του Αλέξη στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια κάθε νόμο και κάθε κανονισμό. Γιατί, εκτός του νόμου, υπάρχει και το Καταστατικό της ΕΠΟ που γράφει τα ίδια. Προφανώς, ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, κ. Βαγγέλης Γραμμένος ως νομικός συμφωνεί με την ενεργό δράση και παρουσία του Κούγια στην Super League, αφού μάλιστα και στις πρόσφατες εκλογές ο Αλέξης τον τίμησε με την ψήφο του. Τώρα αν ο Κούγιας πλακώθηκε με το μεγάλο αφεντικό του, τον Ιβάν Σαββίδη, είναι άλλο θέμα που βεβαίως δημιουργεί «σύγκρουση συμφερόντων».

Σφυρίζει αδιάφορα ο Υπουργός

Μπορεί Super League και ΕΠΟ να κάνουν την πάπια στο θέμα του Κούγια, αλλά δυστυχώς την ίδια τακτική ακολουθούν και οι ηγήτορες (;) του αθλητισμού, κ.κ. Γιώργος Βασιλειάδης, υπουργός Αθλητισμού, και Ιούλιος Συναδινός γενικός γραμματέας.

Ως συνταγματικοί επόπτες του νόμου έπρεπε να έχουν ήδη παρέμβει στα ουκ ολίγα επεισόδια του σίριαλ «Κούγια».

Και πώς να παρέμβουν, όμως, όταν η ίδια ακριβώς απαγόρευση ισχύει και για τον  διευθύνοντα σύμβουλο της Super League Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος ως γνωστόν έχει παραπεμφθεί αμετάκλητα με εφετειακό βούλευμα σε δίκη για το γνωστό θέμα της Κάρτας Υγείας…

Ο συμπαθής Ιούλιος Συναδινός στην αρχή είχε κάποιες αντιρρήσεις για την παρουσία του Γκαγκάτση στην Super League. Το βέτο όμως του Γ, Βασιλειάδη με την νομική του άποψη ότι ο Βασιλάκης δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου για τα κωλύματα ήταν καταλυτική ώστε να καταπιεί ο γ.γ.Αθλητισμού τις όποιες αντιρρήσεις είχε για την εφαρμογή του νόμου, τι δουλειά ακριβώς κάνει;

Και επειδή ο  κ. Βασιλειάδης είναι και έγκριτος νομικός, θα θέλαμε να μας εξηγήσει εάν ο δ/νων σύμβουλος ενός φορέα «δεν είναι μέλος του Δ.Σ., ούτε ειδικός συνεργάτης αυτού, ούτε μπορεί να αναλάβει με οποιονδήποτε τρόπο ή απόφαση του φορέα οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο και ιδίως την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση του φορέα».

Έτσι καθίσταται προφανές ότι όταν τον επισκέπτεται στο γραφείο του στο υπουργείο για λογαριασμό της Super League ο Βασίλης Γκαγκάτσης, δεν εκπροσωπεί την Super League, δεν είναι ειδικός συνεργάτης ούτε συζητούν θέματα που αφορούν την διοίκηση της Λίγκας ή την διαχείρισή της.

Μπορεί να συζητούν για θέματα στα οποία έχει εμπειρία ο Βασίλης, όπως στοιχηματισμός αγώνων, τηλεοπτικά δικαιώματα με συμπράξεις κυπριακών offshore, την αναγκαιότητα της μείωσης του εκλογικού σώματος στις εκλογές της ΕΠΟ και διάφορα άλλα, στα οποία ο υπουργός δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία, παρά τη θητεία του ως Γ.Γ. διαφθοράς, ώστε με ταχύρρυθμο «εκπαίδευση» να αντιλαμβάνεται άμεσα τα τεκταινόμενα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Καλύτερο δάσκαλο δεν θα μπορούσε να βρει ο υπουργός…

Σε συνέντευξή του ο Γ. Βασιλειάδης στις 3 Δεκεμβρίου 2016, είχε χρησιμοποιήσει την ατάκα του μακαρίτη Ανδρέα Βγενόπουλου.

«Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο» που ο ίδιος ο Βγενόπουλος το είχε χαρακτηρίσει ως το πιο πετυχημένο ανέκδοτο της χρονιάς.

Ο νυν υπουργός πράγματι χρησιμοποίησε το μαχαίρι που του δίνει το αξίωμά του, μειώνοντας τον αριθμό των 400 εκλεκτόρων που προέβλεπε ο νόμος του Ορφανού και των 181 της ΕΠΟ του Γιώργου Σαρρή σε 71…

Προφανώς αντελήφθη ότι εν μέσω κρίσης οι μεγαλοπαράγοντες δεν μπορούν να δαπανούν λεφτά για αγορά ψήφων σε τόσο μεγάλο αριθμό εκλεκτόρων κι έτσι μείωσε το εκλεκτορικό σώμα… Αυτή τη λύση για την οικονομία μας ούτε ο Βαρουφάκης θα την είχε ποτέ σκεφτεί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα