Ο μάγος με τα δώρα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ  

Ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η αυριανή ημέρα στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αναμένεται να εξαγγείλει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες αναφορικά με την τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη, που μόνο αδιάφορη δεν αφήνουν αδιάφορη (και) τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σε σχετικό ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται καταρχάς να εισηγηθεί τη μερική τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, βάσει του οποίου ελέγχεται στενά το δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών και επιβάλλονται σε περίπτωση απόκλισης δημοσιονομικά μέτρα.

Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ σχεδιάζει να εισηγηθεί τον μη υπολογισμό στο έλλειμμα των δαπανών για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, γεγονός που θα αποδεσμεύσει εθνικούς πόρους που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν λέγεται ότι θα ανακοινώσει την πρόθεση της Ε.Ε. να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη την παράταση λειτουργίας μέχρι το 2020 και τον διπλασιασμό των πόρων του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ. Θυμίζεται  ότι με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, το πακέτο Γιούνκερ αφορά την περίοδο 2015-2017 (σ.σ. το πρώτο έτος λειτουργίας του εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 115 δισ. ευρώ), ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 315 δισ. ευρώ, ποσό που στο μεγαλύτερο μέρος του προέρχεται από τις αγορές, ενώ χρηματοδοτεί με χαμηλότοκα δάνεια επενδυτικά σχέδια σε πολλούς τομείς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα