Ο Μίσσας, η ρήξη με Αντετοκούνμπο και η επόμενη μέρα

Τελικά η Εθνική μπάσκετ είχε θετική παρουσία ή όχι στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου θριάμβευσε η Σλοβενία; Όπως σε κάθε νόμισμα, υπάρχουν δύο όψεις. Η μία είναι η θετική, που λέει ότι η Εθνική μπήκε στο τουρνουά κι άργησε να ξεπεράσει το σοκ της απουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά έδειξε και χαρακτήρα και το σημαντικότερο πως υπάρχει πλούσιο ταλέντο. Η άλλη, η αρνητική, ότι έπρεπε να αποφευχθεί η «ρήξη» με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, και ότι έπρεπε ο προπονητής να επιλεγεί πολύ νωρίτερα.

Το βασικότερο πρόβλημα της ΕΟΚ, όσο κι εάν αποφεύγουν οι ιθύνοντες να το λένε, είναι το οικονομικό.

Η ομοσπονδία καλαθόσφαιρας, όπως και οι περισσότερες ομοσπονδίες, δεν έχει μόνο οικονομικό πρόβλημα, αλλά όπως λένε και στα καφενεία «δεν υπάρχει ούτε μαντήλι για να κλάψεις».  Οπότε από την αρχή η ΕΟΚ έψαχνε κάτι φθηνό, που συνάμα θα ήταν και καλό. Όμως η περίοδος των εκπτώσεων έχει περάσει και οι ευκαιρίες δεν υπήρχαν. Ο Κώστας Μίσσας ήταν μια λογική λύση, λαμβανομένων των παραπάνω δυσχερειών. Απλά στην Ομοσπονδία πόνταραν στο ταλέντο των αθλητών και στον ψυχισμό του Μίσσα.

Και για να πούμε του στραβού το δίκιο δίκαια διαρρέεται από την ΕΟΚ ότι «ο Κώστας Μίσσας έφερε εις πέρας την αποστολή του». Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μίσσας δεν είχε δουλέψει ποτέ στο υψηλό επίπεδο, εννοούμε επίπεδο Ευρωλίγκας και Εθνικών ομάδων. Είχε να δουλέψει πολύ καιρό σε καθεστώς πίεσης και το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι μεσούσης της προετοιμασίας έφυγε ο πιο ποιοτικός παίκτης του ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Και όπως πήγε η ομάδα έφθασε ένα σουτ από την τετράδα και τουλάχιστον στα παιχνίδια με Λιθουανία και Ρωσία εμφάνισε ομάδα. Βέβαια ο ομοσπονδιακός προπονητής ανέδειξε την αδυναμία του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Ρωσία, όπου απέτυχε στο rotation κατά την διάρκεια του αγώνα και προσπάθησε με την ίδια πεντάδα να κερδίσει το παιχνίδι. Ήταν μία από τις αδυναμίες του κόουτς Μίσσα, όπως επίσης και το να διδάξει στους παίκτες σύγχρονα επιθετικά κι αμυντικά συστήματα, κάτι που αναδείχθηκε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας με τις «γκρίνιες» και «μεγάλες διαφωνίες» που ανέδειξε στο Καρπενήσι ο Αντετονκούνμπο.

Σε κάθε περίπτωση, έπρεπε να αποφευχθεί η ρήξη με το αστέρι του ΜΒΑ, η παρουσία του οποίου στο κρίσιμο ματς με την Ρωσία θα είχε καθοριστικό ρόλο.

 

Η δύσκολη επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα της Εθνικής ξημερώνει με τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Η εθνική καλείται να αγωνιστεί στα προκριματικά του μουντιάλ με προπονητής τον Θανάση Σκουρτόπουλο και τον Κώστα Μίσσα ως τεχνικό σύμβουλο. Η επιλογή είναι λογική. Κι αυτό διότι ναι μεν ο Σκουρτόπουλος δεν ήταν προπονητής σε έναν μεγάλο σύλλογο που έπαιζε σε μεγάλες διοργανώσεις, όμως έχει την εμπειρία από πάγκους ομάδων Α1 κι έχει δείξει ότι γνωρίζει αυτό που λέμε σύγχρονο μπάσκετ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι σε δύο μήνες (24 Νοεμβρίου) αρχίζουν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 κι έπρεπε να αναλάβει την ομάδα ένας άνθρωπος, που ξέρει άριστα τα πώς και τα γιατί της Εθνικής. Ο Σκουρτόπουλος είναι ακριβώς αυτός ο άνθρωπος, αφού βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στις τάξεις της επίσημης αγαπημένης. Την ίδια ώρα είναι ένας έμπειρος προπονητής, ένας άνθρωπος του μπάσκετ με μακρόχρονη πορεία σε όλα τα επίπεδα.

Αν ο προπονητής του «Γυμναστικού Λάρισας Φάρου» καταρτίσει χωρίς παρεμβάσεις το ρόστερ επιλέγοντας μόνο όσους θεωρεί ότι του κάνουν αγωνιστικά και από θέμα νοοτροπίας, αν ορίσει ρόλους και πείσει όλους τους παίκτες να τους αποδεχτούν, αν επιβάλει την πειθαρχία, τότε μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. Διότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πλέον η εθνική ομάδα που θα μετάσχει στα προκριματικά δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή που είδαμε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Και δεν μιλάμε μόνο για τις αποχωρήσεις των Μπουρούση, Πρίντεζη, αλλά και για το ότι στα προκριματικά δεν θα αγωνίζεται κανένας αθλητής από ομάδες του ΝΒΑ και το σχεδόν βέβαιο και κανένας από όσους έχουν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους στην Ευρωλίγκα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος θα πρέπει να επιλέξει διεθνείς που θα προέρχονται είτε από την Εθνική Νέων που κέρδισε το χρυσό στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό, είτε από άλλους που είναι εύκαιροι, όπως οι Αθηναίου, Λαρεντζάκης, Κόνιαρης, Κατσίβελης, Γιάνκοβιτς, Χαραλαμπόπουλος, Μούρτος, Γιαννόπουλος, Σάκοτα, Περπέρογλου, Μαυροειδής, Καββαδάς, Τσαϊρέλης, Μαυροκεφαλίδης, Κασελάκης.

Και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει όλοι αυτοί να γίνουν ομάδα. Θα προλάβει ο Σκουρτόπουλος να τους εμπνεύσει; Θα καταφέρει να επιβάλει την πειθαρχία και να τον σέβονται όλοι οι παίκτες; Σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσει η διοίκηση της ΕΟΚ βάζοντας πλάτη στον νέο προπονητή, ώστε όλοι στην ομάδα να έχουν ξεκάθαρους ρόλους. Για να δημιουργηθεί καλό κλίμα και να αποφευχθούν τα επεισόδια που ήταν σχεδόν καθημερινότητα στην Εθνική του Μίσσα. Εάν υπάρξει συνοχή, αλληλοσεβασμός και όρεξη για δουλειά θα μπορέσει ο Σκουρτόπουλος να είναι μία θετική επιλογή. Διαφορετικά κι αυτός θα αποτελέσει άλλη μία χαμένη ευκαιρία στην μετά Γιαννάκη εποχή στον πάγκο της επίσημης αγαπημένης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα