Ο Μεϊμαράκης καθησυχάζει τις ανακρίτριες για άρση ασυλίας χρυσαυγιτών βουλευτών

 

Ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαβεβαιώνει με επιστολή του τις ανακρίτριες του Εφετείου Αθηνών, Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και Μαρία Δημητροπούλου –Ανδρεάδου ότι το Σώμα θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει τη διαδικασία επί των αιτήσεων άρσης της βουλευτικής ασυλίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τους βουλευτές τής Χρυσής Αυγής. Αν και δεν διασαφηνίζεται αν η απόφαση θα ληφθεί πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνει πως όταν η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της, όπως θα συμβεί ενόψει εκλογών, αναστέλλεται η προθεσμία για την απόφαση του Σώματος.

Σε απάντηση της επιστολής που είχαν αποστείλει οι ανακρίτριες, ο κ. Μεϊμαράκης διαβεβαιώνει ότι η Βουλή των Ελλήνων και τα όργανα αυτής εξετάζουν το οικείο αίτημα χορηγήσεως ή μη αδείας για την άσκηση ποινικής δίωξης και την απαγγελία κατηγορίας κατά βουλευτών σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και την αρμόζουσα αντικειμενικότητα, ευθύνη και κοινοβουλευτική δεοντολογία. Όπως, ωστόσο, σημειώνει «το αίτημα αφορά σε μεγάλο αριθμό βουλευτών, η δε κοινοβουλευτική διαδικασία αποτελείται από πλείονα στάδια, στα οποία περιλαμβάνεται η ενημέρωση των εμπλεκόμενων βουλευτών, η γνωμοδοτική παρεμβολή κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον χρειάστηκε να προβεί σε ακρόαση βουλευτών εκτός του χώρου του Κοινοβουλίου, κλπ.» και ότι «η εξέταση του ζητήματος ενώπιον της Ολομέλειας, για ένα έκαστο των βουλευτών, αποτελεί το τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει ότι ήδη η Ολομέλεια έχει αποφανθεί κι έχει χορηγήσει την αιτηθείσα άδεια δίωξης, κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος, για τους βουλευτές Μιχάλη Αρβανίτη – Αβράμη, Ηλία Κασιδιάρη, Ελένη Ζαρούλια, Νικόλαο Κούζηλο και Δημήτριο Κουκούτση. Σημειώνει δε ότι στη συνέχεια μεσολάβησε, κατά πάγια πρακτική, με απόφαση της Ολομέλειας διακοπή των εργασιών του Σώματος για τις εορτές του Πάσχα -η οποία σημειωτέον αναστέλλει την προθεσμία αποφάνσεως της Βουλής- ενώ είθισται να επέρχεται διακοπή εργασιών και την περίοδο πριν από τη διεξαγωγή ευρωεκλογών ή εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. «Αυτονόητο είναι ότι η Βουλή προχωρεί και ολοκληρώνει τη διαδικασία και για τους υπόλοιπους βουλευτές και θα σας γνωρίζω την έκβαση της διαδικασίας για έκαστη περίπτωση», τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα