Ο μπαμπούλας της τρίτης αξιολόγησης

Στην τρίτη αξιολόγηση η οποία έχει ήδη επί της ουσίας ξεκινήσει επικεντρώνεται η κυβέρνηση, με τους υπουργούς να αναμένουν με το όπλο παρά πόδας ώστε να αποφευχθεί το λάθος που θα οδηγήσει σε νέα μέτρα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Έχουμε μπροστά μας μια αξιολόγηση, την τρίτη αξιολόγηση, την οποία πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί έτσι ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να μην έχουμε περαιτέρω αναταράξεις στην ελληνική οικονομία. Αυτά νομίζω ότι είναι στοιχειώδη και απολύτως αποδεκτά από όλες τις πλευρές» σημείωσε σε δήλωση του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταφέροντας την ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει τη μεγάλη προτεραιότητα για όλους μερικά εικοσιτετράωρα μετά την περιβόητη έξοδο στις αγορές.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, ενώ θα πρέπει να κινηθούν με προσοχή ώστε να αποφευχθούν οι κακοτοπιές. Άλλωστε αυτό φρόντισε να το θυμίσει και το Βερολίνο.

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές βήμα-βήμα», είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Reuters. «Τώρα, θα πρέπει να εδραιώσει την μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα», πρόσθεσε η ίδια. Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία είναι ουσιώδη στοιχεία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Και τώρα μεταρρυθμίσεις;
Η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας από τις αγορές και αυτό έχει την σημασία του. Το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη εξασφάλισε δανεισμό 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%, αλλά η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολύ πιο ομαλά επιτόκια εκτιμούν οι ίδιες πηγές ώστε να ομαλοποιηθεί η οριστική επιστροφή της στις αγορές.

«Έχουμε ακόμη μπροστά μας την τρίτη και την τέταρτη αξιολόγηση και, ελπίζω πως θα ολοκληρωθούν με επιτυχία, καθώς αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος και εκτιμά πως εφόσον προχωρήσει στα επόμενα στάδια το ελληνικό πρόγραμμα, θα δούμε σημαντική μείωση των spreads και η αναχρηματοδότηση του χρέους για την ελληνική κυβέρνηση θα γίνει πολύ πιο φθηνή.

Μετά από τα μαζικά μέτρα δημοσιονομικών περικοπών που ελήφθησαν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, το βάρος πλέον πέφτει στις μεταρρυθμίσεις, αν και παραμένει ασαφής η ατζέντα.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, είναι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς έως τον Δεκέμβριο, οι νέες αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με το 50% των μελών των σωματείων, πλήρης ανατροπή του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν ακόμη κλειστά.

Επίσης, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας για τους δασκάλους και τους καθηγητές, αλλάζουν οι όροι χορήγησης των αναπηρικών και των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς και την επιλογή προϊσταμένων.

Ο κίνδυνος
Η τρίτη αξιολόγηση θα είναι πιο βαριά σε σχέση με την δεύτερη και θα χρειαστεί και αυτή μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ το πολιτικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Στόχος της 3ης αξιολόγησης δεν είναι άλλος από μια καθαρή έξοδο στις αγορές με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αυτό, όμως, εκτός των άλλων προϋποθέτει την έστω και δημιουργική μείωση του χρέους στο 180% από τους θεσμούς αλλά και την ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση που ναι μεν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε συμβολική πράξη, αλλά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε σε μείζονος σημασίας υπονοώντας πως αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Το δίπτυχο μεταρρυθμίσεις – χρέος είναι και αυτό που θα επιτρέψει την ελεύθερη έξοδο στις αγορές χωρίς σωσίβια και εμπόδια. Διαφορετικά ο κίνδυνος του τετάρτου μνημονίου παραμονεύει και το Μέγαρο Μαξίμου αυτό το γνωρίζει πολύ καλά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα