Ο Παναμάς δεν δίνει τα στοιχεία για φοροδιαφυγή από τα Panama Papers

Μόνο τις υποθέσεις που αφορούν περιπτώσεις ποινικών διώξεων για διαφθορά και ειδικότερα για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων θα αποστείλει ο Παναμάς στην Ελλάδα. Οπότε ο “θησαυρός” των λεγόμενων Panama Papers πάει στράφι, καθώς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία για φοροδιαφυγή.

Κι αυτό γιατί ήταν εξ αρχής γνωστό πως  στον Παναμά δεν είναι ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγή. Δηλαδή δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη να τιμωρείται κάποιος αν φοροδιαφεύγει και ως εκ τούτο- είπαν οι αρχές του Παναμά- δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα, έστω κι αν αφορούν μεγάλα χρηματικά ποσά που αποδεδειγμένα είναι αφορολόγητα.

Οπότε οι δικαστικές αρχές είναι με δεμένα τα χέρια και δεν μπορούν να ασκήσουν διώξεις. Παρά μόνο εάν καταφέρουν να μετατρέψουν τις διώξεις για φοροδιαφυγή σε διώξεις για διαφθορά και δωροδοκία, θα μπορούν να ελπίζουν σε αρωγή από τον Παναμά. Το φαινόμενο δε είναι ανησυχητικό καθώς εκτιμάται πως υφίσταται φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ. Κι αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη λίστα φέρονται να φιγουράρουν από επιχειρηματίες και εκπροσώπους εταιρειών μέχρι τη σύζυγος καθηγητή ΤΕΙ, διευθύντρια φαρμακείου σε κρατικό νοσοκομείο, καθηγητή Οικονομικών σε ΑΕΙ, πρώην πρόεδρο νοσοκομείου στη Βόρεια Ελλάδα, συνιδιοκτήτη σε εταιρία παραγωγής ενδυμάτων, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, γιατροί, δικηγόροι κλπ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα