Ο Πούτιν αυξάνει τη δύναμη πυρός και προειδοποιεί την Τουρκία

Αποφασισμένος να “στραγγαλίσει” την Τουρκία είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία με την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Από τη μία θα ενισχύσει τις εναέριες επιθέσεις κατά συριακών στόχων, αφού πλέον όλα τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύονται από μαχητικά, καταδιωκτικά αεροσκάση.

Το επόμενο απειλητικό βήμα από την πλευρά της Μόσχας ήταν η απόφαση αναπτύξει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη Λαττάκεια, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε απόσταση 250 μιλίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Ρωσία θα μπορεί να χτυπήσει τουρκικούς στόχους.

Τρίτο μήνυμα Πούτιν προς την Τουρκία είναι η ενίσχυση της ναυτική παρουσία της Μόσχας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Συρίας.

Η Μόσχα πλέον μοιάζει αποφασισμένη να δείξει για καλά τα δόντια της, και προς παραδειγματισμό άλλων, στην Τουρκία.

Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εύθραυστη τουρκική οικονομία μπορεί να φτάνουν και τα 30 δισ. Ευρώ. Υπάρχει μια ολόκληρη λίστα οικονομικών επιπτώσεων που εξετάζει η Μόσχα μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της από τα τουρκικά μαχητικά.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εισαγωγές κρέατος, από την 1η Δεκεμβρίου μάλιστα, οι εξαγωγή φυσικού αερίου, αλλά και η τουριστική κίνηση. Τρεις τομείς στους οποίους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η τουρκική οικονομία.
Υπάρχουν ωστόσο και μέτρα σε άλλο επίπεδο που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας.
Έτσι συνεργασίες όπως στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, αλλά και (κυρίως) η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το Ρωσικό αέριο προς την Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη φαίνεται ότι παγώνουν.
Εμπόριο, τουρισμός, αγωγοί είναι οι… πύραυλοι που έχει η Ρωσία στο οπλοστάσιό της και φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να τους… “κλειδώσει” με στόχο την καρδιά της τουρκικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα