Ο Πούτιν «ματώνει» οικονομικά τον Ερντογάν!

Οικονομικά θα είναι τα πρώτα ρωσικά αντίποινα προς την Τουρκία που συνεχίζει να προκαλεί, μετά την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 και τον θάνατο ενός πιλότου και ύστερα από τη σαφή κάλυψη που παρείχαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν NATO και ΗΠΑ.

 Το 54,7% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας προέρχεται από τη Ρωσία, στοιχείο αρκετά εντυπωσιακό με δεδομένη την ένταση μεταξύ Μόσχας και “Αγκυρας. Κι αυτό παρά τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι η ένταση δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές αερίου προς την Τουρκία.

Πριν από ένα μήνα, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι οι χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο προς στην Τουρκία, είναι μετά τη Ρωσία το Ιράν με ποσοστό 18%, το Αζερμπαϊτζάν με 12,2%, ενώ ακολουθούν χώρες όπως η Αλγερία, η Νιγηρία κλπ με μικρότερα ποσοστά. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Ρωσία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας πετρελαίου προς την Τουρκία μετά το Ιράκ.

Σημειώνεται ότι το 48.7% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία παράγεται με φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την έκθεση του τουρκικού Ιδρύματος Ενεργειακής αγοράς για το έτος 2014, το φυσικό αέριο στην Τουρκία καταναλώνεται κατά 25,4% στη βιομηχανία, κατά 19,1% στις κατοικίες και κατά 48,7% για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Μία άλλη συνέπεια, προτού ακόμη γίνει γνωστή η δέσμη που θα περιλαμβάνει την απάντηση της Ρωσίας για την κατάρριψη του αεροσκάφους, είναι και το γεγονός ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης από αργά το απόγευμα άρχισαν να μεταδίδουν την πληροφορία ότι έχουν αρχίσει ήδη οι ακυρώσεις τουριστικών επισκέψεων από τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι το 2014 είχαν επισκεφθεί την Τουρκία 4.479.049 Ρώσοι τουρίστες, αριθμός που ισοδυναμεί με το 12,2% των επισκέψεων ξένων τουριστών στην Τουρκία που ήταν συνολικά 36.837.900. Οι Ρώσοι κατατάσσονται δεύτεροι στον κατάλογο των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία. Το ίδιο έτος πρώτοι ήταν οι Γερμανοί επισκέπτες με συνολικό αριθμό 5.250.036 και ποσοστό 14,3%.

Ο Πούτιν καλεί τους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία

 Στο μεταξύ, να μην επισκέπτονται την Τουρκία κάλεσε  τους Ρώσους πολίτες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τουρκικά F-16.

Όπως είπε σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Τετάρτης, «έπειτα από όσα έγιναν χθες δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα άλλων περιστατικών. Αν συμβεί, θα πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο».

 

«Οι πολίτες μας στην Τουρκία ίσως κινδυνεύουν, κάτι για το οποίο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οφείλει να προειδοποιήσει», υπογράμμισε, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία.

Παράλληλα, δήλωσε ότι αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα σταλούν σε ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία, ενώ μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει σκόπιμα τον εξισλαμισμό της χώρας, όλα αυτά λίγη μόνο ώρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης.

Αντιαεροπορικά συστήματα S-400 αναπτύσσει στη Συρία η Ρωσία

 

Τέλος,  η Ρωσία θα αναπτύξει στην ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ από την τουρκική πολεμική αεροπορία στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η ανάπτυξη αυτών των συστημάτων τελευταίας γενιάς θα ολοκληρώσει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ανοικτά της επαρχίας της Λαττάκειας ρωσικού καταδρομικού πλοίου εξοπλισμένου με πυραύλους Moskva και αντιαεροπορικά συστήματα και την συνοδεία των ρωσικών βομβαρδιστικών που επιχειρούν στη Συρία από ρωσικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα