Ο Ραχόι έπαυσε την κυβέρνηση της Καταλονίας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία αφού ο Μαριάνο Ραχόι, όπως είχε προειδοποιήσει από τις προηγούμενες ημέρες, έπαυσε την καταλανική κυβέρνηση, μετά τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό και αφού προηγήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 .Διαλύει το καταλανικό κοινοβούλιο και προκήρυξε εκλογές σε διάστημα έξι μηνών.Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας–τη Γερουσία–όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου.

«Στόχος μας να απομακρύνουμε τους τοπικούς ηγέτες που ενήργησαν παράνομα»

«Στόχος μας δεν είναι να στερήσουμε από την Καταλονία την αυτονομία της αλλά να απομακρύνουμε τους τοπικούς ηγέτες που ενήργησαν παράνομα», ανέφερε χαρακτηριστά ο Ραχόι.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία.

Επίσης επισήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Ο ισπανός πρωθυπουργός ξεκίνησε στην ομιλία του κατηγορώντας την καταλανική κυβέρνηση για παραβίαση του συντάγματος της Ισπανίας με την διεξαγωγή ενός παράνομου δημοψηφίσματος. «Η κυβέρνηση ζήτησε από την Τζενεραλιτάτ να εξηγήσει κάτι πολύ απλό, αν ανακήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία» είπε ο Ραχόι.

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τα μέτρα αυτά θα έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα