Ο ρωποπερπερήθρας(*) Ζουράρις και οι ακατανόητες επιδιώξεις του

Πολιτικός με εξαιρετική μόρφωση, την οποία απέκτησε χάρη στην εύπορη οικογένεια από την οποία προέρχεται, που όμως δεν μπόρεσε να την αξιοποιήσει σε τίποτα περισσότερο από το να… πετά ευφυολογήματα.

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Ένα απ’ αυτά (δύο για την ακρίβεια) του κόστισαν και τη θέση του υφυπουργού Παιδείας. Ο λόγος φυσικά για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος για άλλους «πλήρωσε» το ότι η γλώσσα προτρέχει του μυαλού του και για άλλους έκανε ηρωική έξοδο τώρα που ζορίζει η κατάσταση με το Μακεδονικό. Αν μπορούσε κανείς να του προσδώσει έναν χαρακτηρισμό, αυτός είναι «δημόσιος διανοούμενος», ένας άνθρωπος δηλαδή που απευθύνεται στις λαϊκές μάζες, λέει απλά –έως κοινότυπα– πράγματα με μία δυσνόητη γλώσσα που εντυπωσιάζει.

Δεν είναι τυχαίο πως γνωστός στο πανελλήνιο έγινε ως πανελίστας (ακόμη και σε εκπομπές της λεγόμενης thrash tv) και όχι για κάποιο σύγγραμμα ή κάποια επιστημονική μελέτη του. Ακόμη και το διδακτικό του έργο είναι άγνωστο, με τον Νίκο Κακαουνάκη σε κάποια από τις μνημειώδεις τηλεοπτικές κόντρες του να τον ειρωνεύεται ανοιχτά για την «καθηγητική» ιδιότητά του και τον κ. Ζουράρι να ποιεί την… νήσαν.

Ημερολόγιο Ζουράρι

Οκτώβριος 2016: Η χαλαρή ατμόσφαιρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να έχει προσκαλέσει τους βουλευτές της συμπαράταξης για ένα «to know us better» ποτό, ευνοεί τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να αναδείξει τα ταλέντα του. Λίγο το πηγαίο χιούμορ, λίγο το λεξιλόγιο, λίγο η παρουσία του στο πιάνο, ο Αλέξης Τσίπρας «γοητεύεται» από την παρουσία του.

Νοέμβριος 2016: Ο ανασχηματισμός ευνοεί τον –κατά δήλωσή του– καθηγητή και τον φέρνει στη θέση του υφυπουργού Παιδείας, υπό τον Κώστα Γαβρόγλου. Οι αρχικές εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για ένα πολύ καλό δίδυμο, για τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση. Τη συνέχεια τη γνωρίζεται.

Δεκέμβριος 2016: Την ώρα που οι προκλήσεις από τη γειτονική Τουρκία κορυφώνονταν, ο υφυπουργός Παιδείας –στον βωμό του ανούσιου αιρετικού λόγου που πρεσβεύει– λέει το αμίμητο: «Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει».

Φεβρουάριος 2017: Λέει «ναι» στην εκπομπή «Σπίτι μου σπιτάκι μου» της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου και on camera δηλώνει ότι… «έλεγα τρομερό φλιτζάνι, αλλά όχι πια. Έχω πάψει να το λέω». Κακώς, καθώς εάν το έλεγε θα είχε «προβλέψει» τη συνέχεια που θα επακολουθούσε της υπουργοποίησης του.

Αύγουστος 2017: «Είμαστε υπό χρεοκοπία, και είμαστε αποικία χρέους, μια νικημένη χώρα, και μια νικημένη χώρα υφίσταται τα πάντα», δηλώνει στον τ/σ ΣΚΑΪ. Μία παραδοχή που καθόλου δεν άρεσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ρητορική της οποίας στηρίζεται στις… μεγάλες μάχες που υποτίθεται ότι έδωσε με τους δανειστές και νίκησε.

Οκτώβριος 2017: «Χαιρετίζω τον κύριο Ιβάν Σαββίδη που ήρθε ως απόστολος και μέγας ευεργέτης. Τον ευχαριστεί σύσσωμο το Υπουργείο Παιδείας των Ελλήνων αλλά και η Θύρα 4 της οποίας είμαι επίτιμος πρόεδρος!» Με αυτά τα λόγια ο Κώστας Ζουράρις υποδέχθηκε τον ομογενή επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ σε εκδήλωση στο ΑΠΘ.

Ιανουάριος 2018: Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, λέει ο θυμόσοφος λαός, με τον 77χρονο βουλευτή να υπερβαίνει τα εσκαμμένα και (σαν εκπρόσωπος της Θύρας 4) να προβαίνει σε ένα πρωτοφανές για υπουργό παραλήρημα. «Βουντού, βουντού, βουντού και μια καρφίτσα μαύρη, στο κατώτερο τμήμα του στεατοπυγικού μου συστήματος καθίσανε 10.000 γαύροι…» και «Ποιος τον γ…άει τον Άρη;» είναι οι δύο φράσεις που είπε στον ρ/σ της Θεσσαλονίκης Metropolis 95,5 και άνοιξαν την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα. Προηγουμένως είχε… προσπαθήσει πάλι να τον πετάξουν από την κυβέρνηση, αλλά δεν τα κατάφερε παρά τη φιλότιμη προσπάθειά του. Τι είπε; Ότι οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές γίνονται για να πηγαίνουν οι μαθητές «στα ξενυχτάδικα και στα κωλάδικα».

Και τώρα τι κάνουμε;

Η χρονική συγκυρία της αποχώρησής του από την κυβέρνηση μόνο ευνοϊκή μπορεί να χαρακτηριστεί. Μετά από χρόνια στην πρώτη θέση του πολιτικού διαλόγου δεν βρίσκεται η οικονομία, αλλά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η βόρεια Ελλάδα «βράζει» και ο Κώστας Ζουράρις έχει επιλέξει για τον εαυτό του τον ρόλο του «Μακεδονομάχου». Για την ακρίβεια, του ΠΑΟΚτσή «Μακεδονομάχου», που δεν διστάζει να κολακέψει δημόσια τον Ιβάν Σαββίδη. Γιατί; Ο χρόνος θα δείξει. Πολλά ακούγονται πάντως, μέχρι και για «Λέγκα του Βορρά», αν και οι πιθανότητες για ένα τέτοιο εγχείρημα φαντάζουν απειροελάχιστες. Για έναν τύπο, πάντως, που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του και μόνο που το όνομά του είναι στην επικαιρότητα, αρκεί.

(*) Ρωποπερπερήθρας: Ο άνδρας που εκστομίζει ακατάπαυστα χαζομάρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα