Ο συμβιβασμός επετεύχθη, οι δανειστές επιστρέφουν

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας (20/2), το καμπανάκι της λήξης(;) του θρίλερ της διαπραγμάτευσης για το προ-κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χτύπησε και τα νέα από τις Βρυξέλλες άρχισαν να διαρρέουν.

Μέχρι η ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχαν επίσημες ανακοινώσεις παρά μόνο δηλώσεις εκ μέρους Ευρωπαίων αξιωματούχων. Τι έλεγαν αυτές; Ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των Θεσμών προκειμένου τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και εν συνεχεία να ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών και η τεχνική συμφωνία.

Το τίμημα του συμβιβασμού για την Αθήνα ήταν κατά πως φαίνεται η αποδοχή της απαίτησης περί προκαταβολικής νομοθέτησης μέτρων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019. Αυτό που πήρε η Αθήνα για να κάνει το βήμα πίσω είναι –όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές– ο απαράβατος όρος ότι δεν θα υπάρξει «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα», εξηγώντας ότι «για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019».

Αυτό πρακτικά σημάνει ότι στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. Σε ό,τι αφροά την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών, αυτή σαφώς και δεν προϋποθέτει τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ωστόσο θα πρέπει να περάσει την κοινοβουλευτική βάσανο της ψήφισή τους αν θέλει να δει να εκταμιεύεται η πολυπόθητη δόση.

Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

«Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα