“Ο συριζαϊσμός συνώνυμος του φαρισαϊσμού”

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπου θα παραβρεθεί στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο ηγέτης των Φιλελευθέρων του Ευρωκοινοβουλίου Γκι Φέρχοφσταντ. Οι δύο άνδρες θα καταθέσουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση για την ελληνική οικονομία, που, όπως λένε από τη Σεβαστουπόλεως, απέχει πολύ από το 4ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.
Στόχος τους, όπως αναφέρουν από το επιτελείο του κ. Θεοδωράκη, είναι να καταδείξουν έμπρακτα πως η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και όχι μέσα από μία λάθος συμφωνία στην οποία κατέληξε η Τρόικα, το ΔΝΤ και η Ελλάδα.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ποταμιού με τίτλο «Τα προϊόντα μας υπό διωγμό- Κι όμως υπάρχει λύση», υπογράμμισε ότι η μεγάλη προσπάθεια του κόμματός του αυτή την εποχή είναι να πει στον ελληνικό λαό ότι ο δρόμος των συγκρούσεων, ο δρόμος των άγονων αντιπαραθέσεων δεν οδηγεί πουθενά.
«Γι’ αυτό», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «μιλάμε για ένα new deal, μια νέα αρχή που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συνεννοηθούν ώστε να υπάρξει μια εθνική απάντηση απέναντι στα προβλήματα. Να υπάρχει σχέδιο, να υπάρχει ηγεσία, να υπάρχουν προτεραιότητες και πάνω από όλα να υπάρχει θέληση για να αναδείξουμε την πραγματική Ελλάδα».
Ανακοινώσεις
Φυσικά το Ποτάμι δεν έμεινε εκεί, αλλά με ανακοινώσεις του επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ, αλλά και τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για την απομάκρυνση μεταναστών και προσφύγων.
Σε ότι αφορά την έκθεση του ΔΝΤ το Ποτάμι επισημαίνει: “Η έκθεση του ΔΝΤ ενόψει της συζήτησης στο Εurogroup για το χρέος, αποτυπώνει με σαφήνεια το αδιέξοδο στο οποίο κινδυνεύει να βρεθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ας σταματήσει τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς. Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπει το Ταμείο και η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, δείχνουν ότι η Ελλάδα θα σέρνεται και η κοινωνία δεν θα σηκώσει κεφάλι. Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ στην ευκολία στο επιχειρείν και σε δείκτες που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη (γραφειοκρατία, ταχύτητα στην απονομή Δικαιοσύνης κλπ). Και θα χάνει συνεχώς έδαφος αν η κυβέρνηση συνεχίσει το ίδιο βιολί. Αν δεν υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό σοκ καμία ανάπτυξη δε θα έρθει. Ο μόνος δρόμος αντιστροφής αυτής της τάσης είναι μια μεγάλη συμφωνία (ένα new deal) μεταξύ πολιτικών δυνάμεων, και κοινωνικών εταίρων για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα ανατρέψουν τις δυσμενείς προβλέψεις. Με βάση αυτή τη συμφωνία πρέπει να επιδιώξουμε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ και συμμαχίες με δυνάμεις που πιέζουν για μια πιο γενναία ρύθμιση του χρέους, όχι μόνο με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κι επέκταση της περιόδου χάριτος, αλλά και με τη μετατροπή των επιτοκίων από μεταβλητά σε σταθερά. Αλλά μέχρι πρότινος η κυβέρνηση, δείχνοντας για άλλη μια φορά πολιτική μυωπία, δεν ήθελε καν στο πρόγραμμα το ΔΝΤ που είναι ο μεγαλύτερος μοχλός πίεσης προς την ΕΕ για γενναία μείωση του χρέους. Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί. Ούτε πρέπει να μετατραπεί σε άλλον έναν επικοινωνιακό μύθο. Για να έρθει ανάπτυξη χρειάζεται σχέδιο και σοβαρότητα, πράγματα ασύμβατα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αλλιώς δεν θα βγούμε από το τέλμα ούτε σε 99 χρόνια”.
Εξίσου επιθετική ήταν και η ανακοίνωση για τον αποκλεισμό δημοσιογράφων από την Ειδομένη. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα για όσους ελέγχουν την εξουσία. Και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει ως «αντιστάθμισμα» μονοπώλιο της κρατικής ενημέρωσης.
Η επιλογή να μείνουν μακριά από την Ειδομένη τα ΜΜΕ επειδή όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού «η αστυνομία δεν ήθελε 100 κάμερες στα πόδια της» σε μία ειρηνική επιχείρηση (όπως διατυμπανίζεται από το Μαξίμου) ήταν εξ αρχής ακατανόητη. Έγινε όμως κατανοητή από την αποκλειστικότητα της ΕΡΤ και του ΑΠΕ οι οποίοι προπαγανδίζουν «κατ’ αποκλειστικότητα» την επιχείρηση που εξελίσσεται «όμορφα και ωραία». Ντροπή. Ο συριζαϊσμός γίνεται συνώνυμο του φαρισαϊσμού”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα