Ο Τίριμος αποδίδει Ντεμπισί με το πιάνο του στο Μέγαρο

Τον έχουν αποκαλέσει «γίγαντα του κλαβιέ» (Musical Opinion) και «εμπνευσμένο ποιητή του πιάνου» (Daily Telegraph). Συγκαταλέγεται στους δέκα καλύτερους ερμηνευτές παγκοσμίως του πιανιστικού έργου του Κλωντ Ντεμπισί σύμφωνα με το έγκριτο βρετανικό περιοδικό Gramophone. Ο λόγος για τον Μαρτίνο Τιρίμο που έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) το Σάββατο 21 Οκτωβρίου για να μεταφέρει το κοινό στον μαγικό κόσμο του μεγάλου ιμπρεσιονιστή, δίνοντας ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στο πλαίσιο του νέου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου «Vive la France !».

Γεννημένος στην Κύπρο ο Μαρτίνος Τιρίμος έδειξε από μικρή ηλικία το μεγάλο ταλέντο του. Στα 8 του χρόνια ερμήνευε ως σολίστ κοντσέρτα για πιάνο, ενώ 12 ετών ως μαέστρος διηύθυνε λυρικούς τραγουδιστές από τη Σκάλα του Μιλάνου στην «Τραβιάτα». Σπούδασε στο Λονδίνο και στη Βιέννη και άρχισε τη διεθνή σταδιοδρομία του μετά τη βράβευσή του σε διαγωνισμούς στο Μόναχο και τη Γενεύη.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει πάνω από 60 ηχογραφήσεις για μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες με τα άπαντα των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Ντεμπισί και Γιάνατσεκ, με τις 21 Σονάτες του Σούμπερτ καθώς και με τα κοντσέρτα των Μπραμς, Σοπέν, Ραχμάνινοφ και Τίππετ (με τον συνθέτη στο πόντιουμ). Το 1995 κέρδισε χρυσό δίσκο για την ηχογράφηση του Δεύτερου Κοντσέρτου του Ραχμάνινοφ και των Παραλλαγών σε ένα θέμα του Παγκανίνι που συμπεριλαμβάνονται στα ευπώλητα της ΕΜΙ, ενώ το 2011 του απενεμήθη το βραβείο αριστείας τεχνών και επιστημών του Ιδρύματος Νέμιτσας.

Ως μαέστρος συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τη Φιλαρμονική της Δρέσδης, ενώ έχει συμπράξει με σύνολα όπως η English Chamber, η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών και η Ορχήστρα Δωματίου της Πράγας. Ως συνθέτης έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τη μουσική για την ταινία «Οδύσσεια». Από το 2002 δραστηριοποιείται εντονότερα ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου και περιοδεύει συχνά με το Rosamunde Triο. Το παιδαγωγικό του έργο είναι σημαντικό, με 12 από τους μαθητές του να έχουν κερδίσει πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Τιμές εισιτηρίων: 10 € (Ζώνη Β), 15 € (Ζώνη Α). Ειδικές τιμές : 7 € (φοιτητές, νέοι).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα