Ο τελικός των τελικών!

Έφτασε η όμορφη αυτή μέρα που οι φίλοι του ποδοσφαίρου έχουν να παρακολουθήσουν το σπουδαιότερο παιχνίδι μεταξύ συλλόγων, τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, ή αλλιώς τον τελικό του UEFA Champions League.

Φέτος η σπουδαία γιορτή λαμβάνει χώρα στην Ουαλία και συγκεκριμένα στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ, χωρητικότητας 74.500 θέσεων! Η πρωταθλήτρια Ιταλίας Γιουβέντους κοντράρεται με την πρωταθλήτρια Ισπανίας Ρεάλ Μαδρίτης. Η ιταλική σχολή της πειθαρχίας και της οργάνωσης αντιμετωπίζει τη λάτιν φιλοσοφία των Μαδριλένων, του κυριαρχικού και επιθετικού ποδοσφαίρου. Ποιο ποδόσφαιρο θα επικρατήσει; Είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες.

Φαβορί μόνο στα χαρτιά και στα σημεία η Ρεάλ Μαδρίτης

Με οποιαδήποτε άλλη ομάδα αν έπαιζε η Γιουβέντους ίσως να θεωρούταν φαβορί, κρίνοντας από τη συνολική φετινή της πορεία, τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα. Παίζει, όμως, με την απρόβλεπτη ομάδα που λέγεται Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Ρονάλντο σε φόρμα, τον Μπενζεμά σε καλή κατάσταση και τους Ίσκο, Κασεμίρο διαρκώς βελτιωμένους. Η «Βασίλισσα» πάντα είχε ομαδάρα, ακόμη και τα χρόνια που αποκλειόταν νωρίς στους προκριματικούς γύρους, απλά της έλειπε αυτή η ψυχραιμία που μεταδίδει ο Ζινεντίν Ζιντάν και η σωστή διαχείριση του υλικού. Ο Γάλλος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, χάρη στο ανάστημά του, τόλμησε στα μισά της χρονιάς να αποσύρει τον Ρονάλντο από ένα-δύο παιχνίδι για να τον ξεκουράσει, σκεπτόμενος το καλό της ομάδας σε βάθος χρόνου.

Νεύρα έβγαλε τότε ο Ρονάλντο, ο οποίος χωρίς να βάλει το χέρι μπροστά στο στόμα για να κρύψει στους Ισπανούς αναγνώστες χειλών τα λεγόμενά του, «στόλισε» τον προπονητή του με κοσμητικά επίθετα. Ο Ζιντάν όταν ρωτήθηκε επί τούτου αδιαφόρησε και είπε: «Και εγώ θα εκνευριζόμουν αν με έβγαζε αλλαγή…». Έτσι, λοιπόν, όλοι οι παίκτες της Ρεάλ υποχρεώθηκαν να υπακούσουν και έφτασαν σε αυτό το σημείο, ως πρωταθλητές Ισπανίας πάνω από την Μπάρτσα, να παίζουν στον τελικό του Champions League και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί.

Μία Γιουβέντους να την πεις στο ποτήρι

Από την άλλη μεριά έχεις μία ομάδα, την έξι φορές στη σειρά πρωταθλήτρια Ιταλίας (και τρεις φορές νταμπλούχο), τη Γιουβέντους, η οποία υπόσχεται έναν φοβερό τελικό. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιρικό σχηματισμό που τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει άφωνη την Ευρώπη. Τακτική μαεστρία και αποτελεσματικότητα, σε κάθε παιχνίδι η ίδια καλή απόδοση. Ομάδα που δέχεται γκολ με το ζόρι, ομάδα που σκοράρει με κάθε τρόπο. Η Γιουβέντους είναι πραγματικά ένα υπόδειγμα. Στον πρόσφατο ημιτελικό με την Μονακό έπρεπε να είσαι ποδοσφαιρικός επιστήμονας για να καταλάβεις τι σύστημα παίζει. Εκεί που διάβαζες 4-5-1, ξαφνικά η ομάδα αμυνόταν με 5-4-1. Μετά όταν έπαιρνε πάλι στην κατοχή της την μπάλα, έβλεπες σχηματισμό 4-4-2. Ο Μάντζουκιτς γινόταν από χαφ, δεύτερος στράικερ. Ο Ντάνι Άλβες μετατρεπόταν όποτε ήθελε από δεξί μπακ σε δεξί χαφ εξτρέμ. Πραγματικά, κανείς δεν ξέρει αν αυτά γίνονται βάση προγράμματος, φάση με τη φάση, ή απλά υπάρχει ελευθερία κινήσεων.

Πρόκειται για έναν τελικό – επαναλαμβάνουμε – μόνο με θεωρητικό φαβορί…

ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΙΝΑΛΙΣΤ

Αυτή είναι η 15η παρουσία της Ρεάλ Μαδρίτης σε τελικό Champions League (11 κατακτήσεις) και η 9η της Γιούβε (μόλις δύο κατακτήσεις). Η μία ήταν κοινή, καθώς το 1998 κοντραρίστηκαν στο Άμστερνταμ.

1956       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΡΕΜΣ                               4-3

1957       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ                                2-0

1958       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΜΙΛΑΝ                            3-2

1959       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΡΕΜΣ                               2-0

1960       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΑΪΝΤΡΑΧΤ                      7-3

1962       ΜΠΕΝΦΙΚΑ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ                   5-3

1964       ΙΝΤΕΡ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ                              3-1

1966       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΠΑΡΤΙΖΑΝ                     2-1

1973       ΑΓΙΑΞ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ                                    1-0

1983       ΑΜΒΟΥΡΓΟ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ                         1-0

1985       ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ – ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ                        1-0

1996       ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ – ΑΓΙΑΞ                                    1-0

1997       ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ                   3-1

1998       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ               1-0

2000       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΒΑΛΕΝΘΙΑ                    3-0

2002       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ             2-1

2003       ΜΙΛΑΝ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ                                 3-2 (πέναλτι)

2014       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΑΤΛΕΤΙΚΟ                      4-1

2015       ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ – ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ                                3-1

2016       ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΑΤΛΕΤΙΚΟ                      1-0

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα