«Ο Τσίπρας άλλαξε υπουργούς για να καλοπιάσει τους δανειστές»

Στο επίκεντρο του διεθνή Τύπου βρέθηκε η Ελλάδα και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε αλλαγή προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα. Τα ξένα ΜΜΕ σχολίασαν πως το ανακάτεμα της τράπουλας κατέστη αναγκαίο μετά και την καταβαράθρωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενώ ο στόχος του ανασχηματισμού του πρωθυπουργού είναι η πιο εύκολη προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η εξομάλυνση των σχέσεων με τους πιστωτές.

Αναλυτικότερα, οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντικατάστησε ορισμένα ακροαριστερά μέλη του υπουργικού συμβουλίου με πιο μετριοπαθή με απώτερο στόχο την παγίωση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους πιστωτές.

Η νέα υπουργική σύνθεση ήρθε καθώς τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις υποχώρησαν σε νέα χαμηλά αυτή την εβδομάδα, με την έρευνα της Public Issue συγκεκριμένα να δίνει προβάδισμα 24 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία.

Οι FT χαρακτηρίζουν απρόσμενη κίνηση την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, Προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy στη θέση του υπουργού Οικονομίας με ευθύνη για την κατανομή των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα ο Τσίπρας βρισκόταν αντιμέτωπος με κριτική για την προθυμία της κυβέρνησής του να συμβιβάσει την αριστερή ιδεολογία της επιβάλλοντας ακόμη σκληρότερες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων ενός νέου γύρου φορολογικών αυξήσεων και συνταξιοδοτικών περικοπών.

Ως μια προσπάθεια για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίζει σε δημοσίευμα του το Reuters τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σήμα ότι θα τηρήσει τη δημοσιονομική πορεία που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς δεν μετακίνησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι ο ανασχηματισμός θα βελτιώσει την δημοτικότητα της κυβέρνησης του, η οποία βρίσκεται σε κάμψη.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τους υπουργούς με εκπεφρασμένες αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που προωθούνται και απαιτούνται από τους δανειστές της χώρας, σύμφωνα με τους New York Times.

Όντας πρόθυμος να προωθήσει τα σκληρά μέτρα διάσωσης, ώστε οι διαπραγματευτές του να μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για την ελάφρυνση του τεράστιου ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας διατήρησε τον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οικονομολόγος ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως χαμηλών τόνων και έχει σημειώσει πρόοδο με τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, κράτησε το κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και στα υπόλοιπα σημαντικά υπουργικά πόστα, καθώς αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη -ο οποίος είχε αντιταχθεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας- με έναν πιο μετριοπαθή, τον Γιώργο Σταθάκη. Επίσης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει δεχθεί επικρίσεις για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών για τον εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα, αντικαταστάθηκε από μια νεαρή βοηθό. Ιδιαίτερη αναφορά χρήζει η μετακίνηση του Δημήτρη Λιάκου από οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε επιβλέποντα των προγραμμάτων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας “ανακάτεψε” το υπουργικό συμβούλιο για να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και να αναπτερώσει το ηθικό του κόμματός του μετά από πολλαπλές αναποδιές, αναφέρει το Dow Jones Newswires.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο περιθωριοποιεί ορισμένους πολέμιους των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που υπαγορεύει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, στέλνοντας σήμα πως ο Α. Τσίπρας θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα τον τρέχοντα γύρο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για τις οικονομικές πολιτικές. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα