«Ο Τσίπρας είναι θρασύς, υποκριτής και ψεύτης»

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κωτσάκο

 

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και αυτό θα το πληρώσει ο κ. Τσίπρας». Ο Ανδρέας Λοβέρδος επεχείρησε ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Α», εκτιμώντας ότι σύντομα ο ελληνικός λαός θα δώσει τη λύση στο αδιέξοδο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε πως με συστράτευση όλων των δυνάμεων η χώρα μπορεί να βγει από το μνημόνιο και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Επίσης τόνισε με έμφαση πως το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκε για τη διαχείριση που έκανε επί κυβέρνησης Παπανδρέου και όλοι αυτοί που έλεγαν διαφορετικά πράγματα ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο.

Σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δήλωσε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ ανανέωσε το στελεχιακό του δυναμικό, ενώ ξιφούλκησε κατά των πρώην στελεχών που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τους βλέπετε σήμερα σε θέσεις εξουσίας, στα υπουργικά έδρανα και αλλού. Τώρα όμως, που ο κόσμος γυρίζει σπίτι του και αυτό το βλέπουν, τείνουν υποκριτική χείρα φιλίας».

Τέλος, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό για τις κατηγορίες που απηύθυνε από το βήμα της Βουλής για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι:

 

Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις σας ισχυρίζεστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 4%. Πώς δικαιολογείτε αυτή την εκτίμηση;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κέρδισαν στις εκλογές λέγοντας μόνο ψέματα. Παραπλάνησαν των ελληνικό λαό και δυστυχώς με τις πράξεις τους έμπλεξαν τη χώρα σε περιπέτειες. Κυκλοφορώντας καθημερινά ανάμεσα στους πολίτες, το αίτημα να φύγουν γίνεται όλο και πιο έντονο. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, λένε, και αυτό στην περίπτωση του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνεται».

 

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα σέρνονται, η οικονομία με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι σε ύφεση. Υπάρχει ο κίνδυνος να ζήσουμε μία επανάληψη του εφιαλτικού καλοκαιριού του 2015;

«Με ενορχηστρωτή τον κ. Τσίπρα, η τραγωδία της Βαρουφακειάδας συνεχίζεται τώρα με την Τσακαλωτειάδα, έχοντας μόνο αποτέλεσμα την εξόντωση της οικονομίας. Ας  ελπίσουμε ότι δεν θα ζήσουμε ξανά εκείνες τις περιπέτειες».

 

Είστε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας από την πρώτη ημέρα που έσκασε η κρίση. Μάλιστα, διαχειριστήκατε σημαντικούς τομείς της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Με το χέρι στην καρδιά, υπάρχει φως στο τούνελ;

«Θα ήταν λάθος να πιστεύω πως δεν υπάρχει, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ακολουθήσουν τον δρόμο που εμείς πρώτοι είπαμε, το 2011,  αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τον δρόμο της εθνικής συνεννόησης. Αν είχαμε εισακουστεί, αν όλοι οι άλλοι δεν έβρισκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν πολιτικά σε βάρος μας, πιθανότατα η κρίση θα ήταν παρελθόν. Όπως στις άλλες χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο και έχουν ήδη βγει. Αυτό που λέμε εμείς τώρα  είναι πως δεν γίνεται πια να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ αμέριμνος μαζί με τον συνέταιρό του, όταν στην κοινωνία έχουν αλλάξει πλέον οι δυναμικές. Εμείς θέλουμε μια νέα έκφραση των συσχετισμών. Να αναδιαταχθούν οι δυνάμεις σύμφωνα με την τωρινή τους απήχηση. Και ύστερα, όλοι, με βάση την εθνική και ιστορική τους ευθύνη να συστρατευθούν στη μόνη στρατηγική που αποδείχθηκε πως υπάρχει για τη χώρα. Εμείς τα ίδια λέγαμε από την αρχή. Αποδείχθηκε πως είχαμε δίκιο».

 

Υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουμε στην προ μνημονίων εποχή; Όχι στην εποχή της ανεμελιάς, αλλά να γίνουμε και πάλι μία κανονική χώρα;

«Σας απάντησα και στην προηγούμενη ερώτηση πως το θεωρώ εφικτό. Με πολλή δουλειά και με μετωπική επίθεση απέναντι στις χρόνιες παθογένειές μας, όπως τη γραφειοκρατία και τη λειτουργία της δικαιοσύνης, η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον».

 

Πώς νιώθει ένας πολιτικός που πρέπει να συνεργαστεί με κάποιους πολιτικούς αντιπάλους, τους οποίους κατηγορεί ως τους βασικούς υπαίτιους της κρίσης; Ο λόγος φυσικά για την κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.

«Με τη Ν.Δ. συγκυβερνήσαμε, μαζί και με τη ΔΗΜ.ΑΡ. για ένα χρόνο, στο πλαίσιο της δικής μας στρατηγικής, στο οποίο καθυστερημένα εκείνη προσχώρησε. Και θα ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχήμα, εάν είχε αποδεχτεί το δικό του μερίδιο ευθύνης και είχε αποδεχθεί την πρόσκληση».

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει μέλλον, ή απλά είναι ένα ωραίο αμπαλάζ, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να κρύψει τις ευθύνες του για το κυβερνητικό του παρελθόν;

«Μέρα με τη μέρα η Δημοκρατική Συμπαράταξη δυναμώνει, και αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις διάφορες εκδηλώσεις τις οποίες πραγματοποιούμε ανά την Ελλάδα. Τώρα πια οι πολίτες είναι σε θέση να καταλάβουν ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος όχι. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι το πιο καθαρό κόμμα στη Βουλή. Προχώρησε μόνο του στη στελεχιακή του ανανέωση και την απομάκρυνση στελεχών που είχαν άλλα στο μυαλό τους, το βοήθησε άλλωστε και η κρίση. Ξέρετε, όσοι αλλού αποσκοπούν μετέχοντας στην πολιτική, δεν μένουν πιστοί σε ιδέες. Ακολουθούν το ρεύμα της εξουσίας. Όταν λοιπόν, συγκυριακά, το ΠΑΣΟΚ μίκρυνε, εκείνοι πήγαν αλλού. Τους βλέπετε σήμερα σε θέσεις εξουσίας, στα υπουργικά έδρανα και αλλού. Τώρα όμως, που ο κόσμος γυρίζει σπίτι του και αυτό το βλέπουν, τείνουν υποκριτική χείρα φιλίας. Οι δικές μας πόρτες όμως για τους συγκεκριμένους θα είναι κλειστές. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει έμπειρα και ικανά στελέχη, αλλά και σειρά νέων ανθρώπων με ικανότητες και όρεξη για δουλειά και αυτό θα φανεί».

 

Με βάση τη δημοσκόπηση της Prorata, η πλειοψηφία των πολιτών ζητά ένα νέο κόμμα στον χώρο της κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του χώρου. Η κα Γεννηματά απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπηρετεί αυτόν τον στόχο και δεν προκύπτει από πουθενά ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο. Αντιθέτως,  το ΠΑΣΟΚ ομόφωνα προχωράει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική στο εγχείρημα».

 

Η κα Γεννηματά πρόσφατα δήλωσε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο που θα φέρει η κυβέρνηση εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Εάν ο πρωθυπουργός ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων και η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει στροφή, τότε τι θα κάνει ο Ανδρέας Λοβέρδος;

«Σας διαβεβαιώνω πως δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο».

 

Ο ένας μετά τον άλλο νόμο της κυβέρνησης κρίνονται αντισυνταγματικοί από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Πρώτα οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, μετά οι διοικητές των νοσοκομείων και εν συνεχεία οι διευθυντές των σχολικών μονάδων. Είναι θέμα άγνοιας; Ή κρύβεται κάτι άλλο;

«Δεν μπορώ να γνωρίζω. Το μόνο που ξέρω είναι πως η φράση του κ. Τσίπρα  πως είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει».

 

Γιατί ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον σας στη Βουλή σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων; Θεωρείτε ότι το έκανε επειδή δεν γνώριζε το θέμα, ή ο στόχος είναι να πλήξει εσάς κι άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

«Επί της υπουργίας μου μείωσα τουλάχιστον κατά δύο δισεκατομμύρια τη φαρμακευτική δαπάνη, δίχως τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε και τους σχετικούς νόμους και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τελευταία περικοπή έκανα τον Απρίλιο του 2012, δηλαδή λίγο πριν από τις εκλογές, οπότε και έφυγα από υπουργός Υγείας και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και των αντίστοιχων επιτροπών. Η θρασύτητα, η υποκρισία και το ψέμα ήταν και θα είναι τα αποκλειστικά όπλα του πρωθυπουργού. Η ώρα της λογοδοσίας του στον ελληνικό λαό πλησιάζει, γι’ αυτό και είναι σε πανικό. Αν του έχει μείνει ίχνος ανθρώπινης και πολιτικής  αξιοπρέπειας, θα πρέπει να ντρέπεται. Αλλά αμφιβάλλω».

 

Υπήρχαν στιγμές στη διάρκεια της πολιτικής σας καριέρας που είπατε «μέχρι εδώ, δεν πάει άλλο»;

«Αρκετές, αλλά καμία δεν με απέτρεψε από το να συνεχίσω να  δίνω καθημερινά τη μάχη για να προσφέρω στη χώρα και στους συμπολίτες μου. Είμαι στην πολιτική για να μάχομαι για ένα καλύτερο μέλλον και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα