Πάνω από δέκα μονάδες η διαφορά Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ- Τι λένε οι Έλληνες για το Σκοπιανό

Μεγάλο είναι το προβάδισμα της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ενώ οι πολίτες παίρνουν θέση και για το Σκοπιανό.

Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συντηρεί ένα προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση ψήφου έναντι του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Διψήφιο ποσοστό «αγγίζει» το Κίνημα Αλλαγής, που βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,8%.

Ταυτόχρονα, το 61% των ερωτηθέντων προκρίνει τη λύση του δημοψηφίσματος, προκειμένου να εγκριθεί από τον ελληνικό λαό μια ενδεχόμενη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία της δημοσκόπησης για την εκτίμηση ψήφου δείχνουν:

ΣΥΡΙΖΑ 24,9%
ΝΔ 35,4%
Χρυσή Αυγή 6,6%
Κίνημα Αλλαγής 9,8%
ΚΚΕ 6,9%
ΑΝΕΛ 2,7%
Ένωση Κεντρώων 3,2%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%
Πλεύση Ελευθερίας 2,7%
Ελληνική Λύση 1,9%

8 στους 10 Έλληνες λένε «όχι» σε ονομασία που θα περιλαμβάνει το «Μακεδονία»

Από κει και πέρα, δΔημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ επιθυμεί το 61% των Ελλήνων πολιτών, αν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Όσον αφορά στην ονοματολογία, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι απορρίπτουν έναν συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Μάλιστα, τονίζουν ότι δε θεωρούν αποδεκτό κανένα από τα τρία ονόματα που έχουν ακουστεί και περιλαμβάνουν, όπως «Άνω Μακεδονία» (όχι 78%), «Νόβα Ματσεντόνιγια» (όχι 77%) και «Νέα Μακεδονία (όχι 82%)».

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ως προς την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς, την οποία αποδέχεται το 50% των ερωτηθέντων, κρίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για μια αποδεκτή λύση, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 44%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα