Πέθανε στα 87 του ο Τόζα Βεζελίνοβιτς!

 

Ένας φανταστικός επιθετικός ποδοσφαιριστής, ο πρώτος Γιουγκοσλάβος ο οποίος πήρε μετεγγραφή στο εξωτερικό και ένας ικανότατος προπονητής, ο «δάσκαλος»  όπως τον αποκαλούσαν, ο Τόζα Βεζελίνοβιτς, δεν είναι πια ανάμεσά μας, καθώς πέθανε σε ηλικία 87 ετών κι ενώ βρισκόταν σε μη αναστρέψιμη κατάσταση στο νοσοκομείο εδώ και κάποιες μέρες.

Αφού αναδείχθηκε ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές του ’60, με τις κορυφαίες ομάδες της χώρας – Ερυθρός Αστέρας, Παρτίζαν και Βοϊβοντίνα, πήγε στο Καμπιονάτο και στη Σαμπντόρια, για να αγωνιστεί επίσης προς το τέλος της καριέρας του στην Αυστρία και στο Βέλγιο. Έπαιξε σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα και το 1958 σκόραρε τρεις φορές.

Ως προπονητής ήταν πρωτοποριακός και του άρεσε το επιθετικό ποδόσφαιρο. Για πρώτη φορά ήρθε στη χώρα μας το 1977 για λογαριασμό του Ολυμπιακού, αλλά έμεινε μακριά από το πρωτάθλημα διότι έπεσε πάνω στην ανεπανάληπτη ΑΕΚ της εποχής. Όταν επέστρεψε μετά από χρόνια στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Ένωσης, πάλι είδε το δημιούργημά του να παίζει καλή μπάλα, αλλά πάλι βρήκε μπροστά του μία θαυμάσια ομάδα, τη Λάρισα, που του στέρησε το πρωτάθλημα. Ήταν ο τελευταίος προπονητής της ΑΕΚ πριν έρθει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και εκείνο το καλοκαίρι – του 1988 – συνεργάστηκαν προκειμένου ο Ντούσκο να αναλάβει καταρτισμένος την ομάδα.

Όπου κι αν πήγε αγαπήθηκε και στην Τουρκία επιβραβεύτηκε και με τίτλους, καθώς πήρε δύο πρωταθλήματα με τη Φενέρ, με τον οποίο η ομάδα της Πόλης έχει κάνει την καλύτερη σεζόν της ιστορίας της.

Διατέλεσε και προπονητής της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας και μεταξύ άλλων ομάδων του Απόλλωνα και του Διαγόρα. Ο Τόζα «έβγαλε» πολλούς Έλληνες και συμπατριώτες του ποδοσφαιριστές όπως οι Βαμβακούλας, ο Ξανθόπουλος, ο Λεμονής, ο Ντράγκαν Στόϊκοβιτς, ο Βέλιμιρ Ζάετς, o Μίλος Σέστιτς, o Σρέτσκο Κάτανετς, o Σάφετ Σούσιτς και o Μεχμέντ Μπαζντάρεβιτς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα