“Πέμπτη φάλαγγα η Ν.Δ.- Το… μνημονιακό ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την κρίση”

Μύδρους κατά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο Χριστόφοος Βερναδάκης, αποκαλώντας “πέμπτη φάλαγγα” το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπεύθυνο για τη κρίση το – μνημονιακό- όπως είπε,  κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Επικρατείας κατηγορεί, ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συμπεριφέρεται στο θέμα της διαπραγμάτευσης «ως πέμπτη φάλαγγα και μάλιστα εκτός Ελλάδος», ενώ στελέχη της που πηγαίνουν στο εξωτερικό περνούν το μήνυμα στους δανειστές ότι το πρόγραμμά της είναι πολύ πιο προωθημένο από τις δικές τους απαιτήσεις.

Πάντως, «θα ήταν χρήσιμη μια διαφορετική στάση» εκ μέρους της Ν.Δ., επισημαίνει.

Για τα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τι πιθανότητες υπάρχουν για μετεκλογική τους συνεργασία , ο Χριστόφορος Βερναδάκης τόνισε τα εξής:«Με το σημερινό ΠΑΣΟΚ οπωσδήποτε δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα, το οποίο κατ’ αρχήν αυτήν τη στιγμή είναι ένα μνημονιακό κόμμα. Ένα κόμμα στο οποίο οφείλεται και η μεγάλη κρίση του 2010 και η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης είναι ένα κόμμα, το οποίο ακόμα και σήμερα παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία -ή πλευρές της- αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι η σκληρή νεοφιλελεύθερη λιτότητα είχε αρνητικές επιπτώσεις και στα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας και επιχειρούν μια στροφή, στο ΠΑΣΟΚ δεν ακούγεται λέξη γι’ αυτό το πράγμα.

Ο κ. Βερναρδάκης, πάντως, στέλνει «μήνυμα» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ότι «εάν ξεκαθαρίσει με το νεοφιλελεύθερο πρόσφατο παρελθόν του και κυρίως με τους μηχανισμούς διαπλοκής που το κρατούν εξαρτημένο ως πολιτικό κόμμα και ξαναέβαζε στο επίκεντρο της προβληματικής του το κοινωνικό ζήτημα», τότε πραγματικά «θα άνοιγε μια συζήτηση η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας».

Χαρακτηρίζει δε παράδειγμα της εξάρτησης του ΠΑΣΟΚ από τους μηχανισμούς της εξουσίας το γεγονός ότι «δεν τόλμησε ούτε την απλή αναλογική να ψηφίσει».

Για την αξιολόγηση, τέλος, ο στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, είναι να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Με την πρόσθετη επισήμανση πως «οτιδήποτε ακούγεται και διαρρέεται ως επιπλέον μέτρα ή ως εφαρμογές από το 2018 ή από σήμερα κιόλας, δεν ισχύουν, δεν έχουν τεθεί καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα