Παγκόσμιο διατροφικό σκάνδαλο μεγατόνων!

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ –ΣΕ ΒΑΘΜΟ… ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑΣ– ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΑΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ 57 ΧΩΡΕΣ Η INTERPOL ΚΑΙ Η EUROPOL

Το ερώτημα «Tι τρώμε;» έχει πολλές φορές προκύψει είτε ως ρητορική αναρώτηση είτε ως αφορμή δημοσιογραφική έρευνας, για να ξεχαστεί όμως πολύ γρήγορα.

Δυστυχώς η πραγματικότητα έχει πάντα το προνόμιο να εκπλήσσει. Το ίδιο και ο ανθρώπινος κυνισμός που συχνά δεν ορρωδεί προ ουδενός όταν πρόκειται για το (αισχρό) κέρδος. Ο λόγος για το ένα διατροφικό σκάνδαλο τεράστιου μεγέθους που σήμερα αποκαλύφθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως έχει γίνει για τη ώρα γνωστό η Interpol και η Europol έχουν κατασχέσει και κατέστρεψε περισσότερους από 10.000 τόνους ακατάλληλων τροφίμων και 1.000.000 λίτρα αλκοόλ, ευτυχώς πριν οι διατροφικές βόμβες καταλήξουν στα τραπέζια των καταναλωτών.

Κι ο όρος «ακατάλληλα τρόφημα» είναι τουλάχιστον ευφημισμός όταν μιλάμε για εντόσθια κοτόπουλου συντηρημένα σε φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, κρέας από μαϊμούδες και άλλα πολλά που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Opson V, η οποία διενεργήθηκε σε 57 χώρες σε όλο τον κόσμο. Κατασχέσεις έγιναν και στην Ελλάδα, όπου σύμφωνα με την Europol, εντοπίστηκαν τρία παράνομα εργαστήρια παραγωγής νοθευμένου αλκοόλ, ενώ κατασχέθηκαν και χιλιάδες πλαστά μπουκάλια που έφεραν ετικέτες γνωστών ποτών. Βρέθηκε ακόμη μεγάλη ποσότητα συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία πωλούνταν από το Διαδίκτυο και δεν είχαν καμία αξία.

Τα ευρύματα ωστ΄σο που εντοπίστηκαμ σε άλλες ‘χωρςς έιναι πράγματι ανατροιμχαστικά

# Στην Ιταλία βρέθηκαν 10.000 τόνοι ελιάς από παλιές σοδειές, οι οποίες ήταν εμποτισμένες με θειϊκό χαλκό για να φαίνονται περισσότερο πράσινες. Ο θειϊκός χαλκός είναι χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια και δυνητικά και τον θάνατο αλλά επειδή δεν κατατάσσεται συνήθως στις ουσίες που δίνουν χρώμα στα τρόφιμα, οι αρχές δεν κάνουν ελέγχους για την παρουσία του. Στην Ιταλία βρέθηκαν ακόμη χιλιάδες τόνοι λάδι που θα πωλούνταν σαν ιταλικό, αν και προερχόταν από την Τουρκία ή τη Συρία.

# Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αρχές εντόπισαν επίσης πάνω από 10.000 λίτρα νοθευμένων ποτών.

# Σε Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία και Ρουμανία εντοπίστηκαν ακατάλληλες σοκολάτες και γλυκά που προορίζονταν για παιδιά. Στην Ουγγαρία βρέθηκαν επίσης 2 τόνοι κρέατος πάπιας που θα πωλούνταν σαν φουά γκρα, το οποίο φτιάχνεται όπως από το συκώτι της πάπιας.

Σημειώνεται ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ατόμων που εντοπίστηκαν να προσπαθούν να περάσουν ακατάλληλα τρόφιμα μέσω αεροδρομίων. Για παράδειγμα στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών εντοπίστηκαν πολλά κιλά κρέατος μαϊμούς, ενώ στη Γαλλία οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέστρεψαν 30 κιλά γρύλους και κάμπιες!

Στις εκτός Ευρώπης επιχειρήσεις, τα «λαβράκια» ήταν εξίσου μεγάλα (και ανησυχητικά):

# Στο Σουδάν κατασχέθηκαν σχεδόν 9 τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα.

# Στην Ταϊλάνδη βρέθηκαν τουλάχιστον 4 τόνοι κρέατος που είχε εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Αστυνομικοί επιπλέον εντόπισαν και κατέστρεψαν πάνω από 30 τόνους κρέατος από μοσχάρι και βοοειδή που δεν ήταν κατάλληλα για να καταναλωθούν από ανθρώπους και τα οποία προορίζονταν για να πωληθούν σε σούπερμαρκετ.

# Στην Ινδονησία, οι αρχές εντόπισαν 70 κιλά εντοσθίων κοτόπουλων τα οποία διατηρούνταν σε φορμόλη

# Στη Βόρεια Κορέα εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας άντρας που πουλούσε διαδικτυακά διαιτητικά προϊόντα, τα οποία ήταν επικίνδυνα.

# Στη Βολιβία βρέθηκαν χιλιάδες κονσέρβες με σαρδέλες που έφεραν ετικέτα γνωστής Περουβιανής φίρμας και οι οποίες θα διοχετεύονταν στην αγορά ως «γνήσιες».

# Στην Αυστραλία κατασχέθηκαν 450 κιλά μελιού με προσμίξεις και ξηροί καρποί που είχαν ανασυσκευαστεί και που θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο αλλεργικούς.

Η Europol τονίζει ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πέφτουν πιο συχνά στην αγορά τέτοια παράνομα και αλλοιωμένα τρόφιμα. Πρόκειται, προσθέτουν οι Αρχές, για μια παγκόσμια επιχείρηση με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία βάζει σε προφανή κίνδυνο τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα