Παγκόσμιο τουριστικό προορισμό οραματίζεται την Ελλάδα η Fraport

H παρουσία του προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte, στην τελευταία Γ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στάθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παρουσιαστεί επιγραμματικά η συνολική επένδυση της εταιρείας στη διαχείριση, λειτουργία και ανάπτυξη των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων.

Όπως υπογράμμισε ο Dr. Schulte, το έργο παραχώρησης των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων που περνούν στην κοινοπραξία Fraport – Κοπελούζου αποτελεί μία επένδυση ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της Fraport AG σημείωσε ότι η επένδυση στις υποδομές της Ελλάδας θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, εξηγώντας ότι «η προώθηση των πόλεων και περιοχών των αεροδρομίων ως ταξιδιωτικών προορισμών στο παγκόσμιο δίκτυο της Fraport, θα συμβάλλει στην αύξηση της επιβατικής κίνησης και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Μάλιστα ο Dr. Schulte περιέγραψε ως ρεαλιστική μια μέση ποσοστιαία αύξηση κίνησης στα αεροδρόμια κατά 3% έως 5%, ενώ εξίσου ρεαλιστική χαρακτήρισε την εκτίμηση κυβερνητικών και τουριστικών παραγόντων σύμφωνα με την οποία σε λίγα χρόνια οι αφίξεις συνολικά θα φτάσουν τα 35 εκατ. επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport ΑG επεσήμανε, επίσης, ότι η ανάπτυξη του τουρισμού θα οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε άλλους τομείς της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι η Fraport Greece θα προωθεί την ανάθεση συμβάσεων και έργων σε τοπικό επίπεδο με στόχο την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

Ειδικά για το τελευταίο ο Dr. Schulte Fraport ΑG χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμβολή στη διαδικασία επένδυσης του εργατικού δυναμικού το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να προσλαμβάνει η Fraport.  Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στους υφιστάμενους εργαζομένους να αναζητήσουν τη συνέχεια της καριέρας τους στο νέο σχήμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε χαρούμενοι και έτοιμοι να τους κάνουμε νέες προσφορές εργασίας».

Σύμφωνα, πάντα, με τον Dr. Schulte, άμεσος στόχος της Fraport Greece είναι η άμεση και με εμφανή αποτελέσματα για τη διευκόλυνση των επιβατών βελτίωση των διαδικασιών στους επιβατικούς σταθμούς.

Αναφερόμενος στη διαδικασία προετοιμασίας για την ανάληψη του πρότζεκτ, ο Dr. Schule είπε ότι ειδικοί της εταιρείας έχουν αναλάβει την ομαλή μεταβίβαση της λειτουργίας των αεροδρομίων, ενώ ειδικοί για τεχνικά θέματα εργάζονται για τη δημιουργία των σχεδίων ανάπτυξης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ταυτόχρονα, μία ομάδα της εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα και ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τον κύριο όγκο των εργασιών ο Dr. Schulte είπε ότι σε γενικές γραμμές τα έργα προχωρούν βάσει του χρονοδιαγράμματος, και μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η μεταβίβαση της λειτουργίας των αεροδρομίων θα είναι δυνατό να ξεκινήσει στο τέλος του 2016.

Θυμίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει την προκαταβολή τιμήματος παραχώρησης, ύψους 1,234 δισ. ευρώ, την ετήσια καταβολή 22,9 εκατ. ευρώ το ετήσιο μεταβλητό τίμημα προς το ελληνικό Δημόσιο και ένα ποσοστό επί των EBITA εσόδων (που στην περίπτωση των Χανίων και του Ακτίου, λόγω των μεικτών στρατιωτικών χρήσεων, φτάνει το 50%), ενώ μέχρι το 2020 θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 330 εκατ. ευρώ στις υποδομές των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα