«Παράθυρο» για μείωση συντάξεων από 1-1-2018

Μπορεί τα στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν για γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ωστόσο, το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ που «βλέπει» στον προϋπολογισμό του 2018 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκαλεί «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως στην καλύτερη των περιπτώσεων το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος στο 2,2% του ΑΕΠ ή στα 4,1 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαφωνεί και εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 6,6 δισ. ευρώ που είναι και ο στόχος του προγράμματος, χωρίς να απαιτούνται νέα μέτρα λιτότητας. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Οι αποφάσεις τους θα ανακοινωθούν όταν πάρουν στα χέρια τους προς αξιολόγηση το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018.

Το εάν η Ελλάδα θα πετύχει να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 6,6 δισ. ευρώ το 2018, χωρίς να λάβει πρόσθετα μέτρα, θα εξαρτηθεί από τρεις βασικές παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι η ανάπτυξη που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία τόσο εφέτος όσο και το 2018. Η δεύτερη παράμετρος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και η θετική του επίπτωση στο πλεόνασμα του 2018 (carry-over effect). Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με την πορεία των φόρων και των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης το 2018.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κρατήσει τους τόνους χαμηλά διαβεβαιώνοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ για φέτος όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά θα υπερκαλυφθεί. Ωστόσο, με την ανάπτυξη το 2017 να διαμορφώνεται κοντά στο 1,8%, από 2,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση, η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ του χρόνου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη ακόμη και εάν εφέτος το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι θετικό κατά 2,2% του ΑΕΠ, όπως θεωρούν στο ΓΛΚ.

Οι «έξυπνες λύσεις» που ψάχνει ο Τσακαλώτος

Πρέπει να σημειώσουμε πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –αρκετά… έντεχνα- προετοίμασε την κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Πως θα γίνει αυτό; Με μείωση δαπανών και με την αγαπημένη συνταγή της κυβέρνησης –την αύξηση της φορολογίας-. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε μάλιστα ότι αναζητούνται «έξυπνες λύσεις» για να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ωστόσο, οι επιλογές που βλέπει το ΔΝΤ για να καλυφθεί το –ενδεχόμενο- δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ το 2018 είναι οι εξής δυο:
* Να έρθουν από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι σταδιακές μειώσεις της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2019 που προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία.
* Να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 αντί για την 1η Ιανουαρίου 2020 η μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα