“Παράθυρο” Ντομπρόφσκις για χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις δεν απέκλεισε χαμηλότερα πλεονάσματα μετά το 2018 για την Ελλάδα.  Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απαντώντας σε ερώτημα του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, δήλωσε πως είναι κάτι που εξετάζεται.

Αναλυτικά δήλωσε ότι “σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει”.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Βάντις Ντομπρόφσκις δήλωσε επίσης ότι η αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο είναι μέσα στις αποφάσεις του Eurogroup. Επίσης ανέφερε ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο.

Ειδικότερα απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις του κ. Παπαδημούλη ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως “η πρώτη δόση του προγράμματος αυτού καταβλήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, τώρα μιλούμε για τη δεύτερη δόση ουσιαστικά. Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες μέρες για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση τις επόμενες εβδομάδες. Αφορά 10,3 δισ. ευρώ και τα πρώτα 7,5 θα καταβληθούν αμέσως, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε μερικές μικρότερες δόσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – θα δοθούν κονδύλια για το θέμα αυτό.

Μιλήσατε για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και αντικατάστασή τους από δάνεια με πιο χαμηλό επιτόκιο. Αυτό όντως συζητήθηκε στο Eurogroup, είναι ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τα υπάρχοντα, επίσημα δάνεια του ΔΝΤ.
Τώρα, για τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημόσιου χρέους, πρόθεση είναι να μην υπερβούν το 15% του ΑΕΠ και αργότερα να μην υπερβούν το 20% του ΑΕΠ. Εν ανάγκη, έχει αποφασιστεί να γίνει και επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. Το επιτόκιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα