«Παράνομη και παράλογη η ιδιωτικοποίηση αεροδρομίου Χανίων»

Συνέντευξη Tύπου στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Χανίων παραχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Κρίτων Αρσένης, με αφορμή την κατάθεση δεύτερης, μέσα σε ένα μήνα, ερώτησης στην Κομισιόν για την παράνομη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου, δηλώνοντας την πλήρη συμπόρευσή του στο αγώνα της τοπικής κοινωνίας και των εργαζόμενων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρσένης κατέθεσε και δεύτερη ερώτηση στην Κομισιόν πιέζοντάς την να λάβει θέση στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των υποδομών του αεροδρομίου, ύψους 110 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Όπως επισημαίνεται στις ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου παραβιάζει το άρθρο 57 του Κανονισμού 1083/2006. Επιπλέον, αφήνει την τοπική οικονομία «έρμαιο» στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του ιδιώτη που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του αεροδρομίου, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την αύξηση των χρεώσεων του αεροδρομίου.

Ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου:

«Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων είναι παράνομη και παράλογη. Χαρίζονται στον ιδιώτη, που θα αναλάβει το αεροδρόμιο, υποδομές ύψους 110 εκ. ευρώ που κατασκευάζονται με δημόσια χρηματοδότηση. Το ποσό αυτό θα το καρπωθεί δωρεάν ο ιδιώτης. Ωστόσο, η “δωρεά” αυτή του ΤΑΙΠΕΔ παραβιάζει το άρθρο 57 του Κανονισμού 1083/2006, που δεν επιτρέπει την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για πέντε χρόνια σε υποδομές που έχουν κατασκευαστεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Tο αεροδρόμιο δεν κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, είναι κερδοφόρο και συνεισφέρει έσοδα που υπερβαίνουν ετησίως τα 10 εκ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος είναι ότι αφήνει την τοπική οικονομία έρμαιο στην κερδοσκοπία του ιδιώτη που θα αναλάβει το αεροδρόμιο. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού σχετικά με την αύξηση του χρεώσεων του αεροδρομίου. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του – με στόχο το γρήγορο και εύκολο κέρδος – να αυξήσει δραματικά τις τιμές σε βάρος του τουρισμού της περιοχής και ολόκληρης της τοπικής οικονομίας. Η εμπειρία της Αθήνας από τη λειτουργία του αεροδρομίου στα Σπάτα είναι χαρακτηριστική. Ακριβό αεροδρόμιο σημαίνει γρήγορη άνοδος στα κέρδη του ιδιώτη ιδιοκτήτη του αεροδρομίου, λιγότερες αφίξεις επισκεπτών και μειωμένα έσοδα για την τοπική οικονομία.

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ χαρίζουν δημόσιες υποδομές παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό δίκαιο, στερούν από το Δημόσιο έσοδα και αφαιρούν από την τοπική κοινωνία αναπτυξιακούς πόρους. Το κάνουν πρόχειρα και αυθαίρετα ενάντια στη βούληση τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των τοπικών ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρηματιών».

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει σε διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Περιφερειακών Αεροδρομίων που χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, του Ακτίου, της Καβάλας και των Χανίων και δυνητικά τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, της Καλαμάτας, της Νέας Αγχιάλου και του Αράξου. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Μυτιλήνης, της Σκιάθου και της Σάμου και δυνητικά τα αεροδρόμια της Χίου, της Καρπάθου, της Νέας Αγχιάλου και της Λήμνου. Η παραχώρηση θα γίνει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ετών και θα αφορά στις υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησής τους. Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της παραχώρησης για άλλα 10 έτη. Για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες, αρχικού κόστους η πρώτη 250 εκ. ευρώ και η δεύτερη 38,7 εκ. ευρώ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Για το αεροδρόμιο Χανίων εκτελείται εργολαβία επέκτασης και κατασκευής νέου πύργου ελέγχου, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ύψους 110 εκ. ευρώ. Για το αεροδρόμιο Σκιάθου εκτελείται εργολαβία το κόστος της οποίας αγγίζει τα 18,5 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση επίσης από το ΕΣΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα