Παράταση της χωρίς δασμούς πρόσβασης της Ουκρανίας στην αγορά τής Ε.Ε.

Η πρόταση για την παράταση της ελεύθερης, χωρίς δασμούς, πρόσβασης της Ουκρανίας στην αγορά της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2015, εγκρίθηκε από το ΕΚ την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014.

Οι ευρωβουλευτές με 497 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 56 αποχές, ενέκριναν την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράταση του μέτρου αυτού.

 

“Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η έγκαιρη έγκριση για την παράταση της ρύθμισης αυτής αποδεικνύει ότι η ΕΕ μπορεί να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά. Αποτελεί επίσης μια απόδειξη της πολιτικής μας βούλησης και της ηθικής μας υποχρέωσης”, δήλωσε ο εισηγητής Gabrielius Landsbergis (ΕΛΚ , Λετονία). Πρόσθεσε, επίσης, ότι η παράταση αυτή θα δώσει στους Ουκρανούς παραγωγούς και τις επιχειρήσεις την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την “σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερου εμπορίου” η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές του 2016.

 

Οι μονομερείς εμπορικές προτιμήσεις εξαλείφουν του 94,7% των ευρωπαϊκών δασμών που επιβαρύνουν τις εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από την Ουκρανία. Αφαιρούν επίσης τους δασμούς για πάνω από το 80% των εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Η ΕΕ, ωστόσο, εφαρμόζει περιορισμούς για “ευαίσθητα” προϊόντα, όπως τα δημητριακά, το χοιρινό, το βόειο κρέας, τα πουλερικά, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των

 

 

Ευρωπαίων παραγωγών. Η Ουκρανία υποχρεούται να συμμορφώνεται με τα πρότυπα της ΕΕ για την υγεία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

 

Τα στατιστικά στοιχεία που δίνει η Ουκρανία δείχνουν ότι οι εξαγωγές της στην ΕΕ αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014 κατά 25% αντισταθμίζοντας έτσι τη μείωση των εξαγωγών της στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα