Παράταση του προγράμματος και εκταμίευση 4 δισ. ευρώ

Ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα με παράταση του προγράμματος, που θα ισχύσει ως το φθινόπωρο και εκταμίευση 4 δισ. ευρώ αποκαλύπτει η Süddeutsche Zeitung. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει πως η Ελλάδα θα λάβει μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ, ως ανταπόδοση για να καλύψει μερικώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, και η κυβέρνηση θα δεσμευτεί με εσωτερικό έγγραφο προς την Κομισιόν.

Κάτι που σημαίνει ότι θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η απόφαση αναμένεται να παρθεί στη συνδιάσκεψη των G7 τον Ιούνιο, αλλά θα πρέπει να έχει λυθεί το θέμα πριν από αυτήν.
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επεκτείνουν το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας για μετά το καλοκαίρι και πιστεύουν πως αυτή είναι η «καλύτερη επιλογή» για να σωθεί η Ελλάδα από την πτώχευση και να γλιτώσει την αποχώρηση από το ευρώ μέσω ατυχήματος. Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Eurogroup στη γερμανική εφημερίδα.
Από την ελληνική πλευρά το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Εξαρτάται από Μέρκελ και Τσίπρα

Το αν θα μπορέσει να υπάρξει αυτή η επέκταση θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα, αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, θα γίνει μια δοκιμή να υπάρξει μια συμφωνία, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Θέλουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε διαφορά μέχρι τη σύνοδο των G7.

Το σχέδιο

Για να γίνει πράξη το σχέδιο που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα, θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί να κάνει -έστω και μερικώς- κάποιες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να μπορεί το Eurogroup να λάβει μια απόφαση στις αρχές Ιουνίου. Στη συνέχεια, με ηρεμία, θα μπορούσαν να δοθούν 4 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι άλλες χώρες φοβούνται πως ο Τσίπρας ναι μεν θα δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μπορεί παράλληλα να πάει σε δημοψήφισμα, επομένως «σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να επεκτείνει το πρόγραμμα. Δεν μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα λίγο πριν από την ψηφοφορία».

Ζητώντας, όμως, από την Ελλάδα να δεσμευτεί με εσωτερικό έγγραφο προς την Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και αλλού, ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας θα μεταφερθούν το φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα