Παράταση ως το Νοέμβρη και χρηματοδότηση 15 δισ. ευρώ

Νέο σχέδιο επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της  «Wall Street Journal», η οποία έχει δει το έγγραφο, προβλέπεται νέα συμφωνία για τη χώρα μας , με παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος διάσωσης έως το τέλος Νοεμβρίου και πόρους 15 δισ. από την Ευρώπη.

 

Όπως αναφέρει το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε από τους θεσμούς που επιβλέπουν την ελληνική διάσωση, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειάζονταν συνολικά 15,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι τότε –ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με πόρους που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Για να καταβληθεί η πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, θα λάβει 4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Κρίσιμης σημασίας είναι ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρχονταν πριν τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα κοινοβούλια των οποίων έχουν συνδέσει τα δάνεια διάσωσης που θα εγκρίνουν αυτά, με τα δάνεια του ΔΝΤ.

Οι διαφορές στα μέτρα που σχετίζονται με τη νέα βοήθεια περιορίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά ως προς το πώς θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην άντληση νέων εσόδων από την φορολόγηση των επιχειρήσεων και τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ οι πιστωτές πιέζουν για περικοπές στις συντάξεις και τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και αύξηση στην φορολογία επί των πωλήσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών, που έλαβαν την Πέμπτη  δυο προτάσεις –μια από την Ελλάδα και μια των πιστωτών- είπαν πως θα συνεδριάσουν εκ νέου το Σάββατο, ευελπιστώντας να κλείσουν μια τελική συμφωνία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα