Παραίτηση έκπληξη του Αυστριακού καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν

Την αιφνίδια παραίτησή του από όλα τα αξιώματα που κατείχε υπέβαλε ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν.Ο Φάιμαν είναι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών από τον Αύγουστο του 2008 και από το Δεκέμβριο του ίδιου έτους καγκελάριος της Αυστρίας.

“Παραιτήθηκε από όλα τα καθήκοντά του”, δήλωσε η ‘Ανια Ρίχτερ, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ. Ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ επικράτησε άνετα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 24 Απριλίου.

Η απόφαση ήταν έκπληξη καθώς ο αυστριακός υπουργός καγκελαρίας, Γιόζεφ Οστερμάγιερ, εμφανιζόταν την Κυριακή πεπεισμένος πως η απόφαση έχει ουσιαστικά ληφθεί και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και μετά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής τους.

Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ασκείται κριτική για στροφή του “180 μοιρών” στο Προσφυγικό, για υποχωρητικότητα του απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1 %.
Ο Χόφερ διεκδικεί πλέον, με μεγάλες πιθανότητες, την ανάδειξή του σε νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 22 Μαίου, με αντίπαλό του τον δεύτερο του πρώτου γύρου, τον υποψήφιο των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος απέσπασε ένα 21,3 %.

Σύμφωνα με τους επικριτές του Βέρνερ Φάιμαν, το Προσφυγικό δεν ήταν και η μόνη αιτία για το “εκλογικό φιάσκο”, αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησαν στην αναπάντεχη για το ύψος της επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων βρίσκονται πολύ πιο βαθιά.
Και αυτοί οι λόγοι φέρεται πως έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την “ενδοτικότητά” του απέναντι στον – σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο — εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοεμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα