Παραδοχή υφυπουργού Ναυτιλίας: Κάναμε λάθη στην υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας

Η οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός θέλησε εκ νέου να αναφερθεί στη θαλάσσια  ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα.

Με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ και μετά την κατακραυγή από τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς, , τα “γύρισε” αναφορικά με τις υπερβολικά αισιόδοξες δηλώσεις του πως «σε 20 μέρες οι παραλίες της Αττικής θα είναι καθαρότερες από πριν» λέγοντας πως “έάν κάναμε λάθη τα κάναμε μαζί με τον υπουργό Ναυτιλίας’.

«Το ναυάγιο έγινε τις 02:30 και το πλοίο βυθίστηκε 04:10, όπου βρίσκονταν σκάφη του λιμενικού, παραπλεόντα για τυχόν ναυαγούς.

Μέχρι να “κάτσει” το πλοίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αμέσως μετά, έπρεπε να πέσουν οι δύτες και να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να μπει το φράγμα, που είχε μπει στις 09:40», εξήγησε και απέδωσε την διαρροή των καυσίμων στις επτά αυτές ώρες που όπως υποστήριξε δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως κατ’ εκτίμηση «διέφυγαν» από το δεξαμενόπλοιο περίπου 300 τόνοι πετρελαιοειδών, ενώ διευκρίνισε πως «έχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι όλο το πετρέλαιο προέρχεται από εκείνο το πλοίο. Δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα, θα τα έχουμε μάλλον εντός της εβδομάδας».

“Δεν ξέρω αν έχει συμβεί κανένα ατύχημα, όλα εξετάζονται”

Όσον αφορά στο γιατί βυθίστηκε σε συνθήκες νηνεμίας, ενώ ήταν αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο, ανέφερε πως «όλα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται, καθώς η προανάκριση συνεχίζεται από τον εισαγγελέα».

«Η αξιοπλοΐα του ελέγχθηκε στις 4/8, έγινε επιθεώρηση εν πλω ώστε να δωθούν οι παρατάσεις των παραστατικών. Ξέρετε πόσα πλοία έχουν βυθιστεί ενώ έχουν αξιόπλοα; Όλα! Δεν ξέρω αν έχει συμβεί κανένα ατύχημα, όλα εξετάζονται», επανέλαβε.

«Από την στιγμή που έγινε το ναυάγιο και γίνεται οικολογική καταστροφή, η εταιρία φέρει ευθύνη και έχει ασφαλιστεί γι’ αυτή την ευθύνη», ανέφερε, ενώ επιχειρώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση ενημέρωσης προς τους δήμους της παραλιακής που τελικά επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, ισχυρίστηκε πως το πρωί της Δευτέρας η εικόνα που είχαμε από τα αεροπλάνα «ήταν καθαρή»: «Η κηλίδα φεύγει προς την Σαλαμίνα, επιστρέφει το βράδυ, υπάρχουν και κινήσεις των πετρελαιοειδών, ιδιαίτερα του μαζούτ, το βράδυ αρχίζει να αλλάζει ο καιρός και να έρχεται προς Πειραϊκή.

Υπάρχουν εικόνες την Δευτέρα το πρωί που η θάλασσα ήταν καθαρή, αλλά από κάτω δεν ξέραμε τι γίνεται», δήλωσε και πρόσθεσε πως αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό ότι το πετρέλαιο κινείται προς την Αττική, εστάλησαν σήματα και ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι και τηλεφωνικά.

Πότε θα κάνει μπάνιο ο κόσμος; Ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε πως «μόλις το ΕΛΚΕΘΕ και οι μετρήσεις του δώσουν το οκ», ανέφερε και πρόσθεσε για τους ψαράδες: «Τα αλιεύματα, εκτός Σαρωνικού, δεν υπάρχει κανένα θέμα και από εκεί και πέρα θα έχουμε μετρήσεις καθημερινές από το ΕΛΚΕΘΕ και θα ανακοινώσουμε στους ψαράδες πότε μπορούν να ψαρέψουν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα